Populární Šumavská houbička radí: Na jaké houby právě teď vyrazit a co z nich uvařit

22. října 2024 • 04:57

Lucii Drozdovou ze šumavské Sušice zná většina lidí pod přezdívkou Šumavská houbička. Ať je vedro, pošmourno a teploty třeba na nule, dokáže v lese zaplnit košík. A neváhá se o tom, kde co roste, podělit. 

Lucie nechodí do lesa jen s košíkem, ale už čtyři roky také s kamerou a své příspěvky pak přidává na svůj kanál na YouTube, kde ji najdete právě pod přezdívkou Šumavská houbička. Svoje fanoušky učí znaky jednotlivých hub, doporučuje místa, kde rostou. „První a nejdůležitější pravidlo zní – vždy sbírejte pouze ty houby, které dobře znáte, a jsou jedlé. Pokud si nejste 100% jistí, houbu nejezte. S těmi neznámými můžete zajet do mykologické poradny. Příště už budete zkušenější. Houby doporučuji vyjímat ze země celé, u některých hub se rozpoznávací znaky ukrývají i na spodní části nohy, která je v zemi,“ radí Lucie Drozdová. Houby – ty zdravé, nenapadené červy ani plísněmi – sbírejte výhradně do prodyšného košíku. Vždy respektujte přírodní rezervace a chráněné oblasti, kde je sběr hub zakázán. Je dobré mít znalosti o chráněných houbách, zvláště pak o těch, které jsou chráněné zákonem a za jejichž sběr hrozí vysoké pokuty.

Video se připravuje ...

Největší houbové mýty

Vytrhávání ani odřezávání hub podhoubí neničí. „Jediné, co houbám vadí, je nadměrný sešlap dané lokality. Druhý mýtus, který je hluboce zakořeněný mezi rekreačními houbaři, je ten, že se dají houby sbírat pouze v létě a na podzim,“ říká Lucie, podle které jen každé roční období nabízí jiné druhy. Kupříkladu od října do listopadu můžete narazit na čirůvky fialové nebo havelky, které jsou skvělé do polévek a omáček. Přes zimu se dá zase nalézt hlíva ústřičná, i v mrazu, nebo penízovka sametonohá, která roste na dřevě a je známá svou lahodnou chutí i léčivými účinky. „Celoroční houbaření vyžaduje dobré znalosti a zkušenosti. Ostatně právě o něm je také můj YouTube kanál Šumavská houbička. Jsou tam tipy, jak houby poznat, na jaké záměny si dát pozor, přidávám i chutné houbové recepty,“ vyjmenovává Šumavská houbička.

Konec návratům bez úlovků

Abyste byli při každé návštěvě lesa úspěšní, vyplatí se pohybovat na sociálních sítích, zapojit se do houbařských komunit a sledovat aktuální informace. „Mně osobně v houbařských začátcích nejvíce pomohla skupina Mykologická poradna na FB, kde jsem si nechávala houby určit a zároveň podle dotazů ostatních získávala přehled o tom, jaké houby v daném období nacházejí ostatní houbaři,“ říká Lucie.

Šumavská houbička Šumavská houbička • Autor: Lucie Drozdová

Úplně prvním krokem začátečníka by mělo být naučení se našich nejjedovatějších hub. Pokud bezpečně poznám smrtelně jedovaté houby, pak z velké míry odpadá strach, který je často se sběrem nových druhů hub spojován," radí Lucie. A protože ví, jak může být dohledávání informací o nově sbíraných houbách zdlouhavé, rozhodla se, že vytvoří knihu, která bude začátečníkům užitečná. Sepsala knižního houbařského průvodce, který je rozdělený do 4 ročních období a čtenáře velmi snadno navede na druhy, které může v lese sbírat. Každá houba je detailně popsána, jsou u ní zmíněné a vyfocené její typické znaky. Zároveň jsou u ní uvedené možné záměny a tipy na zpracování. U mnohých hub je také QR kód, který přesměruje čtenáře na video, kde danou houbu Lucie sbírá a ukazuje v jejím přirozeném prostředí. „Můj houbařský průvodce Šumavská houbička v lese je na trhu naprosto unikátní a věřím, že se stane oblíbeným pomocníkem začínajících houbařů,“ doporučuje Lucie svou publikaci.

