Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka si techniku zdobení vymyslela úplně sama!

13. července 2025 • 04:59

Některé dorty vypadají až příliš dobře na to, abyste měli chuť je sníst. Siân-Amy Pettit známá jako @thepetitepudding dělá z rozhodnutí „sníst, nebo nesníst“ skutečné dilema díky svým barevným dortům, které jsou opravdovými uměleckými díly. A to díky speciální technice zdobení miniaturními tečkami krému, které vypadají jako drobné korálky našité na sladkém dezertu. Chce to nesmírnou trpělivost, ale výsledek stojí za to!

Siân-Amy Pettit z Columbusu v americkém Ohiu je cukrářský samouk. Svůj osobitý styl zdobení dortů našla poté, co se pokoušela napodobit jiný populární trend. „Začínala jsem s technikou, která připomínala vlasatý koberec,“ prozradila magazínu My Modern Met. „Brzy jsem ale zjistila, že mi víc vyhovuje jemnější, složitější a detailnější vzhled mých návrhů. Něco, co bude také působit jedinečně. Tam ta technika začala a stále se vyvíjí.“

Chtěli byste si upéct svůj vlastní dort? Základem je dobrý korpus:

Video se připravuje ...

Zdobení v podobě tisíců teček

Vše samozřejmě začíná výrobou dortu, který Pettit potře máslovým krémem a dokonale uhladí. A pak přichází na řadu zdobení. Technika, kterou používá, spočívá v nanášení krému pomocí cukrářského sáčku s tenkým nástavcem. Není to nic pro netrpělivé. Pettit musí na každý dort nanést obrovské množství miniaturních teček, někdy i krátkých čárek, které pak vytvoří vzor. Základem jsou opakující se prvky, například různé druhy ovoce, kaktusy, ptáci, jako jsou plameňáci nebo tukani, geometrické obrazce... To vše je vytvořeno jemnou technikou zdobení v mnoha barvách.

Než se však k tomuto bodu dostane, je potřeba vše pečlivě naplánovat. „Můj proces obvykle začíná něčím, co by mohlo být zábavným vzorem (například ovoce, květiny nebo duha). Pak si obvykle rychle načrtnu nějaké návrhy. Barevná paleta je pro mě opravdu důležitá a může zcela ovlivnit vzhled dortu… takže nad tím hodně přemýšlím,“ vysvětluje Pettit s tím, že výroba každého dortu vyžaduje velkou dávku trpělivosti. „Je to rozhodně časově náročná technika,“ přiznává Pettit, „ale je vždycky zábavné sledovat, jak se to pomalu skládá dohromady!“ A výsledky opravdu stojí za to. Každý dort, který amatérská cukrářka vytvoří, vzbuzuje úžas svou precizností i barevnými kombinacemi. Prohlédněte si v galerii v úvodu článku některé z jejích sladkých výtvorů.

Autor: Anna Kopečková