Podzimní prázdniny na chalupě: Dobroty, po kterých budete mít boule za ušima

26. října 2022 • 00:00

I podzim na chalupě může být krásný. Obzvlášť, když si můžete hezky zatopit v kamnech a po procházce v lese se vrátit do vyhřáté kuchyně a dát si něco dobrého. Jenže co uvařit hladové rodině nebo přátelům? Inspirujte se recepty pro ty, kteří nechtějí trávit u plotny moc času, i pro náročnější gurmány.

Podzim v kuchyni je fajn, protože máte k dispozici spoustu skvělých surovin – zelí, brambory, kapustu, mrkev, dýni, jablka, hrušky, ořechy… A když máte to štěstí a v blízkosti je les, byl by hřích nevypravit se do něj s košíkem. Houby pořád rostou a hodně, takže se jistě nevrátíte s prázdnou. Po takové procházce na čerstvém vzduchu chutná dvojnásob. 

Pořádně hustá polévka

Dobrá domácí polévka zahřeje, zasytí, a když bude ještě k tomu pořádně hustá, můžete si ji klidně dát samotnou s chlebem jako oběd nebo večeři. 

Video se připravuje ...

Houbová polévka se smetanou

Květáková polévka s cizrnou

Podzimní houbovka s dýní

Čočková polévka s batáty

Polévka z pečené kořenové zeleniny

Beskydský králík Beskydský králík • Autor: F.O.O.D.

Maso z pekáče

Taky milujete jídla, při jejichž přípravě stačí všechny suroviny naskládat do pekáčku a o zbytek už se postará vyhřátá trouba? 

Pečený bůček s voňavým kořením

Kotlety plněné kysaným zelím

Sekaná s houbami a špenátem

Beskydský králík

Kuře pečené na medu a citronu

Medová žebra 

Frýdecká kotleta v alobalu

Sláva bramborám!

Kdy jindy si pořádně užít brambory než na podzim? Vychutnejte si čerstvě vykopané brambory a určitě to nemusí být jen ve formě přílohy k masu. Skvělých bramborových hlavních jídel existuje spousta. 

Zapečené brambory s uzeným

Brambory v krustě s ořechy

Francouzské brambory podle časopisu F.O.O.D.

Křupavé bramboráky se zelným salátem

Sedlácké brambory s bryndzou a slaninou

Pečené brambory Hasselback

Plněné batáty

Pečené brambory Hasselback Pečené brambory Hasselback • Autor: F.O.O.D.

Těstoviny v podzimní úpravě

Těstoviny existují v tolika různých chuťových podobách, že se jen těžko někomu omrzí. Navíc jsou většinou rychle hotové. Vychutnejte si je v kombinaci s typickými podzimními surovinami. 

Těstoviny s vlašskými ořechy

Linguine s růžičkovou kapustou a klobásou

Dýňovo-špenátové lasagne

Brokolicové špagety s ořechy

Chalupářské moučníky jako z cukrárny

Bez sladké tečky to nejde. Ani na chalupě! Když máte ve spíži alespoň základní ingredience a trouba je rozpálená, je to hračka. 

Mrkvance

Citronová bábovka s mákem

Jablkový crumble s ořechy a brusinkami

Hrnkový drobenkový koláč s mraženým ovocem

Vláčný perník s jablky

Banánové lívance s kokosem a jablky

Hruškový crumble s perníkem

Video se připravuje ...

Autor: AK