5 nejlepších octů na zálivky do letních salátů

5 nejlepších octů na zálivky do letních salátů
Autor: Burg Ocet s.r.o.
25. července 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Jestli v létě nemáte chuť na klasická teplá jídla, není se co divit. V horku tělu mnohem lépe poslouží svěží salát z čerstvé zeleniny nebo ovoce plný vitaminů a vlákniny. Aby se vám saláty rychle nezajedly, máme pro vás tipy na ovocné octy, které z každé vaší zálivky udělají gurmánský zážitek.

Zatímco klasické lihové 8 % octy skvěle poslouží na zavařování a nakládání, ovocné octy jsou lehčí, mají jemnější chuť a hodí se k vaření a dochucování teplé i studené kuchyně. Každý z ovocných octů si nese chuť ovoce, ze kterého je připravován. Existují ale také octy s chutí bylinek, které jsou přímo určeny na letní saláty.

1. Vinný ocet z bílého nebo červeného vína

Octy se vyrábí mimo jiné z bílých a červených hroznů. Jejich chuť je vyvážená a kromě kuchyňského využití se v lidovém léčitelství používají k hojení drobných ranek na kůži. Bílý i červený vinný ocet je nepostradatelný pro klasickou salátovou zálivku vinaigrette, kde se kombinuje s olejem, solí a pepřem. Bude slušet také salátům s mořskými plody nebo domácím majonézám.

Autor: Burg Ocet s.r.o."

2. Ocet s příchutí bylinek

Tady už je prakticky hotovo. Ocet ochucený bylinkami stačí přidat přímo na salát nebo jako součást zálivky. Obsahuje vyváženou kombinaci bylinek, lihového a vinného octa, které salátům dodávají jedinečné aroma a příjemně svěží chuť. Do zálivky tak bude stačit přidat trochu kvalitního oleje a špetku cukru. Skvělá rychle připravená zálivka, když nestíháte, ale také super pomocník pro jednoduché zeleninové saláty, saláty ke grilovanému masu nebo zelné saláty.

3. Jablečný ocet

Říká se o něm, že zrychluje metabolismus a pomáhá při redukci váhy. Má výraznější, ostřejší chuť vhodnou na dresinky či marinády na gril. Kvalitním jablečným octem stačí zakápnout salát s kousky sýra a brusinek a letní jídlo je na světě. Jemná chuť jablečného octa totiž dává sýrům krásně vyniknout a podtrhuje jejich chuť.

Autor: Burg Ocet s.r.o."

4. Balsamico ocet z Modeny

Jediným regionem, odkud pochází pravý ocet typu balsamico je italská Modena. Sladkokyselý ocet balsamico bude slušet salátům s ovocem, sýrům, salátům caprese nebo salátům z grilované zeleniny. Ve Středomoří ho rádi používají i do polévek nebo k rybám.

Autor: Burg Ocet s.r.o."

5. Balsamico Crema

Crema neboli Glazé je hustší varianta balsamikového octa, která se výborně hodí k dezertům, salátům, masu i sýrům. Jemná a krémová poleva v kombinaci s výraznou vůní a jemnou chutí dokáže i obyčejný salát povýšit na jinou úroveň. Vyzkoušet ho můžete nejen do salátů, ke zdobení, ale také jako kulinářský trik na poháry s kvalitní zmrzlinou a měkkým ovocem.

Náš tip: Desítky receptů na letní saláty i zálivky najdete na webu Milujemeocet.cz.