Jak si připravit domácí nutellu: Bez éček, rychle a levně

13. srpna 2017 • 21:26

Nutella prostě patří k dětství (a určitě i k dospělému věku) a bylo by škoda ji dětem zcela odepírat. Pokud nechcete, aby děti konzumovaly palmový tuk, a chcete vědět, z čeho máte čokoládovo-oříškovou pomazánku vyrobenou, zkuste náš domácí recept. 

Budete potřebovat:

1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka
200 g mléčné čokolády
100 g lískových oříšků
2 lžíce kvalitního kakaa holandského typu
špetku soli
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1–2 lžíce smetany na šlehání

Autor: iStock

Děti milují i trdelník. Co jim ho vyrobit doma? Recept na domácí trdelník najdete ZDE.

Postup:

1. Slazené kondenzované mléko nalijte do hrnce s nepřilnavým povrchem a přisypejte dvě na dílky rozlámané tabulky čokolády. Pokud máte raději hořkou čokoládu, můžete tu mléčnou klidně nahradit nějakou s vysokým podílem kakaa.

2. Plotýnku zahřejte na střední teplotu a čokoládu nechte za stálého míchání rozpustit. Pozor, aby se vám nepřipálila ke dnu! Směs důkladně vymíchejte dohladka a nechte zchladnout.

3. Lískové oříšky nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia asi na deset minut, dokud slupka neztmavne a nepopraská. Přibližně v polovině pražení oříšky promíchejte.



4. Ještě teplé oříšky opatrně přesypejte na čistou utěrku a mnutím odstraňte slupky. Půjde to téměř samo. Když ale náhodou na některém z oříšků slupka nebo její část zůstane, klidně ji tam nechte.

5. Oloupané oříšky přesypte do mixéru a nasekejte na co nejjemnější prášek. K němu přidejte dvě lžíce kakaa, špetku soli a promíchejte.

Autor: iStock


6. Do sypké směsi kápněte vanilkový extrakt a přidejte vychladlou čokoládovou hmotu. Mixérem vše zapracujte dohromady. Nakonec vše zjemněte lžící smetany na šlehání.

7. Hotovou pomazánku uchovávejte v lednici.

Autor: iStock

Autor: Redakce