Lahůdky seslané přímo z nebe? Populární tiktokerka peče sladkosti podle receptů vytesaných na náhrobcích

29. března 2023 • 00:00

Snad každý člověk má rád dobré jídlo. A někteří ho milují natolik, že si nechávají vytesat recept na svůj oblíbený pokrm i na náhrobek. Toho si všimla i knihovnice Rosie Grant z Washingtonu, která je velkou milovnicí historie a také různých receptů. A našla poměrně svérázný způsob, jak spojit dohromady dvě zdánlivě nespojitelné věci – hřbitovy a pečení.

Nápis na náhrobním kameni, tedy takzvaný epitaf, toho může o zemřelém hodně vypovědět. Když se projdete po některém hřbitově, zpravidla na náhrobcích objevíte kromě jmen a dat narození a úmrtí i krátké vzkazy, jako například „Vzpomínáme“ nebo „Odpočívej v pokoji“. To není nic neobvyklého. Pravdou ale je, že si na náhrobek můžete nechat vytesat v podstatě cokoli. A pokud někdo miluje pečení, může to být klidně i jeho oblíbený recept.

Možná je na některém náhrobku i recept na tyto oblíbené sušenky >>>

Video se připravuje ...

Lidi recepty na náhrobcích baví

Že je náhrobků, na nichž jsou vytesané recepty, celkem hodně, tedy alespoň v USA, si všimla Američanka Rosie Grant z Washingtonu, když se během pandemie toulala po různých hřbitovech. A zajistilo jí to velkou sledovanost na sociálních sítích. Její účet na TikToku vznikl vlastně původně jako projekt, když byla postgraduální studentkou na univerzitě v Marylandu a navštěvovala kurz, který zahrnoval vytvoření vlastního účtu na sociálních sítích. A protože zároveň byla stážistkou v digitálních archivech historického hřbitova ve Washingtonu a často musela navštěvovat hřbitovy, rozhodla se to využít jako inspiraci. Začala na svém účtu nazvaném @ghostlyarchive zveřejňovat různá fakta, na která během prohlídek hřbitovů narazila. A pak je ještě rozšířila o recepty, které objevila na některých náhrobcích. A ukázalo se, že to lidi hodně baví. A baví to i Rosie. „Můžete se projít venku, dozvědět se něco málo z historie o různých místních hřbitovech a lidech tam pohřbených,“ řekla v rozhovoru pro rozhlasovou stanici NPR. Navíc je prý zkoušení různých receptů zábavné. Pro Rosie je ale nejdůležitější, že tato celkem neobvyklá aktivita spojuje lidi dohromady a ukazuje způsob, jak také lze uctít mrtvé. 

Nejpopulárnější recept 

Dnes má účet @ghostlyarchive už víc než 175 tisíc sledujících a Rosie na něm pravidelně zveřejňuje nové recepty, na které na hřbitovech narazila, například na skořicové sušenky z náhrobku v Kalifornii, karamel, datlový ořechový chléb nebo borůvkový koláč. Jejím nejoblíbenějším ale stále zůstává ten, který zveřejnila jako první a nasbíral už téměř milion a půl zhlédnutí. Je na jednoduché máslové sušenky a Rosie ho našla na náhrobku Naomi Miller-Dawsonové v newyorském Brooklynu. „Myslím, že tento recept, který nikdy nikomu neprozradila, byl jejím posledním dárkem pro její rodinu,“ řekla v rozhovoru. Na samotném náhrobku jsou vytesané pouze ingredience, takže si Rosie postup přípravy musela domyslet. Nešlo ale o nic složitého a výsledek byl velmi chutný. Pokud sušenky chcete zkusit, zde je recept:

Náhrobek s receptem na máslové sušenky Náhrobek s receptem na máslové sušenky • Autor: Instagram/ghostly.archive

Sušenky z náhrobku

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek změklého másla
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli

Postup:

1. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Vytvořte z něj váleček, zabalte ho do fólie a nechte asi hodinu odpočinout v chladu.

2. Váleček těsta nakrájejte na kolečka, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 10–12 minut dozlatova.

Takový pěkný doplněk k náhrobku...

Videa s recepty, která Rosie na svém účtu zveřejňuje, jsou často zaplavena komentáři lidí, kteří se nechali inspirovat a vyzkoušeli je. Nebo jí posílají i fotky náhrobků ozdobených vlastními rodinnými recepty. „Recept je takový pěkný doplněk k náhrobku. Připomíná vám to, že tato osoba měla mysl, ruce, vytvořila věci stejným způsobem jako my,“ napsal jeden z uživatelů. A další napsal: „Je opravdu krásné, že mrtví zanechávají recepty, které je živily během jejich života. Myslím, že jejich duše musí být šťastná." Najdou se i tací, kteří navrhují, co by chtěli mít na svém náhrobku. Například recept na těstoviny mac and cheese nebo mexické tortilly

Video se připravuje ...

Autor: AK