Den dětí: Potěšte drobotinu drobnými sladkostmi! Inspiraci najdete v galerii

1. června 2022 • 00:00

Co takhle potěšit vaše ratolesti na Den dětí něčím dobrým na zub? Mlsné jazýčky zaručeně omámí zdobené sušenky, dortová lízátka, domácí marshmallow, cupcakes nebo famózní duhový dort. Inspirujte se v galerii plné dobrot, které ohromí nejen děti.

Zdobené sušenky

Křehké sušenky zdobené nejrůznějšími motivy vaše děti mile překvapí. Ke zdobení můžete využít potravinářské barvivo, bílkovou polevu i čokoládu. Vytvořte jejich oblíbeného hrdinu, pohádkovou postavu nebo zvířátko.

Video se připravuje ...

Nepečené cake pops

Cake pops neboli dortová lízátka jsou velmi populární a zvládnete je připravit i bez pečení. Tvoří se z piškotů, mascarpone, nutely a čokolády. V závěru můžete lízátka doplnit topingem nebo jiným zdobením.

Milkshake s jahodami

Co by to bylo za dětský den bez oblíbených milkshaků s jahodami. Zdobit můžete želé bonbony, sněhovými pusinkami nebo čerstvou jahodou.  

Marshmallow

Milují vaše děti marshmallow? Co takhle jim dopřát domácí verzi, kterou hravě zvládnete? Z vody, želatiny, cukru a kukuřičného sirupu vznikne hmota, která se nalije do pekáče, nechá se ztuhnout v chladu a až poté se nakrájí. Počítejte proto s časovou rezervou.

Marshmallow sendviče

Hotové marshmallow využijete při přípravě sladkých sendvičů. Neobvyklý dezert z nadýchaného těsta z podmáslí vás mile překvapí. Sendviče jsou slepeny krémem z marshmallow, kukuřičného sirupu a sýrem crème fraîche. 

Ovečky z popcornu a marshmallow

Marshmallow se budou hodit i na tělo čokoládové ovečky z popcornu, jejíž výroba zabaví i děti. Hlavička je tvořena z mandlí a slunečnicových semínek a na nožky budete potřebovat čokoládu a lékořicové pendreky.

Čokoládové cupcakes a muffiny s lentilkami

Roztomilé dortíky dokážou potěšit při jakékoliv příležitosti. Vsaďte proto na jistotu a upečte tyto famózní čokoládové cupcakes z kefíru. Jsou nadýchané a plné sametově jemného krému z čokolády, smetany, másla a sýra. Vyzkoušet můžete i muffiny s lentilkami z vláčného kefírového těsta.

Čokoládová lízátka

Vykouzlete z pár surovin hotové zázraky! S čokoládovými lízátky bez lepku se to hravě povede. Postačí hořká čokoláda, sušené nakrájené ovoce, nasekané oříšky a burizony. Nezapomeňte na to, že je nutné pracovat rychle, ve chvíli, kdy čokoláda začne tuhnout začne zdobení opadávat.

Pokud máte více energie do příprav, pak se pusťte do duhového dortu! Pokud máte více energie do příprav, pak se pusťte do duhového dortu! • Autor: iStock

Duhový dort

Suroviny na korpus:

  • 350 g samokypřicí mouky (self-raising flour)
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 350 g másla
  • 350 g hnědého cukru
  • 6 vajec
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 40 ml mléka
  • 6 ks potravinářského barviva – gelové potravinářské barvy (žlutá, oranžová, červená, zelená, modrá, fialová)

Suroviny na polevu:

  • 100 g měkkého másla
  • 250 g cream cheese pokojové teploty
  • 600 g prosetého moučkového cukru

Postup:

1. Nejprve předehřejte troubu na 170 °C. Pokud nemáte dostatek forem na korpus (6 ks), můžete použít jednorázové alobalové dortové formy, které koupíte v supermarketu. Všechny formy vymažte máslem a odložte zatím stranou.

2. Vyšlehejte máslo a cukr, použijte tyčový mixér, pokud jej vlastníte. Pak přidejte vejce, jedno po druhém, trochu mouky a dobře promíchejte, přidejte zbývající mouku, prášek do pečiva a vanilkový extrakt. Pokud je těsto příliš hutné, přidejte do něj trochu mléka (maximálně 40 ml).

3. Přelijte těsto do 6 různých misek a obarvěte pomocí gelových potravinářských barev. Gelové potravinářské barvy fungují nejlépe docílíte s nimi nejhezčích barev, koupíte je v obchodech s potřebami na pečení. Většinou stačí zhruba jedna čajová lžička a promíchejte je silikonovou špachtlí. Nezapomeňte špachtli po každé barvě omýt, aby se vám barvy nesmíchaly dohromady.

4. Přendejte těsto do nádob na pečení a uhlaďte je špachtlí. Vložte do trouby a celou dobu je hlídejte, aby vám dort nezhnědl. Nejlépe je po chvilkách otáčejte. Pečte zhruba 20 minut. Až budou korpusy dopečené a vychladlé, zabalte je do potravinářské fólie. Pokud máte dostatek času, nechejte je přes noc v chladničce. Pokud spěcháte, nechejte je v lednici alespoň hodinu.

5. Mezitím si připravte polevu, smíchejte změklé máslo, cream cheese pokojové teploty a moučkový cukr. Vyšlehejte dohladka a uložte také do lednice přes noc. 

6. Vyndejte si polevu a korpusy z lednice. Naneste polevu na talíř, přiklopte korpusem a dejte na hodinku do lednice vychladit, aby hezky přilnul, poté vyndejte a naneste další vrstvu polevy, přiklopte korpusem a dejte opět vychladit. Takto opakujte, dokud nebude dort celý sestavený. Dejte pozor, abyste nenanášeli příliš silnou vrstvu krému, aby jí korpus nevytlačil po stranách dortu. Přebytečný krém otřete špachtlí. Celý dort uložte zase do lednice alespoň na hodinu, aby držel pěkně pohromadě.

Víte, že je i Mezinárodní den rodiny? >>>

Video se připravuje ...
Autor: DF