Bešamelová omáčka: Jak na to, aby se povedla bez hrudek

Video se připravuje ...
1. října 2018 • 00:00

Bešamel je zkrátka základ. Je jedno, jestli se vrhnete na kulajdu, nebo lasagne  tuhle původně francouzskou omáčku by měl mít správný kuchař v malíku. Přesvědčte se, že hladký bešamel bez hrudek je ve skutečnosti brnkačka a naučte se ho podle videa s blogerkou Monou Jaoua.

Klasická musaka, ale i koprovka, křenová nebo houbová omáčka se bez něj neobejdou. Stejně tak se bešamel skvěle hodí na zapečená kuřecí prsa s prosciuttem a parmazánemBešamel doslova znamená "jíška a mléko" a jakkoli může být tahle základová omáčka jednoduchá, nejednu hospodyňku děsí výsledek plný hrudek. Jak na dokonale jemný bešamel se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Suroviny:

50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml mléka
špetka muškátového oříšku
sůl
pepř

Jak na bešamel, aby byl dokonale hladký?

1. V hrnci rozpustíme máslo. Do rozpuštěného másla postupně přisypáváme mouku, a vytvoříme tak světlou jíšku.

2. Do jíšky pomalu přiléváme mléko.

3. Metličkou máslo, mouku a mléko šleháme do hladka. Základem hladkého bešamelu je hlavně neustálé míchání. Pokud se vám ale i tak na omáčce vytvoří hrudky, je možné ji zachránit promixováním nebo propasírováním.

4. Hladký bešamel necháme alespoň 5 minut probublávat na mírném plameni, aby se mouka v něm obsažená dobře provařila. Bešamel by se nikdy neměl prudce vařit, pouze probublávat do takové konzistence, aby byl hustý, ale stále tekutý.

5. Hotovou omáčku dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. 

Stále si nejste jistí, jak na to? Podívejte se na video v úvodu článku a přesvědčte se sami, že hladký bešamel není žádná věda.

Autor: Kristina Hamplová