Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota, ze které uděláte skvělou snídani, hranolky i sladký koláč

17. května 2025 • 04:59

Není to jen žluté lepidlo pod ragú v hipsterské restauraci. Z kaše uvařené z kukuřičné krupice se dají udělat křupavé hranolky, vláčné koláče i nadýchaný korpus. Plus skrytý bonus, který ocení rodiče: Děti ji milují, aniž by tušily, že je vlastně zdravá. Jak s kukuřičnou kaší pracovat, aby všem chutnala?

Kukuřičná kaše – nebo, chcete-li, kukuřičná krupice, polenta, grits, mamaliga, jak je komu libo – má v kuchyni dávno domovské právo. Jenže v Česku? Zatímco brambory se pečou, smaží, šťouchají a zpívá se o nich v lidovkách, kukuřičná kaše zapadla mezi retro vzpomínky a hipsterské výstřelky. Škoda. Protože tahle žlutá sympaťačka je tak univerzální, že by mohla mít vlastní kuchařku, a dokonce i fanouškovský klub.

Kukuřičnou kaši můžete podávat jako přílohu třeba i k sekané:

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Kaše, po které se jen zapráší

Pokud si pod kukuřičnou kaší představujete jen blátivou hromádku pod ragú, jak občas slýchám, zkuste to s ní ještě jednou, ale tentokrát správně. Když jí totiž dopřejete dostatek tekutiny, másla a času (ano, žádá si od vás alespoň dvacet minut láskyplného míchání!), promění se v hedvábně jemnou kaši, která chutná i těm dětem, které běžně podezřívavě nakukují pod pokličku.

Základní poměr je jednoduchý: 1 díl kukuřičné krupice (polenty) na 4 díly tekutiny. Takže například 100 g krupice na 400 ml vody nebo vývaru. Anebo mléka: Zkuste polentu vařit v 500 ml plnotučného mléka místo vody a ke konci přidejte hrst strouhaného parmazánu (asi 50 g). Výsledkem je krémová bomba, kterou by si klidně dali i Italové místo risotta. Stačí jen lehce osolit a přidat kousek másla, víc už netřeba.

Kukuřičná kaše je jednoduchá na přípravu a lze ji různě obměňovat. Kukuřičná kaše je jednoduchá na přípravu a lze ji různě obměňovat. • Autor: iStock

Kukuřičná kaše naslano 

Polentu můžete podávat naslano – s máslem, parmazánem, trochou česneku, rozmarýnem, pepřem nebo i lžící pesta. Anebo ji nechte jen jemně osolenou a použijte ji jako přílohu k pečenému masu, zelenině nebo omáčkám.

Můžete ji také nechat vychladnout ve vyšším plechu nebo pekáčku (klidně 20 × 30 cm, výška vrstvy aspoň 1,5 cm) a pak ji nakrájet na tyčinky a upéct jako hranolky. Jak na to?

Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzduch. Hranolky nakrájené z polenty potřete olivovým olejem a rozložte je na pečicí papír. Pečte je asi 25 minut, v polovině otočte, aby byly zlatavé ze všech stran. Chcete-li vytvořit ještě větší pecku, po dopečení je posypejte hrubou solí a trochou tymiánu. Můžete je i obalit v jemně nastrouhaném sýru a zapéct na posledních 5 minut pod grilem (horní ohřev).

Zkuste i tyto slané recepty:

Polenta s klobásou

Polenta s romanescem, rajčaty a fetou

Grilovaná kotleta s polentou

Polentová kaše s masovými koulemi a brokolicí

Kachní stehna s polentovými placičkami

Polentové bábovičky s uzeným

Kukuřičná kaše nasladko

A pokud máte chuť na sladké? Jde to taky! Z kukuřičné kaše můžete připravit kaši podobnou oblíbené krupicové – s mlékem, máslem, cukrem a trochou skořice nebo medu. Anebo ji rovnou přeměňte na dezertní koláč inspirovaný Itálií:

Italský koláč z kukuřičné krupice a ricotty Italský koláč z kukuřičné krupice a ricotty • Autor: iStock

Koláč z kukuřičné krupice a ricotty

Co budete potřebovat:

  • 100 g kukuřičné krupice (polenty)
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíci cukru
  • špetku soli
  • 250 g ricotty
  • 1 vejce
  • trochu strouhané citronové kůry
  • hrst rozinek
  • máslo na vymazání formy
  • zakysanou smetanu a med na podávání

Postup:

1. Z polenty, mléka, cukru a špetky soli uvařte za stálého míchání hustou kaši. Nechte ji chvíli zchladnout a pak do ní vmíchejte ricottu, vejce, citronovou kůru a rozinky.

2. Směs nalijte do máslem vymazané dortové formy (ideálně 18–20 cm) a pečte při 180 °C asi 35 minut (horní/spodní ohřev), dokud povrch nezezlátne.

3. Upečený koláč nechte vychladnout a podávejte ho doplněný zakysanou smetanou a medem. 

Můžete zkusit i tento sladký recept:

Polentový koláč se šlehačkou a švestkovým přelivem

Polentový koláč se šlehačkou a švestkovým přelivem Polentový koláč se šlehačkou a švestkovým přelivem • Autor: F.O.O.D.

Cestovatelský tip: Polenta e Osei

Pokud pojedete do italského Bergama, nenechte si ujít jejich originální sladkou specialitu s názvem Polenta e Osei. Najdete ji v každé cukrárně a rozhodně ji nepřehlédnete! Jde o dezertní verzi polenty ve tvaru žlutého korpusu ze sladké krupice, který je plněný krémem z oříšků a čokolády, navrchu obvykle potažený marcipánem a ozdobený malými čokoládovými ptáčky. Dělá se v různých velikostech (viděla jsem ji i jako obří dort) a chutná výborně!

Polenta e Osei Polenta e Osei • Autor: iStock

Bonus: Je to zdravé. Ale dětem to raději neříkejte

Kukuřičná kaše je přirozeně bezlepková, bohatá na vlákninu, minerály a vitamin B. Obsahuje i antioxidanty lutein a zeaxantin, které prospívají očím – a přitom se netváří jako zázračný doplněk stravy. Děti ji milují, protože je chutná, krásně žlutá a jemná. Víkendovou snídaní v podobě kukuřičné kaše nasladko ve tvaru srdíčka a posypané ovocem získáte zaručeně body navíc.

Zdroj: autorský článek, Taste.com.au, Themediterraneandish.com, Healthline.com

Autor: Kateřina Hradová