Kreativní tatínek je hitem sociálních sítí. Z těstovin dokáže vyrobit prasátko Peppu i Harryho Stylese

4. srpna 2023 • 00:15

Někdy se stává, že se tak trochu minete povoláním. Danny Freeman z New Yorku na to přišel naštěstí celkem brzy. Původně se živil jako právník, pak se ale pustil do výroby těstovin a sklízí obrovský úspěch. Jeho těstovinové výtvory jsou totiž velmi nápadité a naprosto jedinečné.  

Sedmatřicetiletý Freeman vyrůstal v italsko-americké rodině, v níž byla výchova hodně zaměřená na jídlo, je tedy jasné, že má k těstovinám velmi blízko. Nikdy prý ale nečekal, že bude jednou těstoviny sám vyrábět, a ještě k tomu ho bude jen na TikToku sledovat víc než milion lidí, kteří budou (alespoň očima) hltat jeho kreativní výtvory.

Video se připravuje ...

Na začátku neměl Freeman vůbec žádná očekávání. V lednu 2021 si založil účet na TikToku s názvem @dannylovespasta s tím, že když to po dvou týdnech vzdá, prostě účet smaže a nikdo z jeho přátel se o tom ani nemusí dozvědět. Na tuto variantu nakonec vůbec nedošlo a stal se pravý opak. Freemanovy příspěvky od té doby nasbíraly jen na TikToku víc než 75 milionů lajků.

Babička by měla radost

Freemanova cesta k výrobě těstovin začala vlastně jako způsob, jak uctít památku babičky, která nečekaně zemřela v roce 2020. Měl s ní velmi úzké pouto a naučil se od ní mimo jiné i to, že jídlo může být skvělý způsob, jak lze někomu projevit lásku. V době, kdy přišel o babičku, se mu zároveň narodila dcera. A zatímco se snažil nové životní situaci přizpůsobit, často se ocitl pozdě večer sám v kuchyni a vyráběl si domácí těstoviny. Nejdříve zkoušel tradiční recept své babičky, od něj se ale brzy odklonil a začal experimentovat s různými přísadami, barvami a tvary. Nakonec začal zveřejňovat videa na TikToku, aby zdokumentoval svůj pokrok, a fanoušci začali rychle přibývat.

Neuvěřitelné barvy i tvary

Poté, co sdílel několik základních videí o výrobě domácího těsta, začal Freeman experimentovat s přírodními ingrediencemi, jako je špenát, červená řepa nebo paprika, aby díky nim mohl vytvořit barevné těstoviny. Také začal vyrábět jedinečné tvary, například růže, větrníky nebo sukulenty. Inspirací mu byli i jeho fanoušci, kteří ho sami žádali, aby do těsta přidal neobvyklé suroviny, třeba rozdrcené sušenky Oreo. Mezitím dcera povyrostla a on jí začal z těsta vyrábět její oblíbené kreslené postavičky. „Milovala prasátko Peppu, tak jsem přemýšlel, že bych ho udělal jako plněné ravioli," svěřil se Freeman v rozhovoru pro internetový magazín People. Dcera i fanoušci byli z prasátkových těstovin nadšení a žádali ho o další. A tak vznikla celá série plněných těstovin znázorňujících i další kreslené postavičky, například Hello Kitty, Pokémony, Mimoně nebo Baby Shark. Freeman šel ještě dál a vytvořil z těsta například i herce Dannyho DeVita nebo zpěváka Harryho Stylese. 

Tak trochu jiná kuchařka

Letos v červnu vydal Danny Freeman i vlastní kuchařku s příznačným názvem Danny Loves Pasta (Danny miluje těstoviny). Obsahuje více než 75 receptů na těstoviny různých tvarů i barev, včetně omáček, veganských nebo bezlepkových variant. A najdete v ní i spoustu cenných rad a informací. Ta základní je, že příprava domácích těstovin vůbec nemusí být náročná a spojená se spoustou nepořádku v kuchyni. Naopak, dají se vyrobit snadno a rychle. Důležitá je i další rada týkající se konzistence těsta. I když ho budete připravovat přesně podle receptu a všechny suroviny pečlivě vážit, může se nakonec lepit na ruce nebo být naopak drobivé. Taková věc řadu lidí odradí a do další výroby už se nepouštějí. To, jakou konzistenci bude těsto mít, ale závisí na více faktorech - vejce mohou být o trochu větší nebo menší, ve vzduchu může být více vhkosti nebo máte vy trochu vlhčí ruce. Záleží i na samotné mouce, kterou použijete, některá do sebe nasákne víc tekutiny než jiná. „Pokud hnětete těsto a lepí se vám na ruce, nebojte se ho upravit a přidejte víc mouky tak, aby se těsto nelepilo ani na vál ani na váleček. Je-li těsto naopak suché, přidejte trochu vody," radí Freeman. 

Autor: AK