Sladká zima: Na hubnutí je ještě čas, dopřejte si vydatný oběd na cukrové vlně

27. ledna 2023 • 00:00

Zima v plném proudu a do léta daleko! Zapomeňte na diety a odpírání si sladkého. Na hubnutí do plavek máte ještě dost času. Odměňte se sladkým obědem v podobě buchtiček se šodó, žemlovky nebo šišek s mákem.

Svetrová sezóna ještě zdaleka nekončí a na hubnutí do plavek ten správný čas teprve přijde. Dopřejte si během zimních dnů sladké pohlazení a vyzkoušejte buchtičky se šodó podle tradičního receptu nebo božské tvarohové taštičky s povidly a mákem.

Video se připravuje ...

Žemlovka nikdy neomrzí!

Zemlbába je jedno z těch jídel, které nikdy neomrzí. Připravte si klasickou žemlovku s jablky doplněnou o smetanovou vanilkovou omáčku, díky které dostane ten správný šmrnc. Pro změnu originální a neokoukaná je žemlovka s brusinkami, hruškami a vlašskými ořechy.

Buchtičky se šodó

Kdo by nemiloval tuto českou sladkou klasiku. Dozlatova pečené buchtičky zalité božským vanilkovým krémem vynesou vaše chuťové pohárky až do nebe. Chcete-li tradiční recepturu trochu ozvláštnit, pak přidejte jahody, maliny nebo jiné lesní ovoce.

Mák v hlavní roli

Vzpomínáte si, jak jste jako malí u babičky jedli nudle s mákem? Jednoduché jídlo je hotové za pár minut a hravě ho zvládne i úplný začátečník. Vylepšená verze s blumami nebo švestkami si vás získá od prvního sousta. O něco delší čas na přípravu vyžadují bramborové šišky s mákem, které rozhodně stojí za to. Nezapomeňte je řádně polít máslíčkem a posypat moučkovým cukrem. Famózní jsou také tvarohové taštičky s povidly a mákem, které báječně poslouží jako oběd i vydatný dezert ke kávě.

Rýžový nákyp

Kdysi jste ho zkusili, ale nepřišli jste mu na chuť? Dejte mu ještě jednu šanci a připravte si rýžový nákyp se švestkovo-ostružinovou omáčkou. Nákyp s meruňkami je díky přidanému sněhu z bílků obzvlášť jemný a vláčný. Navíc skvěle chutná i zastudena.

Lívance, jaké jste ještě nejedli

Zapomeňte na zdravé náhražky a dopřejte si poctivé lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem. Tak trochu kalorická bomba, zato však bezkonkurenční lahůdka, to jsou lívance s borůvkami a medovou slaninou. Slanině pečené ve směsi medu, zázvoru, skořice a kardamomu zkrátka neodoláte.

Palačinky

Patříte mezi milovníky palačinek? Pak musíte vyzkoušet palačinky s jablky a slaným karamelem. Tuto neotřelou chuťovou kombinaci si zamilujete! Potrpíte-li si na klasiku, vsaďte na palačinky s vanilkovým krémem a lesním ovocem.  

Autor: red