Roman Staša vaří dětem a my pro vás máme jeho recepty!
Je vítězem předloňského ročníku soutěže MasterChef Česko a už nějakou dobu i tatínkem. A také moc rád vaří, napsal o tom ostatně úspěšnou kuchařku a teď k ní přidal ještě jednu, tak trochu jinou. Je totiž věnovaná dětem. A tak jsme se zeptali…
Kde se vzala vaše přezdívka Matla?
Vznikla přímo v MasterChefovi a na svědomí ji má Přemek Forejt, který mě tak počastoval, ale naštěstí s dovětkem, že pak ta moje jídla celkem dobře chutnají. Proto nesou obě moje kuchařky tuto přezdívku ve svém názvu, ale věřím, že tím se s přezdívkou rozloučím a dál už budu pro většinu lidí jen Roman.
Vydáváte novou kuchařku pro děti, můžete ji našim čtenářům představit?
Moje první kuchařka měla celkem úspěch jak v prodejích, tak v odezvách od lidí. Proto jsem se rozhodl vydat kuchařku další. Přemýšlel jsem, o čem by měla být, až jsem si nakonec řekl, že bych měl přemýšlet víc nad tím, pro koho by měla být. A inspiraci mi dal můj novorozený syn. Tak jsem si řekl, že dám dohromady pár zajímavých a jednoduchých receptů, aby si podle nich mohly uvařit i děti, i když budou občas potřebovat i menší pomoc od nějakého dospěláka.
Jste zastáncem zdravé stravy pro děti, která jim třeba nechutná, anebo hledáte nějaké jiné varianty, jak zdravé suroviny uplatnit v jídle, aby dětem chutnalo?
Já jsem přesvědčený, že ta nejdůležitější vlastnost jídla by měla být, že je chutné. A myslím si, že se určitě dá společně skloubit chutné i zdravé jídlo. A hlavně znáte tu už lehce otřepanou větu. Není nezdravé jídlo, jen nezdravé množství…
Jaký je váš pracovní program teď na podzim?
Už mám téměř plný kalendář privátních vaření #BEZADRESY u lidí doma a snad mě po dvou letech covidu čeká i pár show na vánočních večírcích. A nedílnou součástí podzimu bude i trochu více odpočinku, protože léto je zatím jeden velký zápřah.
Jak nejraději relaxujete?
Už skoro rok je pro mě nejkrásnější relax a nejlépe strávený čas ten, který trávím se svým synem Samuelem. A pak daleko za tím je tenis, který mě hodně chytnul. Rád bych se zase vrátil i na led a šel si zahrát hokej, ale zatím se vždycky termín zápasů i tréninků týmu, se kterým hraju, bezpečně trefuje do mých zaplněných míst v kalendáři.
A nemužeme zapomenout ani na Romanovu ochutnávku!
Kukuřičná polévka
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
Cena cca: 65 Kč
Suroviny:
- 250 g mražené kukuřice
- 1 malá cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 lžíce másla
- 500 ml zeleninového vývaru
- špetka kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- 2 lžíce kokosového mléka
- hladkolistá petržel
- sůl a pepř
Postup:
Petržel a mrkev oloupej a nakrájej na kostičky. V hrnci rozpusť máslo a zeleninu na něm zarestuj. Poté přidej najemno nakrájenou cibulku a nech ji zesklovatět. Přidej kukuřici, kmín, kurkumu a důkladně vše promíchej. Zalij vývarem, dochuť solí a pepřem a vař asi 20 minut, až bude kukuřice měkká. Polévku rozmixuj tyčovým mixérem, ozdob nasekanými listy petrželky a zakápni kokosovým mlékem.
Banánové placičky
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2
Cena cca: 30 Kč
Suroviny:
- 1 velký zralý banán
- 2 vejce
- špetka skořice
- 1 lžička kokosového oleje
- špetka soli
Postup:
Vejce rozšlehej metličkou, přidej špetku soli a skořice. Banán oloupej, vidličkou ho rozmačkej a přidej k rozšlehaným vejcím. Vše důkladně promíchej. Z těsta vytvoř menší palačinky, které na kokosovém oleji smaž z obou stran dozlatova.
Chcete vyzkoušet mnohem víc skvělých receptů? Není nic snazšího než si koupit aktuální číslo Blesk Vaše recepty >>>
Jak šel čas se soutěží MasterChef. Co se stalo s vítězi minulých ročníků?