Čím potěšit pod stromečkem milovníka vaření? Máme tipy na skvělé kuchařky
Knih o vaření, dobrém jídle a pití vychází rok od roku víc a jsou čím dál krásnější a nápaditější. I letos je z čeho vybírat, a pokud ještě nemáte dárek pro někoho, kdo rád tráví čas v kuchyni nebo u stolu, máme pro vás pár tipů.
VINTAGE KITCHEN – Inspirace minulostí na talíři současnosti
Kuchařka s přesahem do historie obsahuje oprášené zapomenuté recepty, ale i známé pokrmy v jiném podání. Doprovází je poutavé vyprávění o jejich vývoji v průběhu staletí. Propojení s minulostí umocňují krásné fotografie, které lákají k vyzkoušení receptů. Kuchařka je rozdělena do 10 kapitol – kaše, polévky, maso, ryby, houby, luštěniny, zelenina, ovoce, pečivo a moučníky. V každé kapitole se nejdříve v úvodu dozvíte, jak se v historii měnila důležitost jednotlivých jídel i skladba používaných surovin, a následně se můžete nechat inspirovat recepty, kterých je dohromady celá stovka.
K dostání na stránkách vintagekitchen.cz a ve vybraných knihkupectvích, doporučená cena 590 Kč
Kuchařka pro mě a moje tělo
Kniha od Julie Kučerovské je pokračováním velmi úspěšné Kuchařky pro teenagery, která v lockdownu zachránila mnoho maminek. Tehdy totiž děti začaly s Julií, které bylo v té době 15 let a začala chodit na střední školu, vařit a péct. V kuchařce nejsou jen recepty, ale čtenář se i dozví, jak se mít rád a co člověk potřebuje, aby se cítil dobře.
K dostání na smartpress.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 424 Kč
MŇAM ČESKO!
Jedinečný ilustrovaný průvodce 14 kraji České republiky, který je dílem šéfredaktorky časopisu Mateřídouška Petry Slušňákové. Inspirujte se 196 rodinnými výlety za poznáním, tradicemi, řemesly a českým folklorem. A jelikož na každém výletě vyhládne, najdete v MŇAM ČESKO! také návody na 28 krajových receptů. Polovina z nich je doplněna odkazem na videopostup. Říká vám něco rozcuchaná nevěsta, mrkvance, pučálka? Ochutnejte a objevujte Česko!
iKiosek.cz, cena 319 Kč
Víno ve sklence a na talíři
V unikátní vinné kuchařce najdete pokrmy pro všechny možné příležitosti i s ideálním vinným doprovodem. Kniha obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu, které si můžete vychutnat každý den. V úvodní části knihy se naučíte jednoduché triky, jak víno s pokrmy kombinovat. Zároveň se seznámíte s historií i současností vinařství u nás. Vína k pokrmům doporučuje Tomáš Brůha, jeden z nejlepších českých someliérů a trojnásobný vítěz soutěže Bohemia Sekt Trophée. Autorkou je zkušená novinářka a editorka kuchařek Kristina Šemberová.
Koupíte na vinnakucharka.cz, cena 395 Kč
Kynuté
Jediná a úplná cukrářská kniha receptů na kynuté pečivo od Josefa Maršálka, kterou doopravdy potřebujete. Na čtyřech stech stranách najdete padesát receptů v pěti kapitolách, které jsou zachyceny na téměř šesti stech strhujících fotografiích Marie Bartošové. Ty vás mimo jiné zasvětí do přípravy moravských koláčů a povidlových buchet, pravé francouzské briošky, čokoládového pain au chocolat nebo croissantů z takového množství másla, až se srdce zastavuje. Josef Maršálek přenesl třicet let praxe a zkušeností a také kus svého srdce do této jedinečné kuchařky, která potěší všechny vaše smysly.
marsalkovo.cz, cena 1390 Kč
Naše domácí
Recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové jsou knihou, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Najdete v ní dobroty pro návštěvy, nápady na večeře a obědy, ale hlavně domácí pečivo, dorty, marmelády, sirupy, sýr, šunku a třeba i základní drogerie. A všichni víme, že doma je tou hlavní ingrediencí láska, tak by se také kniha mohla jmenovat.
