Čím potěšit pod stromečkem milovníka vaření? Máme tipy na skvělé kuchařky

20. prosince 2022 • 12:00

Knih o vaření, dobrém jídle a pití vychází rok od roku víc a jsou čím dál krásnější a nápaditější. I letos je z čeho vybírat, a pokud ještě nemáte dárek pro někoho, kdo rád tráví čas v kuchyni nebo u stolu, máme pro vás pár tipů.

VINTAGE KITCHEN – Inspirace minulostí na talíři současnosti

Vintage kitchen Vintage kitchen • Autor: archiv vydavatelství

Kuchařka s přesahem do historie obsahuje oprášené zapomenuté recepty, ale i známé pokrmy v jiném podání. Doprovází je poutavé vyprávění o jejich vývoji v průběhu staletí. Propojení s minulostí umocňují krásné fotografie, které lákají k vyzkoušení receptů. Kuchařka je rozdělena do 10 kapitol – kaše, polévky, maso, ryby, houby, luštěniny, zelenina, ovoce, pečivo a moučníky. V každé kapitole se nejdříve v úvodu dozvíte, jak se v historii měnila důležitost jednotlivých jídel i skladba používaných surovin, a následně se můžete nechat inspirovat recepty, kterých je dohromady celá stovka.

K dostání na stránkách vintagekitchen.cz a ve vybraných knihkupectvích, doporučená cena 590 Kč

Kuchařka pro mě a moje tělo

Kuchařka pro mě a moje tělo Kuchařka pro mě a moje tělo • Autor: archiv vydavatelství

Kniha od Julie Kučerovské je pokračováním velmi úspěšné Kuchařky pro teenagery, která v lockdownu zachránila mnoho maminek. Tehdy totiž děti začaly s Julií, které bylo v té době 15 let a začala chodit na střední školu, vařit a péct. V kuchařce nejsou jen recepty, ale čtenář se i dozví, jak se mít rád a co člověk potřebuje, aby se cítil dobře.

K dostání na smartpress.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 424 Kč

MŇAM ČESKO!

Mňam Česko! Mňam Česko! • Autor: archiv vydavatelství

Jedinečný ilustrovaný průvodce 14 kraji České republiky, který je dílem šéfredaktorky časopisu Mateřídouška Petry Slušňákové. Inspirujte se 196 rodinnými výlety za poznáním, tradicemi, řemesly a českým folklorem. A jelikož na každém výletě vyhládne, najdete v MŇAM ČESKO! také návody na 28 krajových receptů. Polovina z nich je doplněna odkazem na videopostup. Říká vám něco rozcuchaná nevěsta, mrkvance, pučálka? Ochutnejte a objevujte Česko!

iKiosek.cz, cena 319 Kč

Víno ve sklence a na talíři

Víno ve sklence a na talíři Víno ve sklence a na talíři • Autor: archiv vydavatelství

V unikátní vinné kuchařce najdete pokrmy pro všechny možné příležitosti i s ideálním vinným doprovodem. Kniha obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu, které si můžete vychutnat každý den. V úvodní části knihy se naučíte jednoduché triky, jak víno s pokrmy kombinovat. Zároveň se seznámíte s historií i současností vinařství u nás. Vína k pokrmům doporučuje Tomáš Brůha, jeden z nejlepších českých someliérů a trojnásobný vítěz soutěže Bohemia Sekt Trophée. Autorkou je zkušená novinářka a editorka kuchařek Kristina Šemberová.

Koupíte na vinnakucharka.cz, cena 395 Kč

Kynuté

Kynuté Kynuté • Autor: archiv vydavatelství

Jediná a úplná cukrářská kniha receptů na kynuté pečivo od Josefa Maršálka, kterou doopravdy potřebujete. Na čtyřech stech stranách najdete padesát receptů v pěti kapitolách, které jsou zachyceny na téměř šesti stech strhujících fotografiích Marie Bartošové. Ty vás mimo jiné zasvětí do přípravy moravských koláčů a povidlových buchet, pravé francouzské briošky, čokoládového pain au chocolat nebo croissantů z takového množství másla, až se srdce zastavuje. Josef Maršálek přenesl třicet let praxe a zkušeností a také kus svého srdce do této jedinečné kuchařky, která potěší všechny vaše smysly.

marsalkovo.cz, cena 1390 Kč

Naše domácí

Naše domácí Naše domácí • Autor: archiv vydavatelství

Recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové jsou knihou, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Najdete v ní dobroty pro návštěvy, nápady na večeře a obědy, ale hlavně domácí pečivo, dorty, marmelády, sirupy, sýr, šunku a třeba i základní drogerie. A všichni víme, že doma je tou hlavní ingrediencí láska, tak by se také kniha mohla jmenovat.

