Dnes by Karel Gott slavil narozeniny. Zavzpomínejme na mistra s jeho oblíbeným receptem
Karel Gott se zapsal do srdcí všech Čechů a stále se mnozí z nás nemohou smířit s jeho odchodem. Obzvlášť těžké to pak je v den jeho narozenin. Letos by mistr oslavil krásný 83. rok plného a obohacujícího života, a tak si jej aspoň společně připomeňme s jeho oblíbeným receptem.
O Karlu Gottovi je známo, že byl milovníkem krásných žen, dobrého humoru a výtečného jídla. Rád ochutnával a neodradily ho ani exotické recepty. Mezi takové patří například Srílanské kuřecí kari, Kung pao či suši s krevetami. Holdoval však i české klasice, jako je citronová bábovka s mákem, borůvkové knedlíky, svíčková na smetaně nebo prejt.
My jsme pro vás vybrali recept, který mistr opravdu miloval a užíval si jej i doma s Ivankou. Zkusíte uhádnout jaký? Je to tatarák! Ivanka upřednostňuje sice z lososa, ale Karel Gott vždy raději sáhl po hovězí klasice s kapkou něčeho speciálního.
Tatarský biftek podle Karla Gotta
Suroviny na tatarák pro 2 osoby:
- 500 g hovězí svíčkové
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 4–5 kapek tabaska
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžíce koňaku
- 2 žloutky nebo 100 ml kvalitního olivového oleje
K servírování:
- 4 jarní cibulky
- 4 lžíce kaparů
- mletý pepř
- sůl
- chlebové topinky
Postup:
1. Maso najemno naškrábeme ostrým nožem a promícháme s oběma druhy hořčice, worcesterskou omáčkou, tabaskem a koňakem.
2. Vytvarujeme 2 bochýnky, vytvoříme v nich důlky a necháme vychladit. Těsně před podáváním do důlků vyklepneme žloutky, kdo nemá rád syrová vejce, promíchá maso s olivovým olejem.
3. Podáváme s najemno nakrájenou jarní cibulkou, solí, pepřem a kapary. Jako příloha jsou vhodné topinky.
TIP: Pokud chcete tataráček bez alkoholu, nahraďte koňak lanýžovým olejem.
Postup na lososový tatarák najdete zde >>>