Aby dokonale chutnaly

Ne každá houba je vhodná na sušení, ne všechny houby se hodí pro nakládání nakyselo… „Velmi záleží na pevnosti dužniny, aroma a také vydatnosti daného druhu. V prvé řadě je třeba myslet na očištění – ideálně za pomoci jemného kartáčku a ubrousku. Vodu používat velmi krátce, aby houba neztratila na vůni a pevné konzistenci. Pokud chcete houby uchovat na delší dobu, doporučuji sušení na sluníčku, v troubě nebo sušičce. Pozor, nepřekračujte teplotu nad 50 °C, aby se uchovaly cenné látky,“ radí Šumavská houbička. Na sušení nejsou vhodné například pýchavky, růžovky, ryzce nebo václavky. Pokud chcete houby zmrazit, krátce je povařte a vychladlé dejte do mrazáku. Na nakládání do sladkokyselého nálevu se hodí ryzci, mladé hřiby, lišky a čirůvky.

Na co vyrazit teď?

Kromě klasických jedlých a známých hub také na lakovku ametystovou, kotrč kadeřavý, sluku svraskalou, lišku nálevkovitou nebo třeba strmělku mlženku. Právě ty nejčastěji houbaři míjejí bez povšimnutí. „Za velkou ‚prašivku“ mnozí také považují třeba stročka trubkovitého, který se poměrně draze vykupuje. Je celý černý, má trubkovitý tvar a uvnitř je dutý. Roste od srpna do listopadu v listnatých a smíšených lesích, na vlhkých stanovištích. Nejvíce se používá do staročeského houbového kuby. Vynikající je ale i v polévkách, omáčkách a na výrobu houbového koření,“ zdůrazňuje Lucie.

Houbové delikatesy podle Šumavské houbičky

Lucie Drozdová vydala i vlastní houbovou kuchařku, ve které najdete 107 skvělých receptů z 36 druhů hub, které se dají najít od jara až do zimy. Vyzkoušejte její těstoviny nebo topinkovou směs z podzimních hub: 

Rychlé těstoviny s liškami

Rychlé těstoviny s liškami Rychlé těstoviny s liškami • Autor: Lucie Drozdová

Co budete potřebovat (na 1 porci):

  • těstoviny podle vlastního výběru
  • 3 hrsti čerstvých lišek
  • 1/2 červené cibule
  • 1 lžíci másla
  • 100 ml vody
  • 150 ml smetany 33%
  • 1 stroužek česneku
  • podle chuti sůl, pepř
  • na posypání parmazán, zelenou petrželku

Postup:

1. Lišky očistěte a větší kousky překrojte napůl. Cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek utřete najemno.

2. V pánvi si rozehřejte máslo a cibuli s liškami na něm asi 4 minuty restujte. Osolte, opepřete. Poté přilijte vodu a pod pokličkou nechte houby dusit asi 10 minut. Přidejte česnek a orestujte. Zalijte smetanou a nechte zredukovat do požadované hustoty.

3. Mezitím si uvařte oblíbené těstoviny. Můžete si nechat trochu vody z těstovin vedle a nastavit vodou smetanovou omáčku.

4. Do smetanové omáčky z lišek přidejte těstoviny a promíchejte, aby se těstoviny omáčkou obalily. Na talíři ozdobte parmazánem a petrželkou.

Topinková směs s lesními houbami

Topinková směs s lesními houbami Topinková směs s lesními houbami • Autor: Lucie Drozdová

Co budete potřebovat (na 1 porci):

  • 1 misku lesních hub (já použila hřib hnědý, hřib smrkový, ryzec smrkový, lišku
  • obecnou, křemenáč)
  • 1 středně velkou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst na kostky nakrájené slaniny
  • 1 krajíc chleba
  • 1 snítku rozmarýnu a čerstvé petrželky
  • 2 lžíce másla nebo slunečnicového oleje
  • podle chuti sůl, pepř, drcený kmín

Postup:

1. Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.

2. V pánvi rozehřejte olej nebo máslo a nechte na něm cibuli pomalu opéct do lehce zlatavé barvy. Přidejte houby, slaninu, koření a rozmarýn. Přiklopte pokličkou a nechte 6 minut dusit. Pokličku odklopte a nechte houby a slaninu asi 4 minuty orestovat do lehce zlatavé barvy.

3. Mezitím si připravte křupavou topinku.

4. Opečený chléb potřete česnekem a navrstvěte topinkovou směs s houbami. Ozdobte čerstvou petrželkou.

Z nasbíraných hub si můžete udělat třeba výbornou omáčku:

Video se připravuje ...
Autor: Kateřina Pokorná, red