Den dětí: Potěšte drobotinu drobnými sladkostmi! Inspiraci najdete v galerii

31. května 2023 • 12:00

Co takhle potěšit vaše ratolesti na Den dětí něčím dobrým na zub? Mlsné jazýčky zaručeně omámí zdobené sušenky, dortová lízátka, domácí marshmallow, cupcakes nebo famózní duhový dort. Inspirujte se v galerii plné dobrot, které ohromí nejen děti.

Zdobené sušenky

Křehké linecké sušenky, které můžete kromě slepování i různě nazdobit, vaše děti mile překvapí. Ke zdobení se dá využít bílková poleva obarvená potravinářskými barvami, čokoláda nebo i modelovací hmota, ze které, pokud máte šikovné ruce, vytvoříte jejich oblíbeného hrdinu, pohádkovou postavu či zvířátko.

Děti jistě ocení i sušenky plné čokoládových kousků>>>

Video se připravuje ...

Nepečené cake pops

Cake pops neboli dortová lízátka jsou velmi populární a zvládnete je připravit i bez pečení. Tvoří se z piškotů, mascarpone, nutely a čokolády, případně můžete piškoty nahradit rozdrobeným upečeným dortovým korpusem. Z hmoty vytvarujte kuličky, napíchněte je na špejle, namočte v rozehřáté čokoládě, podle chuti ozdobte například cukrovým sypáním a nechte zaschnout.  

Milkshake s jahodami

Co by to bylo za dětský den bez oblíbených milkshaků s jahodami. Ozdobit je můžete želé bonbony, sněhovými pusinkami nebo čerstvými jahodami.  

Milují vaše děti marshmallow? Co takhle jim dopřát domácí verzi, kterou hravě zvládnete! Milují vaše děti marshmallow? Co takhle jim dopřát domácí verzi, kterou hravě zvládnete! • Autor: iStock

Marshmallow

Milují vaše děti pěnové bonbony marshmallow? Co takhle jim dopřát domácí verzi, kterou hravě zvládnete? Z vody, želatiny, cukru a kukuřičného sirupu vznikne hmota, která se nalije do pekáče, nechá se ztuhnout v chladu a až poté se nakrájí. Počítejte proto s časovou rezervou.

Marshmallow sendviče

Hotové marshmallow využijete při přípravě sladkých sendvičů. Neobvyklý dezert z nadýchaného těsta z podmáslí vás mile překvapí. Sendviče jsou slepeny krémem z marshmallow, kukuřičného sirupu a sýrem crème fraîche. 

Ovečky z popcornu a marshmallow

Marshmallows se budou hodit i na tělo čokoládové ovečky z popcornu, jejíž výroba zabaví i děti. Hlavička je tvořena z mandlí a slunečnicových semínek a na nožky budete potřebovat čokoládu a lékořicové pendreky.

Čokoládové cupcakes a muffiny s lentilkami

Roztomilé dortíky dokážou potěšit při jakékoliv příležitosti. Vsaďte proto na jistotu a upečte tyto famózní čokoládové cupcakes z kefíru. Jsou nadýchané a plné sametově jemného krému z čokolády, smetany, másla a sýra. Vyzkoušet můžete i muffiny s lentilkami z vláčného kefírového těsta.

Čokoládová lízátka

Vykouzlete z pár surovin hotové zázraky! S čokoládovými lízátky bez lepku se to hravě povede. Postačí hořká čokoláda, sušené nakrájené ovoce, nasekané oříšky a burizony. Nezapomeňte na to, že je nutné pracovat rychle, ve chvíli, kdy čokoláda začne tuhnout, začne zdobení opadávat.

Pokud máte více energie do příprav, pak se pusťte do duhového dortu! Pokud máte více energie do příprav, pak se pusťte do duhového dortu! • Autor: iStock

Duhový dort

Suroviny na korpus:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 350 g másla
  • 350 g hnědého cukru
  • 6 vajec
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 40 ml mléka
  • 6 ks potravinářského barviva – gelové potravinářské barvy (žlutá, oranžová, červená, zelená, modrá, fialová)

Suroviny na polevu:

  • 100 g měkkého másla
  • 250 g krémového sýru (lučina, žervé...) pokojové teploty
  • 600 g prosátého moučkového cukru

Postup:

1. Nejprve předehřejte troubu na 170 °C. Pokud nemáte dostatek kulatých forem na korpus (6 ks), můžete použít jednorázové alobalové dortové formy, které koupíte v supermarketu. Všechny formy vymažte máslem a odložte zatím stranou.

2. Vyšlehejte máslo a cukr. . Pak přidejte vejce, jedno po druhém, trochu mouky a dobře promíchejte. Přidejte zbývající mouku, prášek do pečiva a vanilkový extrakt. Pokud je těsto příliš hutné, přidejte do něj trochu mléka (maximálně 40 ml).

3. Přelijte těsto do 6 různých misek a obarvěte pomocí gelových potravinářských barev. Gelové potravinářské barvy fungují nejlépe, docílíte s nimi nejhezčích barev. Koupíte je v obchodech s potřebami na pečení nebo i v supermarketu. Většinou stačí zhruba jedna čajová lžička. 

4. Přendejte těsto do nádob na pečení a uhlaďte je špachtlí. Vložte do trouby a celou dobu je hlídejte, aby vám dort nezhnědl. Nejlépe je po chvilkách otáčejte. Pečte zhruba 20 minut. Až budou korpusy dopečené a vychladlé, zabalte je do potravinářské fólie. Pokud máte dostatek času, nechejte je přes noc v chladničce. Pokud spěcháte, neche je v lednici alespoň hodinu.

5. Mezitím si připravte polevu, smíchejte změklé máslo, cream cheese pokojové teploty a moučkový cukr. Vyšlehejte dohladka a uložte také do lednice přes noc. 

6. Vyndejte si polevu a korpusy z lednice. Naneste polevu na talíř, přiklopte korpusem a dejte na hodinku do lednice vychladit, aby hezky přilnul, poté vyndejte a naneste další vrstvu polevy, přiklopte korpusem a dejte opět vychladit. Takto opakujte, dokud nebude dort celý sestavený. Dejte pozor, abyste nenanášeli příliš silnou vrstvu krému, aby ji korpus nevytlačil po stranách dortu. Přebytečný krém rozetřete špachtlí po celém povrchu dortu a uložte ho zase do lednice alespoň na hodinu, aby držel pěkně pohromadě.

Dětem budou chutnat i oblíbené Míša řezy>>>

Video se připravuje ...

Autor: red