Znáte Grimace Shake? Udělejte si hit z McDonald´s, který dobývá TikTok

26. července 2023 • 00:00

Pokud občas trávíte čas na sociálních sítích, možná jste v poslední době také narazili na jasně fialový koktejl Grimace Shake od McDonald´s. Přestože šlo o limitovanou edici a koktejl se prodával jen krátký čas a pouze v USA, zdá se, že si tento nápoj i po skončení prodeje žije dál vlastním životem.

Limitovaná edice koktejlu Grimace Shake si získala oblibu díky své fialové barvě, a hlavně jedinečné chuti, která mnohým připomíná dětství. Oficiálně je popisován jako mléčný koktejl s příchutí bobulí. Je v něm cítit vanilka, nicméně směs lesních plodů je právě to, co tomuto koktejlu dodává šmrnc a přiměřenou sladkost. Kromě toho je koktejl přitažlivý i vizuálně. Jeho fialová barva působí zábavně a hravě, takže přitahuje pozornost dětí i dospělých.

Možná si v létě raději než smetanový koktejl vychutnáte nealkoholické mojito>>>

Video se připravuje ...

Kde se vzal?

V USA se koktejl Grimace Shake začal prodávat letos v červnu na počest 52. narozenin oblíbeného maskota známého řetězce rychlého občerstvení. Těch má McDonald´s hned několik. Prvním byl klaun Ronald McDonald, kterého si možná ještě taky pamatujete, než začátkem milénia úplně zmizel. Fialová postava Grimace není u nás moc známá a i za oceánem byla dlouhou dobu zahalena tajemstvím. Teprve v roce 2021 mluvčí McDonald´s odhalil, že má tento tmavě fialový maskot představovat obrovský chuťový pohárek.

A nyní se Grimace díky koktejlu vydanému na jeho počest dostal do centra pozornosti. Nápadně fialový nápoj totiž okamžitě podnítil různé vtipy a memy a vznikl z toho obrovský trend. Krátká videa kolující na sociální síti TikTok nebo na YouTube s hashtagem #GrimaceShake měla koncem června víc než půl miliardy zhlédnutí. Typické video začíná tím, že někdo nadšeně prohlásí, že vyzkouší koktejl Grimace, a přeje maskotovi všechno nejlepší k narozeninám. Jakmile se ale dotyčný napije, následuje střih a objeví se děsivé následky, kdy dotyčný předstírá, že je v bezvědomí nebo umírá, zatímco mu z úst nebo jiných míst vytéká koktejl. Jde samozřejmě jen o vtip,  nicméně stále nabírá na síle, kreativita fanoušků je někdy opravdu velká a videa jsou čím dál tím propracovanější.

Udělejte si domácí verzi

Nechme ale stranou všechny vtipy, které na konto fialového koktejlu vznikají. Koktejl už se neprodává a mnohým se po jeho chuti připomínající dětství stýská. A tak lidé začali vymýšlet verze, které by se chutí i barvou co nejvíc přiblížily originálu. A ukázalo se, že to není tak složité, na přípravu stačí jen pár ingrediencí. Většinou se používají borůvky a maliny (čerstvé nebo mražené), vanilková zmrzlina a mléko. Někdo koktejl vylepšuje medem, jahodami nebo malinovým džemem, a aby koktejl získal krásnou fialovou barvu, přidává se potravinářské barvivo nebo zdravější modrá spirulina, která pochází ze sladkovodních řas a na rozdíl od zelené spiruliny je naprosto bez chuti. A neměla by chybět šlehačka na závěrečné ozdobení, případně nějaký barevný posyp.

Chcete si koktejl připravit doma? Vyzkoušejte recept z webu Tasting Table:

Domácí Grimace Shake Domácí Grimace Shake • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  •  3 kopečky vanilkové zmrzliny
  • 1 šálek mražených borůvek
  • 1/2 šálku čerstvých malin (může být i pár jahod)
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/2 lžičky modré spiruliny
  • šlehačka a barevné sypání na ozdobení

Postup:

1. Zmrzlinu nechte pár minut stát při pokojové teplotě, aby trochu změkla. Pak ji dejte do mixéru, přidejte borůvky, maliny, mléko a modrou spirulinu a vše rozmixujte dohladka.

2. Koktejl nalijte do velké sklenice (nebo dvou malých), navrch nastříkejte šlehačku, podle chuti posypejte a přidejte brčko.

Máte-li rádi chuť vanilky, vylepšete si koktejl domácím vanilkovým extraktem>>>

Video se připravuje ...

Autor: AK