K dostání na smartpress.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 509 Kč

Recepty ze zájezdního hostince

Recepty ze zájezdního hostince Recepty ze zájezdního hostince • Autor: archiv vydavatelství

Mezi recepty tradiční české kuchyně, kterou po staletí ovlivňovala i kuchyně rakouská a vídeňská, najdete opravdové poklady. Sepsal je pro vás sám šéfkuchař Martin Jiskra z vyhlášeného zájezdního hostince U Jiskrů. Nechybí ani devět speciálních menu inspirovaných například M. D. Rettigovou nebo jihočeskými Vánocemi. Fotografie jídel doprovázejí ilustrace uměleckého dua Tomski&Polanski.

luxor.cz, cena 626 Kč

Merendy v zástěře

Merendy v zástěře Merendy v zástěře • Autor: archiv vydavatelství

Jak vařit úsporně a hospodárně? Jak se vyhnout plýtvání a jak využít vše, co je zrovna k mání? Jak nakupovat potraviny, aby všeho bylo akorát? Jak naplánovat smysluplný jídelníček? Kuchařka Merendy v zástěře známé foodblogerky a autorky kuchařských knih Jany Florentýny Zatloukalové vám pomůže spotřebovat načatá balení, nevyhazovat potraviny, které prošvihly svůj nejlepší okamžik, uchránit ovoce a zeleninu před zkázou a nezapomenout na zbytky včerejšího jídla.

K dostání na eshop-kucharkaprodceru.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 549 Kč

Green Kitchen: Quick + Slow

Green Kitchen: Quick + Slow Green Kitchen: Quick + Slow • Autor: archiv vydavatelství

Kreativní vegetariánská jídla pro rychlé každodenní vaření v pracovním týdnu i pro líné a pomalé víkendové vaření, to je kniha s podtitulem Quick + Slow. Je tím nejlepším, co David Frenkiel a Luise Vindahlová z foodblogu The Green Kitchen Stories zatím dali dohromady. Kniha s krásně nafocenými 100 recepty plných barev a chuti těží z předchozích poznatků skandinávské dvojice a reflektuje opravdovou vášeň pro jídlo. Nadchne jak ty, kdo v kuchyni tráví spoustu času, tak ty, kteří si jen chtějí uvařit rychle, ale zároveň zdravě.

megaknihy.cz, cena 703 Kč

Famózní! Od babičky

Famózní! Od babičky Famózní! Od babičky • Autor: archiv vydavatelství

Světoznámá cukrářka Mirka van Gils Slavíková vydává třetí Famózní! Kuchařku, která je vyznáním lásky k české cukrářské klasice. Mirka van Gils Slavíková se vrací ke kvalitě cukrařiny z dob první republiky a přidává k ní originální ingredienci – své profesní zkušenosti. Jako babička považuje za důležité předat novým generacím to, co ji samotnou naučili prarodiče. Vzpomínky i chuť k pečení probouzí v knize plné lahodných fotografií 70 ověřených receptů na 196 stranách.

Vydává nakladatelství 103 media a je k zakoupení na oficiálních stránkách www.mirkavangils.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 459 Kč

Ottolenghi: Extra dobré věci

Ottolenghi: Extra dobré věci Ottolenghi: Extra dobré věci • Autor: archiv vydavatelství

Yotam Ottolenghi je vždy sázka na jistotu! Ve spolupráci s bahrajnskou šéfkuchařkou Noor Muradovou mu pod rukama vznikla druhá kniha ze série OTK (Ottolenghi testovací kuchyně), která navazuje na prvotinu Moje milovaná spíž. V té autoři čtenáře vybízeli, aby podnikli nájezd na poličky ve spíži, prozkoumali zásoby v lednici a spotřebovali to, co už mají doma. Novinka s názvem Extra dobré věci pak odhaluje tajemství, jak dobré jídlo povýšit na vynikající. Těšte se na lehké i syté pokrmy se zeleninou v hlavní roli, pokaždé doplněné o vymazlený doplněk – omáčku, dresink, salsu, marinádu, křupavou posypku…

slovart.cz, cena 479 Kč

Vše sváteční

Vše sváteční Vše sváteční • Autor: archiv vydavatelství

Respektovaná cukrářka Iveta Fabešová, jejíž dokonalé zákusky útočí na většinu našich smyslů, vydává novou kuchařku plnou receptů na tradiční české cukroví v neodolatelném moderním provedení. S její knihou Vše sváteční se vám bude péct jedna radost a vánoční cukroví se i u vás stane stejně návykové, jako jsou její vlastní výtvory. Publikaci doprovázejí krásné ilustrace inspirované původními ilustracemi v kuchařce paní Sandtnerové, které chce svou knihou Iveta Fabešová vzdát hold. Součástí kuchařky je také kapitola věnovaná Ivetině kavárně ve Werichově vile a příběhu o tom, jak se jí podařilo kavárnu IF Café v tomto historickém místě vybudovat.

