Iva Janžurová slaví 80. narozeniny! Oslavte je s ní a jejím nadýchaným dortem bez mouky

19. května 2021 • 00:00

Legendární herečka Iva Janžurová dnes slaví krásné životní jubileum. Během své kariéry jsme ji mohli vidět jak ve vážných, tak komediálních rolích a srdce každého diváka si získala díky svému vlídnému úsměvu a optimistickému pohledu na svět. Vyzkoušejte její rodinný recept na oříškový dort a staňte se hvězdou.

Chcete se blýsknout v kuchyni, stejně jako paní Janžurová ve filmových rolích? Máme na to jasný recept. Upečte oříškový dort, který je nadýchaný jako obláček, a uvidíte, kolik spokojených úsměvů vykouzlíte. Lahodný korpus, sladký krém a čerstvé ovoce skvěle ladí dohromady a nebojte se. Příprava je stejně lehká jako sám korpus.

Video se připravuje ...

Recept se Iva Janžurová naučila od své maminky, která dort pekla z lískových oříšků, protože je měli na zahradě. Pokud ale vy lísky ve své blízkosti nemáte, nic se neděje. Snadno se dají nahradit mandlemi nebo třeba vlašskými ořechy.  

Ořechový dort bez lepku

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 7 vajec
  • asi 3 lžíce vanilkového cukru
  • 140 g mletých oříšků (nebo mandlí)
  • špetku mleté kávy a kakaa (nebo strouhané čokolády)
  • minišpetičku soli

Na náplň:

  • 1 změklé máslo (250 g)
  • 1 uvařený vychladlý vanilkový pudink
  • nasekané mandle podle chuti
  • rum
  • malinovo – rybízovou marmeládu
  • kakao nebo rozpuštěnou čokoládu
  • čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny...)

Pokud upřednostňujete klasický dortový korpus, vyzkoušejte videorecept na snadné piškotové těsto.

Video se připravuje ...

Postup na moučník Ivy Janžurové

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky s vanilkovým cukrem ušleháme do světlé pěny a zlehka do ní vmícháme střídavě sníh z bílků a mleté oříšky. Nakonec vmícháme kávu, kakao a sůl. Těsto nalijeme do vymazané kulaté dortové formy a upečeme v troubě vyhřáté na 140 °C.

2. Do změklého másla vmícháme uvařený pudink a jemně nasekané mandle a krém necháme lehce ztuhnout.

3. Upečený vychladlý korpus prokrojíme. Spodní díl položíme na rovný talíř, pokapeme ho hodně rumem a potřeme nejdříve domácí marmeládou a pak částí připraveného krému. Položíme na něj druhý plát, opět ho hodně pokapeme rumem a potřeme druhou částí krému, do které jsme vmíchali kakao nebo rozpuštěnou čokoládu. Vršek dortu pak ozdobíme čerstvým ovocem.

Autor: TR