Rohlíky a housky s ochuceným máslem podle Peče celá země

20. března 2022 • 00:15

Vyzkoušejte osvědčený recept, se kterým jste se mohli setkat v milovaném seriálu Peče celá země. Tentokrát se můžete pustit do domácích rohlíků a housek s ochuceným máslem! No nezní to lákavě?

Máslo a podmáslí

  • 600 g 33% čerstvé smetany ke šlehání

Smetanu vyšleháme do šlehačky a pokračujeme ve šlehání dál, až se začnou dělat hrudky. Máslo se nabalí na metlu a oddělí se podmáslí. Pozor, aby podmáslí nevyšplouchlo z mísy. Můžeme ho i odlévat přes sítko do misky. Hotové máslo je potřeba prohníst a zbavit zbytků podmáslí. Můžeme to udělat pod tekoucí studenou vodou nebo v misce s vodou, kterou několikrát vyměníme. Pokud se máslo lepí na ruce, necháme ho chvíli v lednici ztuhnout. Hotové máslo použijeme na výrobu ochuceného másla i pečiva, podmáslí použijeme na výrobu pečiva.

Video se připravuje ...

Kynuté těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 260 g podmáslí (vyrobeného dle postupu výše)
  • 40 g másla (vyrobeného dle postupu výše)
  • 20 g čerstvého droždí
  • 15 g krupicového cukru
  • 10 g mořské soli voda na postříkání
  • 50 g celého máku (na posyp) 50 g celého kmínu (na posyp)

Do vlažného podmáslí dáme cukr a rozdrobíme droždí. Promícháme, zakryjeme papírovou utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mezitím si do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme změklé máslo a následně i vzešlý kvásek. Vypracujeme pevné (tuhé), ale hladké a nelepivé těsto. Dáme do mísy, zakryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 12 stejných kousků. Vytvarujeme z nich 6 rohlíků a 6 housek. Na rohlík si těsto vyválíme do trojúhelníku a stočíme, na housky si z kousku těsta vyválíme váleček a zapleteme ho do housky. Rohlíky i housky vyskládáme na plechy vyložené pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.

Troubu si předehřejeme na 240 až 250 °C (horní a spodní ohřev). Do spodní části trouby dáme nahřát plech. Vykynuté pečivo postříkáme vodou a posypeme mákem či kmínem. Dáme péct do vyhřáté trouby. Zároveň nalijeme na nahřátý plech ve spodní části trouby trochu vody (vznikne tím pára) a rychle troubu zavřeme. Pečeme 15 až 16 minut. Ihned po vytažení z trouby pečivo znovu postříkáme vodou, zůstane tak lesklé.

Ochucené máslo

  • 200 g másla (vyrobeného dle postupu výše)
  • 50 g sušených rajčat naložených ve slunečnicovém nebo olivovém oleji
  • 2 až 3 stroužky čerstvého česneku
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • špetka sušeného chilli
  • mořská sůl (dle chuti)

Rajčata, česnek a bazalku společně rozmixujeme nebo najemno nasekáme a společně vyšleháme se změklým máslem. Dochutíme chilli a solí.

Video se připravuje ...

Autor: TR, ČT