K dostání na stránkách albatrosmedia.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 469 Kč

Kitchenette: O svobodě

Kitchenette Kitchenette • Autor: archiv vydavatelství

Novinka od Markéty Pavleje zaujme na první pohled. Foodblogerka na koni? Kitchenette na koni totiž rozhodně je! Po osmi letech od své velmi úspěšné kuchařky přichází s novou knihou receptů, která je pozvánkou do Markétiny kuchyně i do jejího života. V  knize plné chutí a energie nasajete úžasnou atmosféru domova a načerpáte inspiraci z cest na Bali, ochutnáte přes 80 tradičních i moderních jídel z dobrých surovin, sladkých i slaných, veganských i masových. A především zjistíte, že hlavní surovinou Markétiných receptů je svoboda – pokud si totiž kniha přeje něco vás naučit, pak nebát se najít v kuchyni vlastní rukopis.

kitchenetteshop.cz, cena 690 Kč

Postní kuchařka

Postní kuchařka od kořene po nať Postní kuchařka od kořene po nať • Autor: archiv vydavatelství

Autor kuchařky s podtitulem Od kořene po nať Pavel Drdel má ve Strakonicích svou restauraci Sůl a řepa, pěstuje si sám klíčky a bylinky a zpracovává vše od blízkých farmářů a třeba i městského zahradnictví. Suší, fermentuje a i z obyčejné natě dokáže vykouzlit velkou pochoutku. Do knihy sepsal a nafotil své nejlepší recepty a část věnoval také uchovávání zeleniny – tolik oblíbenému fermentování. Hodně sympatické je, že svůj honorář posílá na Postní sbírku Diakonie ČR a pomáhá dětem z dětských domovů.

K dostání na smartpress.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 424 Kč

Životopis Anthonyho Bourdaina

Životopis Anthonyho Bourdaina Životopis Anthonyho Bourdaina • Autor: archiv vydavatelství

Skvělý dárek pro cizojazyčného gastronauta. Co legendární a vlivný americký šéfkuchař Anthony Bourdain, proslulý svými televizními gastronomickými cestovatelskými pořady, v roce 2018 spáchal sebevraždu, se Laurie Wooleverová, jeho dlouholetá asistentka, rozhodla knižně odvyprávět kuchařův životní příběh. Při tvorbě Bourdainovy biografie podnikla rozhovory s bezmála stovkou lidí – vzpomínky rodiny a přátel, šéfkuchařů, novinářů i bývalých kolegů odhalily méně známé kapitoly života Anthonyho Bourdaina i složité stránky jeho osobnosti, které on sám před veřejností skrýval. Výborná kniha v překladu Jiřiny Stárkové vás pohltí.

slovart.cz, cena v angličtině 359 Kč, v češtině 319 Kč

World of Warcraft: Nové příchutě Azerothu 

World of Warcraft: Nové příchutě Azerothu World of Warcraft: Nové příchutě Azerothu • Autor: archiv vydavatelství

Pochutnejte si na nových kulinářských dobrotách z Azerothu. Věhlasný šéfkuchař a pandaren Nomi vás v pokračování World of Warcraft: Oficiální kuchařky provede rozmanitými zeměmi Azerothu a představí recepty, které se poprvé objevily v rozšířeních nesmírně populární hry od Blizzardu. Nomi sesbíral ty nejlepší recepty ze svých cest a poradí vám, co všechno potřebujete vědět, abyste si na pouti Azerothem co nejlépe pochutnali. Každá kapitola knihy vás krok po kroku provede jednoduchými recepty a fotografiemi dobrot ze všech koutů Azerothu, mezi které patří třeba: kvásek ze Stormsongu, jablka plněná masem, Brivelthwerpovy křupavé zmrzlinové tyčinky a Kul Tiramisu.

K dostání na obchod.crew.cz, doporučená cena 584 Kč

Gordon Ramsay: Stačí 10 minut

Stačí 10 minut Stačí 10 minut • Autor: archiv vydavatelství

„Toto jsou skvělá jídla v té nejrychlejší podobě a rychlá jídla v té nejvyšší kvalitě,“ říká o receptech ve své nové knize Gordon Ramsay, britský šéfkuchař, který se s vámi podělí o znalosti a praktické zkušenosti, které nasbíral během 25leté profesionální kariéry. Díky této knize vytřískáte z čerstvých základních surovin maximum za minimum času, při vaření navíc budete stále zrychlovat a zdokonalovat svůj kuchařský um díky Gordonovým zkratkám a šikovným trikům. Za zmínku stojí také zábavná grafika knihy!

luxor.cz, cena 499 Kč

TraDiář pro rok 2023

TraDiář 2023 TraDiář 2023 • Autor: archiv vydavatelství

Díky TraDiáři si nejen můžete naplánovat celý rok 2023, ale také konečně budete mít jasno, kdy je ten masopust, postní neděle, Velikonoce, a najdete tam také, kdy přilétají čápi a jak si užívat obyčejnosti všedního dne. A samozřejmě tradice, koloběh roku a propojování lidí.

