Jiřina Bohdalová slaví 90. narozeniny! Zkuste její recept na stálé mládí

3. května 2021 • 00:00

O Jiřině Bohdalové je známo, že je milovnicí dobrého jídla a sama vydala několik kuchařek. Přestože je často spojována se sladkým pečením, my vám nabízíme její recept na skvělé pečivo. Majolkové bochánky se hodí jak ke snídani, jako příloha k masu, ale i samotně s oblíbenou pomazánkou.

Recepty na domácí pečivo se nikdy neztratí, ale často nás zastraší jejich složitost. Postup od paní Bohdalové je však snadný, rychlý a hravě jej zvládne i začátečník. Tyto vypečené bochánky, houstičky nebo rohlíčky vám zaručeně vyčarují úsměv na tváři a je přeci roky osvědčená pravda, že smích prodlužuje život!

Počet: 30–40 ks

Doba přípravy: 120 minut

Majolkové pečivo od Jiřiny Bohdalové

  • 250 ml mléka
  • 50 g droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 1 majonéza
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky soli
  • 3 vejce
  • mák, sezam, sýr nebo kmín na ozdobu

Postup

1. Z části mléka, droždí, lžičky cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. Do prosáté mouky dáme majolku, olej, sůl, zbylé mléko, 2 vejce a kvásek.

2. Těsto propracujeme a dáme kynout. Když zdvojnásobí objem, rozdělíme ho na dílky a zakulatíme bochánky. Chceme-li dělat houstičky, vyválíme pramen, ten rozdělíme na tři stejné dílky a spleteme houstičky. Tvaru rohlíku pak dosáhneme tím, že těsto nakrájíme na trojúhelníky, které srolujeme.

3. Pečivo necháme ještě chvíli kynout, potřeme zbylým vejcem, posypeme solí, mákem nebo sezamem, kmínem či postrouhaným sýrem. Dáme péct do vyhřáté trouby, pečeme při 200 °C dozlatova.

Tip: Pokud chcete mít pečivo krásně vláčné, dejte na dno trouby při pečení nádobu s vodou.

Jestli nějaké pečivo zbyte, poradíme vám, jak ho zužitkovat.

Autor: TR