Dort na křtiny Archieho, nového člena královské rodiny: Bude se podávat rok starý dort?

31. prosince 2018 • 00:00

Křtiny královských potomků se nesou v tradičním duchu, stejně jako všechny oslavy královské rodiny. A jednou ze zvyklostí je speciální dort pro hosty. Nabízí se proto otázka, jaký zákusek se bude podávat na křestu nového člena britské královské rodiny. Poruší Meghan a Harry opět tradici?

Svatby královské rodiny jsou známé pro řadu ikonických prvků, které vycházejí z mnohaleté tradice. Patří k nim také do posledního detailu propracovaný svatební dort s fascinátorem na vrcholu, složený z několika různých vrstev. Pod polevou a zdobením se ale vždy skrývá tradiční ovocný dort, který možná znáte spíše jako sladký vánoční pudink. Ptáte se proč? Na rozdíl od americké tradice, podle níž se vrchní patro svatebního dortu schová do mrazáku, aby ho novomanželé snědli na první výročí, britská královská rodina schovává vrchní patra svatebních dortů za odlišným účelem. Dort se servíruje až na křtinách budoucích dětí manželského páru.

 

Jak dlouho vydrží dort čerstvý?

Jak možná víte, jednou ze surovin pro výrobu ovocného dortu je rum nebo brandy. Alkohol funguje jako přírodní konzervant, který pomůže udržet dort čerstvý i několik let. Proto byl ideální volbou v situacích, kdy neexistovaly lednice, ale i kvůli tomu, že cukráři pracovali na zdobení dortů i několik měsíců. Vzhledem k tomu, jak fenomenální událostí se královské svatby staly, se v roce 2018 dražil plátek dortu ze svatby princezny Diany, který je i po 37 letech stále jako čerstvý.

Dort z mrazáku: mnohaletá tradice

Ovocný dort se poprvé podával na svatbě Královny Victorie, poté byl součástí hostiny všech královských svateb. Zvolila ho královna Alžběta, princezna Anna i princ Charles a tradici neporušili ani princ William s manželkou Kate. Vrchní patro dortu se pak podávalo na křtu všech třech jejich potomků, prince George i Louise i na křtinách princezny Charlotte.

Zboření tradice

Princ Harry a Meghan Markle tradiční ovocný dort, který se po dvě staletí pekl na královské svatby, neměli. Jako svatební dort zvolili moderní svěží citronový dort se sirupem z bezových květů. Otázkou, která zatím zůstává bez odpovědi, je, zda uschovali část svého bezového dortu také na křtiny svých budoucích potomků nebo zda si nechali malý ovocný dort vyrobit pro tuto příležitost dodatečně. Na svatbě se neobjevil. Zboří pár královské tradice úplně a nechá cukrářku Claire Ptak opět vytvořit něco originálního?

Podívejte se na recept a přesný postup, jak upéct nejlepší piškot na dort >>>

Autor: Redakce