K dostání na smartpress.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 424 Kč

Bible sladkého pečení

Bible sladkého pečení Bible sladkého pečení • Autor: archiv vydavatelství

Lahodné, křupavé, vláčné, neodolatelné. Přesně takové jsou sušenky, perníčky, loupáky nebo třeba řezy, na které najdete recept v nové obsáhlé kuchařce z dílny americké pekařky Rose Levy Beranbaumové. Milujete sladký svět drobných dezertů? Vyzkoušejte připravit všech 150 receptů na stříkané, vykrajované a třeba ručně tvarované sladkosti. V knize jsou krok za krokem popsané postupy a nechybí ani tipy a triky pro vždy dokonalý výsledek. Ideální dárek pro zkušené pekaře i začátečníky.

knizniklub.cz, cena 479 Kč

MATLA Kuchařka pro děti

MATLA Kuchařka pro děti MATLA Kuchařka pro děti • Autor: archiv vydavatelství

Vítěz soutěže MasterChef Česko Roman Staša je přesvědčený o tom, že děti si s vařením dokážou poradit líp, než si myslíme, a proto pro ně připravil knihu plnou receptů, které jsou tak akorát. Ani super zdravé, ani super nezdravé. Knížka obsahující kromě zhruba šedesátky receptů i krásné ilustrace by podle jeho slov měla být pro děti prvním impulzem k vaření a seznámení se s různými surovinami, s nimiž se naučí vařit. A měla by jim ukázat, že nemusí jíst nezdravě, aby si pochutnaly. Recepty jsou jednoduché na přípravu, jen v některých případech budou děti potřebovat pomoc dospělého.

K dostání na stránkách albatrosmedia.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 279 Kč

Na plech s Kamilou

Na plech s Kamilou Na plech s Kamilou • Autor: archiv vydavatelství

Zpěvačce Kamile Nývltové dělalo natolik radost péct, až z toho vznikla sladká kuchařka. „Sladké obaluje nervy a docela určitě dělá lidi šťastnějšími, dokáže jim vykouzlit úsměv na rtech. A to je důvod, proč peču, když zrovna nezpívám.“ Kamila poskládala knihu plnou vlastnoručně odzkoušených receptů, tipů a rad, posbírala rodinné poklady – vyzkoušejte podle ní borůvkové blbouny s perníkem, rejžák, pivní štrúdl nebo pařížský dort s griliášem. To vše pěkně poctivě a bez složitých postupů.

luxor.cz, cena 357 Kč

Áhára – ájurvédská výživa pro zdraví

Áhára Áhára • Autor: archiv vydavatelství

Knihu napsala a vlastním nákladem vydala lékařka Martina Ziska, která je přesvědčená, že rozhodující vliv na naše fyzické i psychické zdraví má síla našeho trávení. A právě kniha Výživa – Áhára může být nejlepším zdrojem informací o celistvém přístupu ájurvédy ke stravování. Dozvíte se v ní, proč je prožitek klidu, radosti a vděku u stolu léčivější než zkoumání jednotlivých živin a vitaminů, a naučíte se, jak v každodenním životě pečovat o trávicí oheň v žaludku a tím podporovat své zdraví, vitalitu i imunitu.

K dostání na smartpress.cz a v knihkupectvích, doporučená cena 382 Kč

Lahodný Benedikt

Lahodný Benedikt Lahodný Benedikt • Autor: archiv vydavatelství

Najedené dítě, šťastné dítě. Souhlasíte? Denisa Stránská na základě vlastní zkušenosti s malým problémovým jedlíkem šíří osvětu ohledně dětského stravování ve své nové knize Lahodný Benedikt. Důraz přitom klade na jednoduché, chutné a vyvážené recepty založené na sezónních ingrediencích. Kuchařka je rozdělena na dvě části – v první části jsou recepty na celý den rozdělené dle ročních období, v druhé části dle postupně zaváděných živin a alergenů. Nechybí ani důležité informace o množství a nutričních výhodách jídel a také doporučení, kdy danou surovinu zařadit do jídelníčku dítěte. 

lahodnybenedikt.cz, cena 749 Kč

Video se připravuje ...

 

Autor: AK