K dostání na smartpress.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 509 Kč
Recepty ze zájezdního hostince
Mezi recepty tradiční české kuchyně, kterou po staletí ovlivňovala i kuchyně rakouská a vídeňská, najdete opravdové poklady. Sepsal je pro vás sám šéfkuchař Martin Jiskra z vyhlášeného zájezdního hostince U Jiskrů. Nechybí ani devět speciálních menu inspirovaných například M. D. Rettigovou nebo jihočeskými Vánocemi. Fotografie jídel doprovázejí ilustrace uměleckého dua Tomski&Polanski.
luxor.cz, cena 626 Kč
Merendy v zástěře
Jak vařit úsporně a hospodárně? Jak se vyhnout plýtvání a jak využít vše, co je zrovna k mání? Jak nakupovat potraviny, aby všeho bylo akorát? Jak naplánovat smysluplný jídelníček? Kuchařka Merendy v zástěře známé foodblogerky a autorky kuchařských knih Jany Florentýny Zatloukalové vám pomůže spotřebovat načatá balení, nevyhazovat potraviny, které prošvihly svůj nejlepší okamžik, uchránit ovoce a zeleninu před zkázou a nezapomenout na zbytky včerejšího jídla.
K dostání na eshop-kucharkaprodceru.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 549 Kč
Green Kitchen: Quick + Slow
Kreativní vegetariánská jídla pro rychlé každodenní vaření v pracovním týdnu i pro líné a pomalé víkendové vaření, to je kniha s podtitulem Quick + Slow. Je tím nejlepším, co David Frenkiel a Luise Vindahlová z foodblogu The Green Kitchen Stories zatím dali dohromady. Kniha s krásně nafocenými 100 recepty plných barev a chuti těží z předchozích poznatků skandinávské dvojice a reflektuje opravdovou vášeň pro jídlo. Nadchne jak ty, kdo v kuchyni tráví spoustu času, tak ty, kteří si jen chtějí uvařit rychle, ale zároveň zdravě.
megaknihy.cz, cena 703 Kč
Famózní! Od babičky
Světoznámá cukrářka Mirka van Gils Slavíková vydává třetí Famózní! Kuchařku, která je vyznáním lásky k české cukrářské klasice. Mirka van Gils Slavíková se vrací ke kvalitě cukrařiny z dob první republiky a přidává k ní originální ingredienci – své profesní zkušenosti. Jako babička považuje za důležité předat novým generacím to, co ji samotnou naučili prarodiče. Vzpomínky i chuť k pečení probouzí v knize plné lahodných fotografií 70 ověřených receptů na 196 stranách.
Vydává nakladatelství 103 media a je k zakoupení na oficiálních stránkách www.mirkavangils.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 459 Kč
Ottolenghi: Extra dobré věci
Yotam Ottolenghi je vždy sázka na jistotu! Ve spolupráci s bahrajnskou šéfkuchařkou Noor Muradovou mu pod rukama vznikla druhá kniha ze série OTK (Ottolenghi testovací kuchyně), která navazuje na prvotinu Moje milovaná spíž. V té autoři čtenáře vybízeli, aby podnikli nájezd na poličky ve spíži, prozkoumali zásoby v lednici a spotřebovali to, co už mají doma. Novinka s názvem Extra dobré věci pak odhaluje tajemství, jak dobré jídlo povýšit na vynikající. Těšte se na lehké i syté pokrmy se zeleninou v hlavní roli, pokaždé doplněné o vymazlený doplněk – omáčku, dresink, salsu, marinádu, křupavou posypku…
slovart.cz, cena 479 Kč
Vše sváteční
Respektovaná cukrářka Iveta Fabešová, jejíž dokonalé zákusky útočí na většinu našich smyslů, vydává novou kuchařku plnou receptů na tradiční české cukroví v neodolatelném moderním provedení. S její knihou Vše sváteční se vám bude péct jedna radost a vánoční cukroví se i u vás stane stejně návykové, jako jsou její vlastní výtvory. Publikaci doprovázejí krásné ilustrace inspirované původními ilustracemi v kuchařce paní Sandtnerové, které chce svou knihou Iveta Fabešová vzdát hold. Součástí kuchařky je také kapitola věnovaná Ivetině kavárně ve Werichově vile a příběhu o tom, jak se jí podařilo kavárnu IF Café v tomto historickém místě vybudovat.
