Modrá je dobrá, ale fialová je lepší! Zařaďte fialky do svého jídelníčku a udělejte tak malý zázrak pro své tělo

19. dubna 2023 • 12:00

Fialky jsou nejen krásné květiny, ale mohou být také úžasnou přísadou do kuchyně. Mnoho lidí si neuvědomuje, že tyto jemné květiny jsou jedlé a mohou potravinám dodat nejen vůni, ale také chuť a barvu. Pojďme se podívat na několik způsobů, jak můžete pětilisté krásky využít a jaké jsou jejich přínosy pro zdraví.

Fialky jsou krásné a také užitečné! Nejen k pozvednutí mysli, když se na ně díváte, ale co teprve potom, až je ochutnáte? Historicky byly fialky používány jako léčivé rostliny, které pomáhaly při léčbě různých zdravotních neduhů. Ku příkladu se využívaly k léčbě bolestí hlavy, úzkosti, deprese, kašle, nachlazení a astmatu. Také byly považovány za účinné při léčbě křečových žil a hemoroidů.

Koupili jste fialky v květináči? Poradíme vám, jak o ně doma pečovat >>>

Video se připravuje ...

Ve středověku byly fialky populární pro své antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Používaly se k hojení ran, na zklidnění podrážděné kůže a kožních problémů jako akné a ekzémy. Fialky se také používaly k úlevě od bolestí kloubů a svalů.

V tradiční čínské medicíně byly fialky součástí některých léčivých směsí používaných k posílení srdce a plic a k regulaci menstruačního cyklu.

V moderní medicíně se fialky stále používají k léčbě kašle, snižují cholesterol, léčí bolesti hlavy a deprese. Výzkumy také ukázaly, že fialky mají protirakovinné vlastnosti a mohou pomoci snížit riziko některých typů rakoviny.

Dnes se fialky těší oblibě také v kuchyni, kde mohou být použity jako originální ingredience pro přípravu sladkých i slaných jídel. Použití fialek v kuchyni je velmi rozmanité. Můžete je zařadit jako ingredience do salátů, omáček nebo smoothies, ale také jako dekoraci na sladké moučníky a dezerty. Také malé kvítky můžete jíst samotné, jako malý barevný pamlsek.

Fialkový sirup Fialkový sirup • Autor: iStock.cz

Fialkové recepty

  • Fialkový sirup: Fialkový sirup může být použit k přípravě nápojů, dezertů nebo jako sladidlo do čaje či  kávy. Stačí fialky zalít horkou vodou a nechat louhovat několik hodin. Poté přidejte cukr a vařte, dokud se cukr nerozpustí a směs neztuhne.
  • Fialkový olej: Fialkový olej se používá k dochucení salátů, těstovin nebo omáček. Nejjednodušší způsob, jak si tento olej vyrobit, je zalít květiny olivovým olejem a nechat stát asi dva týdny. Poté olej sceďte a použijte k vašim oblíbeným pokrmům.
  • Fialkové sladkosti: Pokud jste na sladké, vyzkoušejte fialkové cukroví nebo marmeládu. Pro přípravu fialkové marmelády vařte rozemleté květy spolu s cukrem a citronovou šťávou, dokud směs neztuhne.
  • Fialková sůl: Fialková sůl může být použita k dochucení masa, ryb nebo zeleniny. Pro přípravu fialkové soli smíchejte hrubou sůl s rozemletými fialkami a nechte směs vyschnout.
  • Fialkové nápoje: Fialkový likér nebo gin jsou další způsoby, jak si můžete vychutnat fialky. Fialkový likér můžete snadno vyrobit sami doma – stačí smíchat fialkový sirup s vodkou nebo jiným alkoholem a nechat směs odležet několik týdnů.

Cukr můžete ovonět a ochutit různými květinami. Hlavně se hodí fialky, levandule a vanilka. Cukr můžete ovonět a ochutit různými květinami. Hlavně se hodí fialky, levandule a vanilka. • Autor: iStock.com

Na co si dát pozor

Stejně jako u všech květin je důležité, pohlídat si, zda se jedná o jedlý a zdraví nezávadný druh. Pokud si nejste jisti, jaké květinky zrovna máte, raději je NEJEZTE! Také se vyhněte fialkám, které jsou chemicky ošetřené nebo na ně byly použity pesticidy.

Při použití fialek v kuchyni je důležité také dbát na to, aby byly čisté a bez prachu. Květy lze opláchnout studenou vodou nebo je jemně otřít vlhkým hadříkem.

Autor: TR