11 potravin, které do vaší ledničky nepatří

9. srpna 2017 • 15:11

Pokud chceme uchovat věci čerstvé a nezkažené, automaticky je v dobré víře dáváme hned po nákupu do ledničky. Jsou ale i potraviny, kterým chlad nesvědčí nebo jim dokonce přímo škodí. Nízké teploty rychle mění jejich vzhled, chuť a někdy dokonce uspíší kažení. Které potraviny by se měly ledničce vyhýbat obloukem a jak si poradit s jejich skladováním?

1. Banány

O tom, že banánům lednička nesvědčí, už jste pravděpodobně mnohokrát slyšeli. Co se ale s banány v ledničce přesně děje? Protože toto ovoce pochází z tropů, neumí se dobře vypořádat s chladnou teplotou, která zpomaluje celý proces zrání. Pokud si tedy koupíte nedozrálé banány, raději je nechte třeba na kuchyňské lince, kde vám zvolna dozrají. Už zralé plody zvládne lednička uchovat poživatelné po delší dobu, ale musíte se smířit s nevzhlednou hnědou až černou slupkou.

Banány skladujte na míse v kuchyni Banány skladujte na míse v kuchyni • Autor: iStock
 

2. Rajčata

Možná jste si všimli, že rajčata uchovávaná v ledničce brzy ztrácejí chuť a mění konzistenci. Chlad totiž narušuje proces zrání a mění strukturu rajčat, která jsou ve výsledku moučnatá a bez chuti. Skladujte je proto raději přímo na kuchyňské lince. Nezralá rajčata můžete umístit na okenní parapet nebo je dejte do papírové krabice, kde brzy dozrají.

Rajčata do lednice nepatří Rajčata do lednice nepatří • Autor: iStock
 

3. Brambory

Brambory jsou potravina, u které je skladování mimo ledničku nejen vhodné, ale přímo nutné. Pokud dáte brambory do ledničky, začne se v nich vlivem chladu měnit škrob na cukr, což se výrazně odrazí na chuti. Další tepelné úpravy brambor skladovaných při nižších teplotách mohou vést k nadměrné tvorbě zdraví škodlivého akrylamidu. Barbora Hasalová, která pečuje o zákazníky na Kolonial.cz, radí uchovávat brambory na suchém, chladném a tmavém místě: „Zakoupené brambory doporučujeme umístit třeba do dřevěné bedýnky, která umožňuje přístup vzduchu ze všech stran. Brambory by rozhodně neměly být skladovány v igelitovém obalu, protože ten by podpořil vznik plísní.“

Brambory skladujte ve sklepě Brambory skladujte ve sklepě • Autor: iStock
 

4. Bylinky

Čerstvé bylinky mají tendenci absorbovat okolní pachy, proto byste je neměli dávat do ledničky. V chladu navíc rychleji schnou a ztrácejí chuť. Pokud přesto chcete mít bylinky v lednici, uzavřete je nejprve do vzduchotěsného obalu. Nejlepším způsobem, jak utržené bylinky uchovat, je dát je do vázy s vodou jako květinu.

Bylinky přendejte do krabičky Bylinky přendejte do krabičky • Autor: iStock
 

5. Cibule a česnek

Česnek i cibule jsou v kuchyni nepostradatelné, pobyt v ledničce jim však nesvědčí. Už po pár dnech měknou a ztrácejí aroma. Uchovávejte je proto na suchém, chladném a dobře větraném místě. Ideální je, když kolem nich může proudit vzduch. Zkuste je třeba zavěsit do prodyšné síťky na potraviny. Pokud máte načatou cibuli, kterou chcete využít později, dejte ji do ledničky v uzavřené nádobě.

