Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako únik od stresující práce. Dnes si je u ní objednávají i celebrity

27. července 2025 • 04:59

Američanka Alana Jones-Mann začala péct dorty jako únik od stresující práce v marketingu. A byla tak dobrá, že dnes se právem řadí mezi nejvýraznější tváře moderní cukrařiny. Její ikonické „shag cakes“, připomínající huňaté retro koberce a oblečení ze 70. let, obdivují celebrity i designové magazíny. Bez cukrářského vzdělání, zato s výtvarným citem a láskou k máslovému krému, si našla vlastní originální styl, který inspiruje cukráře po celém světě.

Z marketingové kanceláře až na dortové piedestaly. Tak nějak by se dala stručně popsat cesta Alany Jones-Mann, americké stylistky a amatérské pekařky, která dnes okouzluje svět svými originálními dorty. K pečení se dostala v době, kdy žila v New Yorku a hledala únik od vyčerpávající práce v marketingu. Kombinace dlouhých hodin strávených v kanceláři s rostoucím pocitem omezené kreativity ji vedla k tomu, že hledala odpočinek a odreagování v domácím pečení.

Základem většiny dortů je dobrý piškotový korpus:

Video se připravuje ...

Jednou Alana upekla dort, a její tehdejší přítel ho vzal do restaurace, kde pracoval. Dort sklidil obrovský úspěch, což Alaně dodalo sebevědomí, a začala vážně uvažovat o tom, že by se pečení věnovala naplno. Sledovala on-line návody, trávila dlouhé hodiny ve své malé newyorské kuchyni a začala se téměř výhradně soustředit na pečení dortů, a hlavně jejich zdobení. „Důvod, proč jsem se zaměřila konkrétně na dorty, je jejich plocha. Měla jsem pocit, že mám pořádné plátno, na kterém můžu opravdu pracovat,“ řekla v rozhovoru pro Los Angeles Times. Díky pečení a hlavně zdobení dortů mohla pořádně popustit uzdu své kreativitě, a také se díky tomu cítila mnohem lépe psychicky, protože ji prý proces zdobení dortů nesmírně uklidňuje.  

Dorty, které vyrábí Alana Jones-Mann. Dorty, které vyrábí Alana Jones-Mann. • Autor: Instagram/alanajonesmann

Starý dobrý máslový krém

Alana sice nikdy neabsolvovala cukrářskou školu, má ale výtvarné vzdělání z New School v New Yorku a přirozený cit pro design. Základním stavebním kamenem jejích dortů je klasický máslový krém, který Alana naprosto miluje, protože se dá použít mnoha různými způsoby a také umožňuje vytvořit ty nejjemnější detaily. Při používání krému si vystačí se základním vybavením, které seženete v každé prodejně pro cukráře. S obyčejnou zdobicí špičkou č. 2, špachtlí, potravinářskými barvami a trpělivostí vytváří na dortech vrstvy, struktury a barvy, které připomínají textilie, výšivky nebo retro interiéry. Lidé si prý často myslí, že si Alana své návrhy dortů plánuje dopředu. Tak to ale prý není. Ve chvíli, kdy zasedne ke stolu, obklopena zdobicími sáčky s různými barvami máslového krému, ještě vůbec neví, jak bude dort přesně vypadat. „Začnu s kresbou a odtud pokračuji. Taková práce je neuvěřitelně osvobozující a při zdobení je to velmi meditativní proces." A to, že dorty vypadají jako huňaté koberce, prý nikdy neměla v plánu. Lidé jim tak jen začali říkat.

Staré katalogy jako inspirace

Inspiraci Alana nečerpá u jiných cukrářů, ale spíše ze starých reklam nebo uměleckých knih. Tráví dlouhé chvíle v knihovnách a listuje katalogy nebo třeba knihami o vyšívání. Právě detailní výšivka ze 16. století ji před lety inspirovala k tomu, aby zkusila něco podobného vytvořit pomocí drobnějších cukrářských špiček.   

Dorty, které vyrábí Alana Jones-Mann. Dorty, které vyrábí Alana Jones-Mann. • Autor: Instagram/alanajonesmann

Dorty Alany Jones-Mann nejen vypadají dobře, ale jsou také navrženy tak, aby byly lahodné. Strávila jsem asi rok vývojem vlastního receptu a zjišťováním, jaký základ mi chutná nejvíc, a co mi vyhovuje z hlediska chuti dortu,“ Největší kompliment pro mě je, když někdo řekne: ‚To byl nejchutnější dort vůbec',“ svěřila se talentovaná cukrářka.   

Alana Jones-Mann dnes žije v Los Angeles, kde se cítí doma, a její dorty podle ní vždy odrážely atmosféru Jižní Kalifornie. Ironií je, že zatímco v New Yorku se její „huňaté" dorty moc nechytly, právě newyorští klienti si je teď v L.A. objednávají nejčastěji. Mezi její zákazníky se řadí i celebrity, například herečka Reese Witherspoon. Kromě dortů Alana tvoří výuková videa pro Food Network, a recepty i návody na zdobení najdete také na jejích webových stránkách

Dostali jste chuť na dort? Zkuste tento nepečený, který je hotový za půl hodiny:

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková