Bramborová kaše nemusí být nudná: Zkuste bylinkovou, luxusní, pikantní, sýrovou nebo irskou colcannon

25. března 2025 • 04:54

Bramborová kaše patří mezi oblíbené přílohy. Většinou ji známe na klasický způsob s máslově-mléčnou chutí a příjemnou hladkou konzistencí. Když přidáte různé ingredience, uděláte z ní zážitkový pokrm. Jak a čím ji dochutit?  Vyzkoušejte třeba recept na irskou bramborovou kaši Colcannon.

Na bramborovou kaši použijte nejlépe moučné brambory typu C nebo B. Oloupané je nakrájejte na stejné kousky, zalijte studenou osolenou vodou a přiveďte k varu. Brambory vařte asi 15–20 minut, až se dají lehce rozmáčknout vidličkou. Poté je sceďte a nechte krátce vydýchat, aby kaše nebyla příliš vodnatá. K rozšťouchání použijte mačkadlo a postupně přidávejte změklé máslo a teplé mléko. Pro jemnou chuť můžete přidat i smetanu. Nakonec kaši vyšlehejte ruční nebo elektrickou metlou dohladka. Nikdy nepoužívejte ponorný mixér, který by místo kaše udělal spíš lepivou hmotu.

Video se připravuje ...

Čím dochutit bramborovou kaši

Muškátový oříšek (nastrouhaný) je základním ochucovadlem bramborové kaše, které dodá aroma a k máslové chuti přidá trochu pikantnosti.

Česnek a cibule – kombinace nastrouhaného nebo jemně nasekaného česneku a na kolečka nakrájené cibule, které krátce orestujete na oleji, je klasikou, která nikdy neomrzí. Takto můžete kaši ochutit i ozdobit. Výborná na dochucení je i karamelizovaná cibulka.

Bylinky použijte čerstvě nakrájené, aby se rozvinula jejich svěží vůně a chuť. Pažitka, naťová petržel, tymián, ale i čerstvá majoránka nebo jarní cibulka jsou dobrou volbou a na kaši se výborně hodí.

Bramborová kaše 4x jinak

Slavnostní bramborová kaše

Lanýžový olej a strouhaný parmazán dodají kaši vyjimečnou chuť se sýrovou pikantností. Takto z bramborové kaše uděláte luxusní přílohu pro slavnostní příležitosti.

Pikantní verze

Do kaše přimíchejte dijonskou hořčici a na povrch nasypejte nakrájenou jarní cibulku. Zavděčíte se tak strávníkům, kteří milují pikantní chuť hořčice. Kaši můžete naservírovat ke klobásám, k pečenému, grilovanému nebo uzenému masu.

Vydatná sýrová se slaninou

Z bramborové kaše můžete připravit dokonce hlavní jídlo. Aby byla sytější, vmíchejte do ní nastrouhanou goudu nebo čedar. Sýr dodá kaši zajímavou texturu a intenzivní chuť. Nakonec ji dozdobte vyškvařenou slaninou a polijte výpekem. Teď již stačí přidat jednoduchou přílohu, například volské oko nebo restovanou zeleninu.

Irská bramborová kaše Colcannon 

Irská bramborová kaše Colcannon Irská bramborová kaše Colcannon • Autor: iStock

Irové bramborovou kaši Colcannon povýšili na jedno ze svých národních jídel, která se servírují jako tradiční pokrm na sv. Patrika. Kaše je však oblíbená po celý rok a často se připravuje jako hlavní jídlo nebo příloha k uzenému, vařené šunce nebo pečenému masu. Variací na colcannon je mnoho a krajově se používají různé ingredience, ale základní recept je většinou stejný. Co tedy budete potřebovat?

Ingredience:

  • 1 kg brambor typu C nebo B
  • 500 g čerstvého nakrájeného zelí (nebo kapusty)
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
  • 3 nastrouhané stroužky česneku
  • asi 400 ml teplého mléka (podle potřeby)
  • 200 g změklého nebo rozpuštěného másla
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Oloupané a nakrájené brambory uvařte doměkka v osolené vodě. Poté je sceďte a nechte chvíli vydýchat.

2. Zatímco se brambory vaří, nakrouhejte najemno hlávkové zelí nebo kapustu s nakrájenou bílou částí jarní cibulky a orestujte asi 10–15 minut na oleji. Na posledních 5 minut přidejte 3 nastrouhané stroužky česneku. Poté odstavte a udržujte v teple.

3. Brambory rozmačkejte nebo vyšlehejte s teplým mlékem na hladkou kaši. Vmíchejte do ní zelí s jarní cibulkou a česnekem a dochuťte solí a pepřem. 

4.  Kaši servírujte na talíře ve tvaru kopečku, do kterého můžete uprostřed vytvarovat důlek. Do něj pak dejte změklé nebo rozpuštěné máslo podle chuti a ozdobte zelenou natí z jarní cibulky.

TIP: V některých oblastech se irský colcannon dochucuje také rozškvařenou slaninou nebo uzeninou.

K bramborové kaši je skvělý třeba holandský řízek:

Video se připravuje ...

Autor: Veronika Moučková