K dostání na stránkách albatrosmedia.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 469 Kč
Kitchenette: O svobodě
Novinka od Markéty Pavleje zaujme na první pohled. Foodblogerka na koni? Kitchenette na koni totiž rozhodně je! Po osmi letech od své velmi úspěšné kuchařky přichází s novou knihou receptů, která je pozvánkou do Markétiny kuchyně i do jejího života. V knize plné chutí a energie nasajete úžasnou atmosféru domova a načerpáte inspiraci z cest na Bali, ochutnáte přes 80 tradičních i moderních jídel z dobrých surovin, sladkých i slaných, veganských i masových. A především zjistíte, že hlavní surovinou Markétiných receptů je svoboda – pokud si totiž kniha přeje něco vás naučit, pak nebát se najít v kuchyni vlastní rukopis.
kitchenetteshop.cz, cena 690 Kč
Postní kuchařka
Autor kuchařky s podtitulem Od kořene po nať Pavel Drdel má ve Strakonicích svou restauraci Sůl a řepa, pěstuje si sám klíčky a bylinky a zpracovává vše od blízkých farmářů a třeba i městského zahradnictví. Suší, fermentuje a i z obyčejné natě dokáže vykouzlit velkou pochoutku. Do knihy sepsal a nafotil své nejlepší recepty a část věnoval také uchovávání zeleniny – tolik oblíbenému fermentování. Hodně sympatické je, že svůj honorář posílá na Postní sbírku Diakonie ČR a pomáhá dětem z dětských domovů.
K dostání na smartpress.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 424 Kč
Životopis Anthonyho Bourdaina
Skvělý dárek pro cizojazyčného gastronauta. Co legendární a vlivný americký šéfkuchař Anthony Bourdain, proslulý svými televizními gastronomickými cestovatelskými pořady, v roce 2018 spáchal sebevraždu, se Laurie Wooleverová, jeho dlouholetá asistentka, rozhodla knižně odvyprávět kuchařův životní příběh. Při tvorbě Bourdainovy biografie podnikla rozhovory s bezmála stovkou lidí – vzpomínky rodiny a přátel, šéfkuchařů, novinářů i bývalých kolegů odhalily méně známé kapitoly života Anthonyho Bourdaina i složité stránky jeho osobnosti, které on sám před veřejností skrýval. Výborná kniha v překladu Jiřiny Stárkové vás pohltí.
slovart.cz, cena v angličtině 359 Kč, v češtině 319 Kč
World of Warcraft: Nové příchutě Azerothu
Pochutnejte si na nových kulinářských dobrotách z Azerothu. Věhlasný šéfkuchař a pandaren Nomi vás v pokračování World of Warcraft: Oficiální kuchařky provede rozmanitými zeměmi Azerothu a představí recepty, které se poprvé objevily v rozšířeních nesmírně populární hry od Blizzardu. Nomi sesbíral ty nejlepší recepty ze svých cest a poradí vám, co všechno potřebujete vědět, abyste si na pouti Azerothem co nejlépe pochutnali. Každá kapitola knihy vás krok po kroku provede jednoduchými recepty a fotografiemi dobrot ze všech koutů Azerothu, mezi které patří třeba: kvásek ze Stormsongu, jablka plněná masem, Brivelthwerpovy křupavé zmrzlinové tyčinky a Kul Tiramisu.
K dostání na obchod.crew.cz, doporučená cena 584 Kč
Gordon Ramsay: Stačí 10 minut
„Toto jsou skvělá jídla v té nejrychlejší podobě a rychlá jídla v té nejvyšší kvalitě,“ říká o receptech ve své nové knize Gordon Ramsay, britský šéfkuchař, který se s vámi podělí o znalosti a praktické zkušenosti, které nasbíral během 25leté profesionální kariéry. Díky této knize vytřískáte z čerstvých základních surovin maximum za minimum času, při vaření navíc budete stále zrychlovat a zdokonalovat svůj kuchařský um díky Gordonovým zkratkám a šikovným trikům. Za zmínku stojí také zábavná grafika knihy!
luxor.cz, cena 499 Kč
TraDiář pro rok 2023
Díky TraDiáři si nejen můžete naplánovat celý rok 2023, ale také konečně budete mít jasno, kdy je ten masopust, postní neděle, Velikonoce, a najdete tam také, kdy přilétají čápi a jak si užívat obyčejnosti všedního dne. A samozřejmě tradice, koloběh roku a propojování lidí.
