Iva Janžurová slaví narozeniny! Oslavte je s ní a jejím nadýchaným dortem bez mouky
Legendární herečku Ivu Janžurovou, která právě dnes slaví narozeniny, jsme mohli vidět jak ve vážných, tak komediálních rolích a srdce každého diváka si získala díky svému vlídnému úsměvu a optimistickému pohledu na svět. Vyzkoušejte její rodinný recept na oříškový dort a staňte se hvězdou.
Chcete se blýsknout v kuchyni, stejně jako paní Janžurová ve filmových rolích? Máme na to jasný recept. Upečte oříškový dort, který je nadýchaný jako obláček, a uvidíte, kolik spokojených úsměvů vykouzlíte. Lahodný korpus, sladký krém a čerstvé ovoce skvěle ladí dohromady a nebojte se. Příprava je stejně lehká jako sám korpus.
Recept se Iva Janžurová naučila od své maminky, která dort pekla z lískových oříšků, protože je měli na zahradě. Pokud lískové oříšky nemáte, nic se neděje. Snadno se dají nahradit mandlemi nebo třeba vlašskými ořechy.
Ořechový dort bez lepku
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 7 vajec
- asi 3 lžíce vanilkového cukru
- 140 g mletých oříšků (nebo mandlí)
- špetku mleté kávy a kakaa (nebo strouhané čokolády)
- minišpetičku soli
Na náplň:
- 1 změklé máslo (250 g)
- 1 uvařený vychladlý vanilkový pudink
- nasekané mandle podle chuti
- rum
- malinovo – rybízovou marmeládu
- kakao nebo rozpuštěnou čokoládu
- čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny...)
Pokud upřednostňujete klasický dortový korpus, vyzkoušejte videorecept na snadné piškotové těsto.
Postup na moučník Ivy Janžurové
1. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky s vanilkovým cukrem ušleháme do světlé pěny a zlehka do ní vmícháme střídavě sníh z bílků a mleté oříšky. Nakonec vmícháme kávu, kakao a sůl. Těsto nalijeme do vymazané kulaté dortové formy a upečeme v troubě vyhřáté na 140 °C.
2. Do změklého másla vmícháme uvařený pudink a jemně nasekané mandle a krém necháme lehce ztuhnout.
3. Upečený vychladlý korpus prokrojíme. Spodní díl položíme na rovný talíř, pokapeme ho hodně rumem a potřeme nejdříve domácí marmeládou a pak částí připraveného krému. Položíme na něj druhý plát, opět ho hodně pokapeme rumem a potřeme druhou částí krému, do které jsme vmíchali kakao nebo rozpuštěnou čokoládu. Vršek dortu pak ozdobíme čerstvým ovocem.