Mezinárodní den dcer: Potěšte svou holčičku něčím sladkým. V galerii dortů najdete to největší potěšení pro malou i velkou mlsalku
V galerii plné holčičích dortů si vybere zkrátka každý! Najdete v ní nejen originální dorty pro holky různého věku, ale také tipy a triky, jak udělat ten nejlepší dort, a recept na nadýchaný piškotový dort s mascarpone a malinami, který vás mile překvapí.
Jak udělat korpus na dort a jak na fondán?
Dobrý piškotový korpus nemusí být žádná věda! Inspirujte se receptem, který je tvořen ze tří surovin, a navíc je dokonale nadýchaný a vláčný. Na tematické dorty se vám bude hodit domácí fondán nebo marcipán, který můžete využít na potahování, ale též při modelování figurek. Práci si můžete usnadnit nákupem potahové hmoty v cukrářských potřebách. Specializované obchody nabízejí i nejrůznější vykrajovátka, formičky, potravinářská barviva, fixky, obrázky z jedlých papírů a mnoho dalších doplňků, dekorací a pomůcek pro cukráře.
Tipy a triky na ten nejlepší dort!
1. Dodržujte přesné dávkování surovin, jen tak může být váš dort vláčný a nadýchaný.
2. Šlehání je jedno z tajemství úspěchu. Šlehejte vždy do té doby, než vznikne krémová pěna.
3. Míchejte důkladně a zlehka tak, aby se jednotlivé suroviny dobře spojily a nevznikly nevzhledné hrudky.
4. Během pečení troubu neotvírejte několikrát po sobě a vyčkejte s tím, dokud korpus nezezlátne.
5. Dbejte na to, abyste dort nepřepekli. K prozkoumání stavu při pečení využijte špejli.
Nadýchaný piškotový dort s mascarpone a malinami
Suroviny na korpus:
- 125 g másla + na vymazání formy
- citronová kůra ze 2 citronů
- 225 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ovoce, maliny, ostružiny a borůvky na ozdobu
Suroviny na krém:
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 500 g malin
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortové formy tence vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, nejprve dejte kruh na dno, poté pruh přiložte na bok. Změklé máslo, citronovou kůru a cukr utřete do pěny. Postupně k máslu zašlehejte vejce a poté mouku promíchanou s práškem do pečiva.
2. Těsto rozdělte do obou forem a pečte 25 minut. Uprostřed korpusu testujte špejlí. Pokud bude po vytáhnutí suchá, vyndejte je z trouby a nechte zcela vychladnout.
3. Do mísy dejte vychlazené mascarpone a smetanu ke šlehání. Přidejte maliny a vyšlehejte do hustého krému.
4. Korpusy podélně prokrojte, pláty promažte krémem a skládejte na sebe. Poslední vrstvu uhlaďte a dort bohatě ozdobte ovocem.
5. Do dortu můžete použít jakékoli oblíbené ovoce, skvělé jsou i ostružiny, nadrobno nasekané jahody nebo třeba kombinace borůvek a manga. Korpusy na dort upečte den předem, ráno pak dort sestavte a pomažte krémem, aby stihl ztuhnout. Zdobit můžete až před podáváním.
Mezinárodní den dcer také můžete oslavit tancem. Pobavte se videem – Tátové & dcery: 5 nejlepších tanečních kreací >>>