Ovocná galetka: Sladkou královnu letních moučníků upečete i bez koláčové formy

27. června 2025 • 04:59

Zlatavá, křupavá a plná šťavnatého ovoce. To je galetka, rustikální koláč, který se právem stal hitem léta. Tento francouzský klenot kombinuje jednoduchost s působivým vzhledem i chutí a dává vyniknout sezonním surovinám. Co to ale vlastně galetka je a jak si ji můžete doma připravit?

Slovo galette pochází z normanského gale, což znamená „plochý koláč“. V kuchyni se tak označují koláče, na které nepotřebujete žádnou formu, protože se pečou přímo na plechu. Galetka je vlastně volná varianta koláče. Rozválené těsto se jednoduše pokryje sladkou náplní a okraje se přehnou směrem do středu. Výsledkem je chuťově bohatý dezert, u kterého vám vůbec nevadí menší nedokonalosti. Galetka je navíc jednodušší na přípravu než klasický koláč a můžete ji naplnit nejen sladkým ovocem, ale dá se připravit i naslano, například se sýrovou nebo zeleninovou náplní

Skvělým letním moučníkem je i bublanina:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC

Jak si můžete sladkou galetku připravit?

1. Začněte výběrem ovoce

Využijte čerstvé a šťavnaté ovoce, které letní měsíce nabízejí. Výborné je bobulové ovoce – jahody, maliny, borůvky nebo ostružiny, ale také meruňky, nektarinky či broskve. Případně lze jednotlivé druhy různě kombinovat, například broskve a borůvky. Na jednu galetku budete potřebovat přibližně 600–700 g ovoce.

2. Jen ovoce nestačí

Někdo do náplně používá jen samotné ovoce, mnohem lepší ale bude, když do ní přidáte ještě něco navíc. Nejčastěji se používají tyto čtyři ingredience, které stačí smíchat s ovocem. 

Cukr: Letní ovoce bývá sladké, i tak je potřeba k němu alespoň trochu cukru přidat, aby nebyla galetka fádní. Obvykle stačí čtvrt až půl hrnku cukru, pokud je ovoce kyselejší, přidejte cukru více.

Něco kyselého: Aby chuť ovoce vynikla a byla vyváženější, potřebuje i trochu kyselosti. Přidat můžete lžíci citronové šťávy, jablečného nebo dokonce i balzamikového octa. 

Zahušťovadlo: Šťavnatost, které si u letního ovoce tolik ceníme, je při pečení trochu nevýhodou, protože se šťáva z ovoce teplem uvolňuje. Když ho tedy něčím nezahustíte, náplň vám z galetky z větší části vyteče a ještě těsto rozmáčí. Vyřešit se to dá velmi snadno. Stačí k ovoci přidat asi dvě lžíce kukuřičného škrobu (více škrobu potřebuje šťavnaté ovoce, jako jsou jahody nebo maliny, méně pevnější ovoce, například nektarinky). Kukuřičný škrob je na zahuštění ideální, protože neovlivňuje chuť ani vzhled náplně. Pokud ho nemáte, můžete použít i hladkou mouku, ale budete jí potřebovat zhruba dvakrát více než škrobu a může se stát, že se náplň trochu zakalí.

Sůl: Sůl je při pečení sladkých moučníků velmi důležitá, protože zvýrazní a vyváží sladkou chuť. Nezapomeňte ji tedy do náplně přidat, stačí asi 1/4 lžičky. 

Využijte různé druhy letního ovoce. Využijte různé druhy letního ovoce. • Autor: iStock

3. Můžete přidat i něco navíc

Náplň připravenou podle postupu výše můžete rovnou použít, nebo ji ještě vylepšete. Přidat do ní můžete například:

  • lžíci nasekaných čerstvých bylinek (tymián, estragon...)
  • lžičku nastrouhané pomerančové nebo limetové kůry
  • lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • lžičku vanilkového nebo mandlového extraktu, případně trochu vanilkové pasty
  • špetku mletého pepře, chilli nebo skořice

4. Příprava těsta

Použít se dá samozřejmě i kupované křehké těsto, doma ho ale připravíte velmi rychle a jednoduše. 

Co budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 75 g třtinového nebo kokosového cukru
  • 1 žloutek
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • špetku nastrouhané citronové kůry
  • špetku soli

Postup:

1. V míse promíchejte mouku, oba druhy cukru, špetku soli, prášek do pečiva a citronovou kůru. Přidejte žloutek, nakrájené máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 40 minut odležet v ledničce.

2. Odleželé těsto rozválejte na pečicím papíru na kulatý plát o průměru asi
30–35 cm. Nemusí to být dokonalý kruh, protože okraje budou přehnuté. Pak těsto i s papírem přeneste na plech. 

5. Náplň a dokončení

Nyní na těsto přidejte vaši skvělou ovocnou náplň. Jestli máte hodně šťavnaté ovoce, nabírejte ho pomocí děrované naběračky, aby v míse zůstala přebytečná šťáva, a rozmístěte ho doprostřed těsta tak, aby po obvodu zůstal okraj široký
5 cm. Než přidáte náplň, můžete těsto ještě lehce posypat mandlovou moukou nebo strouhankou. Okraj těsta pak přehněte směrem do středu přes náplň. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a celou galetku posypejte hrubým cukrem. Můžete přidat i nasekané ořechy. Než dáte galetku péct, je dobré ji dát na 10 minut do mrazáku nebo na 20 minut do ledničky. Těsto znovu ztuhne a bude dobře držet tvar.

Těsto před pečením potřete vejcem a posypejte cukrem Těsto před pečením potřete vejcem a posypejte cukrem • Autor: iStock

6. Pečení

Galetku pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 30–40 minut, dokud není těsto zlatavé a náplň nebublá. Dejte pozor na to, aby byl i spodek galetky dopečený. Poznáte to tak, že zkusíte galetku lehce posunout pomocí dřevěné špachtle. Pokud to jde a nelepí se k papíru, je hotová. Po vyndání z trouby nechte galetku alespoň 10 minut odpočinout. Ať už si ji dáte teplou, nebo vychladlou na pokojovou teplotu, doplněná kopečkem zmrzliny je naprosto fantastická. 

Galetka s letním ovocem Galetka s letním ovocem • Autor: F.O.O.D.

Zkuste tyto recepty: 

Galetka s letním ovocem

Galetka s rebarborou a malinami

Bezlepková galetka s rebarborou a jahodami

Slaná varianta: Bretaňská galetka

Za zmínku stojí i jiný typ galetky – bretaňská, tedy pohanková palačinka plněná sýrem, vejcem a šunkou. I když má jiný základ (palačinkové těsto), princip je podobný – náplň se dá doprostřed, okraje se přeloží a vše se zapeče. 

Zdroj: Happyfoodie.co.uk, Realsimple.com, F.O.O.D.

Autor: Anna Kopečková