Přeštický vepř: Národní poklad, který díky kvalitě a chuti vyhrává nad levnější konkurencí. Už jste toto masíčko vyzkoušeli?

19. února 2023 • 00:00

Strakaté prase vyšlechtili naši předkové a málem nepřežilo levnou konkurenci z velkochovů. Dnes ho znovu objevujeme, kdo okusil, nejspíš nebude chtít jiné a množství vymění za kvalitu. Tak dobré je jeho maso. Také slanina, špek, klobásy…

Na počátku byl staročeský štětináč chovaný zejména na Plzeňsku. Psala se 80. léta 19. století. Čuník to byl nenáročný, ale nestačil zvyšující se poptávce po mase. Proto ho začali sedláci křížit s anglickými a německými plemeny, z nichž se zrodily dvě větve českých prasat – přeštické a kralovické. Ani to ale nestačilo. Po první světové válce byla tato plemena potlačována ve prospěch bílého ušlechtilého plemene s pořádnou jatečnou výtěžností, prostě menší náklady a více masa se staly v těžkých dobách absolutním přikázáním a ekonomické ukazatele ovlivňují chov přeštíků dodnes. Ochrany se dočkali až v roce 1992 zapsáním mezi genetické zdroje, a tak se podařilo zachránit cenné tradiční plemeno s mimořádnou chutí. 

Jak nejlépe využít narodní poklad, než na českou klasiku >>>

Video se připravuje ...

Přeštické černostrakaté prase je českým plemenem, které vzniklo křížením původních klapouchých prasat ze západních Čech (Přešticko, Domažlicko a Klatovsko) s anglickými a německými plemeny. Přeštické černostrakaté plemeno prasat je zahrnuto pod Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů hospodářských zvířat, jehož garantem a koordinátorem je právě Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., v Praze-Uhříněvsi.

Proč si vybrat právě přeštíka?

To nejlepší na přeštíkovi je, že tuk prorůstá svalovinou a maso je díky němu šťavnatější a křehčí než u plemen běžně chovaných v Evropě, která jsou šlechtěna naopak k co nejmenší tučnosti. Za méně tuku ovšem platí menší šťavnatostí a hlavně chutí. Maso z přeštíka také krásně voní. 

Ideální hmotnost přeštíka na maso je 60 až 80 kilogramů, pokud přeroste tuto hranici, dostává se do kategorie sádelnatého plemene. Přeštík se vyznačuje vysokou vrstvou kvalitního hřbetního tuku.

Slanina z přeštíka je stejná úroveň jako třeba z černého iberského prasete. Český gurmánský poklad, na který se stále zapomíná. Slanina se připravuje z vepřů vyšší porážkové hmotnosti, svalovina je proto jemně mramorovaná tukem a obsahuje méně vody, což je pro výrobu slaniny optimální. 

I když je přeštík menšího vzrůstu, jeho maso má vysokou kvalitu. I když je přeštík menšího vzrůstu, jeho maso má vysokou kvalitu. • Autor: Profimedia

Kde se dá přeštík koupit a co z něj připravit?

Jestli na nějakém kusu masa rychle oceníte rozdíl mezi přeštíkem a běžným prasetem, je to kotleta s kostí. Pečte na pánvi nebo grilujte i s vrstvou tuku, není problém ji odříznout před podáváním těm, kteří si na něj nepotrpí. Tak jako dobrý hovězí steak si vystačí se solí a pepřem. Nebo taková pečínka s krásně vyvinutým voňavým sádlem a kůží, stačí ji nasolit, svázat provázkem a zvolna upéct, třeba s větvičkami tymiánu. 

Přeštíka běžně nekoupíte, ale stačí se domluvit na farmě, kde se na jeho chov specializují. Objevíte je nejen v jižních Čechách, ale také v Čechách středních a na Moravě, například v Miloticích. Nedaří se mu ve velkochovech, ideální prostředí je přirozená strava, pohyb a život v rodinách. Když dostane, co potřebuje, je to prase klidné, mateřské a dlouhověké. 

Přeštík je spojený i s tradiční potravinou Pražskou šunkou, právě z něj se vyráběla před druhou světovou válkou a putovala na bohatší domácí i zahraniční stoly. 

Klub chovatelů přeštického prasete byl založen v roce 2013. prestici.websnadno.cz

Video se připravuje ...

Autor: TR, F.O.O.D.