Cibule a česnek patří na tmavé místo, nikoliv do lednice Cibule a česnek patří na tmavé místo, nikoliv do lednice • Autor: iStock
 

6. Káva

Milujete vůni čerstvě umleté kávy? Pak nikdy nedávejte kávová zrna do ledničky. Mají tendenci absorbovat všechny pachy okolo, stejně jako to dělají čerstvé bylinky. Změna teploty navíc způsobí, že zrna vysychají, což rovněž výrazně ovlivňuje výslednou chuť kávy. Abyste si nekazili chuťový zážitek, uchovávejte kávu ve vzduchotěsné dóze na tmavém a chladném místě. Přebytky můžete na kratší dobu dokonce zamrazit.

Kávu skladujte při pokojové teplotě Kávu skladujte při pokojové teplotě • Autor: iStock
 

7. Olej

Rostlinné oleje včetně olivového v chladu mění konzistenci, houstnou až tuhnou a často bývají zakalené. Skladujte je mimo ledničku na tmavém místě, stačí například potravinová skříň. Výjimku tvoří oleje z některých druhů ořechů, které naopak uchovávání v lednici vyžadují.

Olej mějte v kuchyni vždy při ruce Olej mějte v kuchyni vždy při ruce • Autor: iStock
 

8. Čokoláda

Pokud patříte mezi disciplinované jedince, kteří nesnědí celou čokoládu najednou, řešíte možná dilema, kam s ní. Myslete však na to, že čokoláda má tendenci přejímat pachy ostatních věcí v ledničce. Pokud ji dobře neuzavřete, může se její chuť výrazně změnit. Ani vlhkost a chlad ledničky čokoládě nesvědčí, obsažený cukr může na povrchu vytvořit nehezký povlak. Čokoládu uchovávejte na suchém místě, dobře zabalenou a chraňte ji před světlem a příliš vysokými teplotami.

Otevřenou čokoládu pečlivě zabalte a uchovávejte ve skříňce Otevřenou čokoládu pečlivě zabalte a uchovávejte ve skříňce • Autor: iStock
 

9. Med

Med patří mezi oblíbená přírodní sladidla. Ani jemu však pobyt v ledničce příliš nesvědčí. V chladu med rychle mění strukturu a krystalizuje, což znesnadňuje další použití a ztěžuje roztírání. Aby med zůstal co nejdéle tekutý, uchovávejte ho v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Nemusíte se bát, že by se zkazil, med má téměř neomezenou trvanlivost díky nízkému obsahu vody a vysoké koncentraci cukrů.

Med v lednici ztuhne Med v lednici ztuhne • Autor: iStock
 

10. Pálivé omáčky

Máte rádi pálivá jídla, ale celou tabasco omáčku nezvládnete rychle spotřebovat? Není nutné ji uchovávat v lednici. Vinný ocet zabraňuje množení bakterií a při pokojové teplotě se déle uchová i pálivost omáčky. Do ledničky ovšem určitě dejte ty omáčky, které v základu obsahují majonézu nebo vejce.

Pálivé omáčky pečlivě uzavřete a skladujte mimo lednici Pálivé omáčky pečlivě uzavřete a skladujte mimo lednici • Autor: iStock
 

11. Chleba

Chleba do ledničky nepatří, protože v ní velmi rychle vyschne. Uchovávejte ho zabalený v utěrce v chlebníku, kde bez problémů vydrží několik dní. Vyhněte se igelitu, který podporuje vznik plísní. Nakoupili jste víc chleba, než zvládnete spotřebovat? Zkuste ho ještě čerstvý nakrájet a zamrazit jako železnou zásobu pro případ nouze.

Pečivo je potřeba držet dál od možné vlhkosti. Zabalte ho do utěrky a vložte do ošatky nebo krytého chlebníku Pečivo je potřeba držet dál od možné vlhkosti. Zabalte ho do utěrky a vložte do ošatky nebo krytého chlebníku • Autor: iStock
 

Náš tip:

Kvalitní český česnek zakoupíte na Kolonial.cz za 189,90/kg.

Dodejte letnímu grilování říz s omáčkou Tabasco Red Pepper Sauce. K dostání na Kolonial.cz za 84,90 Kč.