Blíží se kulinářský festival Restaurant Week: Desítky restaurací nabídnou skvělé menu za výhodnou cenu

1. března 2024 • 00:15

Restaurant Week, jedna z největších a nejoblíbenějších kulinářských akcí na světě, se opět vrací. Již třetí ročník světového festivalu se uskuteční 6.–24. 3. 2024 a zaměří se tentokrát  na mezinárodní kuchyni a cestování. Pokud máte rádi dobré jídlo, neměli byste váhat. Máte totiž šanci užít si jedinečné jídlo v podnicích, do kterých byste možná jinak kvůli vysokým cenám nezašli.

Ve světě se Restaurant Week koná už přes 30 let, jeho historie sahá až do roku 1992. Od té doby ho většinou dvakrát ročně pořádají v New Yorku, Chicagu, Londýně a rozšířil se do dalších evropských zemí, včetně Polska, odkud se konečně dostal i do Česka. Po úspěšném loňském podzimním kole se vrací do hlavního města i letos na jaře. Tentokrát s podtitulem Jídlo nezná hranic, který by měl do restaurací přivést hosty, které baví objevovat chutě kuchyní z celého světa. Protože když máte chuť objevovat, jídlo nezná hranic!

Objevovat italskou kuchyni můžete i doma. Připravte si skvělé špagety carbonara>>>

Video se připravuje ...

Můžete ochutnat celý svět

Stejně jako na podzim nabídne Restaurant Week zajímavé gastronomické zážitky ve výjimečných pražských restauracích, a to včetně těch, které v minulém kole patřily k nejoblíbenějším. Mezi nimi jednoznačně kralovalo Bistro Kunsthalle Praha, které vyhrálo nejen v celkovém pořadí, ale odneslo si první místo v hodnocení nabízeného menu, atmosféry i obsluhy. V jarním Restaurant Weeku bohužel chybí, nicméně vysoké hodnocení zákazníků získaly také The Artisan,  PRU58 a V Zahradě.

Anna Grosmanová, úspěšná foodblogerka, která za akcí v Česku stojí, vysvětluje, co od letošního ročníku můžeme čekat: „Praha je plná chutí a nabízí širokou škálu světových kuchyní. Nemusíte cestovat, abyste ochutnali celý svět. Stačí nasednout na vlak jménem Restaurant Week a my vás přeneseme do Thajska, Číny, Peru, Francie, Itálie nebo třeba Indie a Argentiny.“

Podle Anny Grosmanové se do jarní akce zapojí zase o něco víc restaurací než na podzim, kdy jich v Praze  bylo něco málo přes třicet. Tentokrát by se měl počet podniků vyšplhat na padesát.

Užijete si luxusní jídlo za výhodnou cenu

Princip Restaurant Weeku zůstává stejný: Speciální menu, které restauratéři k této akci připraví, má být dostupné široké veřejnosti. Tomu také odpovídá cena: 790 nebo 590 korun na osobu (plus rezervační poplatek 15 korun). Právě přátelská cena za luxusní menu v nejkrásnějších pražských podnicích podle pořadatelů vede k tomu, že mnoho hostů přijde na festival dvakrát i třikrát.

A restaurace, které ještě takové renomé nemají? Právě ty nabízejí menu za nižší cenu, a mají tak díky festivalu šanci ukázat, co v nich je. „A to je další kouzlo festivalu! I podnikům  míň renomovaným dáváme možnost předvést se, když se nominují výjimečným menu, které je šité na míru letošnímu tématu,“ vysvětluje Anna Grosmanová.

Restaurant Week nabízí jedinečnou příležitost skvěle se najíst za dobrou cenu. Restaurant Week nabízí jedinečnou příležitost skvěle se najíst za dobrou cenu. • Autor: restaurant-week.cz

Třetí ročník tak kromě zmíněných vítězných restaurací nabídne znovu stálice pražské gastronomie, například Augustine, Amano, Sansho nebo Hong Kong Karlín. Zajímavými nováčky budou Indian by Nature, středomořská Turquoise nebo neapolská Sasy.Re.

Všechny restaurace připraví  to nejlepší, co jejich kuchyně nabízí, aby si návštěvníci užili nezapomenutelný gastronomický zážitek. Účastníci si mohou na webu vybírat z různých menu, která obsahují předkrmy, hlavní chody a dezerty, a to většinou i ve vegetariánské, někdy dokonce ve veganské verzi.

Partnerem festivalu jsou značky Martini a Kinley, které přinášejí festivalový koktejl Martini Fiero & Kinley Tonic. Dostanete ho ve všech restauracích k menu zdarma.

Víc informací o festivalu Restaurant Week a seznam všech zúčastněných restaurací najdete na oficiálních stránkách ZDE.

Autor: AK, TZ