K dostání na smartpress.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 424 Kč
Bible sladkého pečení
Lahodné, křupavé, vláčné, neodolatelné. Přesně takové jsou sušenky, perníčky, loupáky nebo třeba řezy, na které najdete recept v nové obsáhlé kuchařce z dílny americké pekařky Rose Levy Beranbaumové. Milujete sladký svět drobných dezertů? Vyzkoušejte připravit všech 150 receptů na stříkané, vykrajované a třeba ručně tvarované sladkosti. V knize jsou krok za krokem popsané postupy a nechybí ani tipy a triky pro vždy dokonalý výsledek. Ideální dárek pro zkušené pekaře i začátečníky.
knizniklub.cz, cena 479 Kč
MATLA Kuchařka pro děti
Vítěz soutěže MasterChef Česko Roman Staša je přesvědčený o tom, že děti si s vařením dokážou poradit líp, než si myslíme, a proto pro ně připravil knihu plnou receptů, které jsou tak akorát. Ani super zdravé, ani super nezdravé. Knížka obsahující kromě zhruba šedesátky receptů i krásné ilustrace by podle jeho slov měla být pro děti prvním impulzem k vaření a seznámení se s různými surovinami, s nimiž se naučí vařit. A měla by jim ukázat, že nemusí jíst nezdravě, aby si pochutnaly. Recepty jsou jednoduché na přípravu, jen v některých případech budou děti potřebovat pomoc dospělého.
K dostání na stránkách albatrosmedia.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 279 Kč
Na plech s Kamilou
Zpěvačce Kamile Nývltové dělalo natolik radost péct, až z toho vznikla sladká kuchařka. „Sladké obaluje nervy a docela určitě dělá lidi šťastnějšími, dokáže jim vykouzlit úsměv na rtech. A to je důvod, proč peču, když zrovna nezpívám.“ Kamila poskládala knihu plnou vlastnoručně odzkoušených receptů, tipů a rad, posbírala rodinné poklady – vyzkoušejte podle ní borůvkové blbouny s perníkem, rejžák, pivní štrúdl nebo pařížský dort s griliášem. To vše pěkně poctivě a bez složitých postupů.
luxor.cz, cena 357 Kč
Áhára – ájurvédská výživa pro zdraví
Knihu napsala a vlastním nákladem vydala lékařka Martina Ziska, která je přesvědčená, že rozhodující vliv na naše fyzické i psychické zdraví má síla našeho trávení. A právě kniha Výživa – Áhára může být nejlepším zdrojem informací o celistvém přístupu ájurvédy ke stravování. Dozvíte se v ní, proč je prožitek klidu, radosti a vděku u stolu léčivější než zkoumání jednotlivých živin a vitaminů, a naučíte se, jak v každodenním životě pečovat o trávicí oheň v žaludku a tím podporovat své zdraví, vitalitu i imunitu.
K dostání na smartpress.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 382 Kč
Lahodný Benedikt
Najedené dítě, šťastné dítě. Souhlasíte? Denisa Stránská na základě vlastní zkušenosti s malým problémovým jedlíkem šíří osvětu ohledně dětského stravování ve své nové knize Lahodný Benedikt. Důraz přitom klade na jednoduché, chutné a vyvážené recepty založené na sezónních ingrediencích. Kuchařka je rozdělena na dvě části – v první části jsou recepty na celý den rozdělené dle ročních období, v druhé části dle postupně zaváděných živin a alergenů. Nechybí ani důležité informace o množství a nutričních výhodách jídel a také doporučení, kdy danou surovinu zařadit do jídelníčku dítěte.
lahodnybenedikt.cz, cena 749 Kč