5 nejlepších receptů z bílého chřestu. Zkuste alsaský slaný koláč, polévku nebo klasiku s holandskou omáčkou
Jaro je synonymem pro období, kdy se na trhy a do našich kuchyní vrací bílý chřest. Tato delikatesa je ceněna pro svou jemnou chuť a všestrannost v kulinárním využití. Bílý chřest je sladší a má měkčí texturu než jeho zelený příbuzný, což z něj činí ideální surovinu pro různé gastronomické pochoutky. Máme pro vás pět osvědčených receptů, v nichž bílý chřest můžete skvěle využít.
Jaké recepty pro vás máme?
Grilovaný bílý chřest s bylinkami a cibulkou
Tarte flambée s chřestem a slaninou
Bílý chřest s holandskou omáčkou
Grilovaný bílý chřest s bylinkami a cibulkou
Grilovaný bílý chřest je skvělým způsobem, jak si užít jeho jemnou chuť s příjemným kouřovým nádechem z grilu. Aby byl ještě lepší, stačí ho doplnit bylinkami a cibulkou.

Co budete potřebovat:
- 500 g bílého chřestu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci balzamikového octa
- 1 velkou červenou cibuli
- 1 lžičku nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžičku nasekaného čerstvého rozmarýnu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Chřest omyjte, stonky oloupejte škrabkou a odkrojte nebo odlomte dřevnaté konce (v místě, kde se lámou, je přirozená hranice mezi měkkou a tuhou částí stonku).
2. V míse smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, nasekané bylinky, sůl a pepř. Přidejte nakrájenou červenou cibuli a očištěný chřest a nechte marinovat alespoň 10 minut, aby se chutě spojily.
3. Rozpalte gril na střední teplotu. Chřest vyjměte z marinády, umístěte na gril a krátce ho opečte ze všech stran, dokud nezačne být zlatohnědý a uvnitř stále křupavý.
4. Grilovaný chřest rozložte na servírovací talíř, pokapejte ho zbylou marinádou, případně doplňte ještě hořčičnou omáčku pro zvýraznění chuti. Podávejte ho jako předkrm nebo jako doplněk k hlavním jídlům, ideálně s plátky křupavého bílého chleba nebo jako součást většího grilovacího menu.
Tarte flambée s chřestem a slaninou
Tarte flambée, známý také jako Flammkuchen, je tradiční alsaský pokrm, který kombinuje křupavé těsto s lahodnou směsí smetany, cibule a slaniny. V tomto receptu přidáme bílý chřest, který pokrmu dodá jarní svěžest a jedinečnou chuť.

Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 120 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
Na náplň:
- 200 g bílého chřestu
- 150 g zakysané smetany nebo crème fraîche
- 100 g slaniny, nakrájené na proužky
- 1 středně velkou cibuli, tence nakrájenou
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a olivový olej. Postupně přilévejte vodu a míchejte, dokud nevznikne hladké a pružné těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy. Zakryjte ho utěrkou a nechte 30 minut odpočinout.
2. Mezitím omyjte chřest, odkrojte nebo odlomte dřevnaté konce a stonky oloupejte škrabkou. Chřest vložte na 3-4 minuty do vroucí osolené vody, ihned ho zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat.
3. Troubu předehřejte na 250 °C. Připravené těsto rozválejte nejlépe na pečicím papíru na tenký plát a i s papírem ho přeneste na plech. Těsto rovnoměrně potřete smetanou nebo crème fraîche. Na smetanu rozložte nakrájenou cibuli, slaninu a připravený chřest. Vše osolte, opepřete a posypte muškátovým oříškem. Pečte v předehřáté troubě po dobu 10–12 minut, dokud není těsto zlatavé a křupavé. Tarte flambée podávejte ještě horký, nakrájený na kousky.
Bílý chřest s holandskou omáčkou
Naprostá klasika, kterou byste si v chřestové sezoně neměli nechat ujít.

Co budete potřebovat:
- 500 g bílého chřestu
- 3 žloutky
- 40 ml bílého vína
- 150 g másla
- 1 lžičku citronové šťávy
- mletý bílý pepř
- sůl
Postup:
1. Chřest omyjte, stonky oloupejte škrabkou a odstraňte dřevnaté konce. Chřest vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 10 minut, dokud nebude měkký.
2. Mezitím připravte holandskou omáčku. V jednom kastrůlku rozpusťte máslo. Ve vhodné misce smíchejte žloutky s bílým vínem, misku položte na kastrůlek s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala vody, a začněte šlehat. Do vyšlehaných žloutků pomalu vlévejte rozpuštěné máslo a stále šlehejte Jakmile bude omáčka hustá, dochuťte ji citronovou šťávou, solí a pepřem.
3. Uvařený chřest rozdělte na talíře, každou porci přelijte připravenou teplou omáčkou a podávejte s vařenými bramborami nebo pečivem.
Holandskou omáčku si můžete udělat i jednoduše v mixéru>>>
Chřestové rizoto

Rizoto, nebo chcete-li po italsku risotto, má mnoho chutných podob a toto je jedna z nich – s chřestem.
Co budete potřebovat:
- 300 g bílého chřestu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malou cibuli
- 200 g arborio rýže
- 100 ml bílého vína
- 750 ml zeleninového vývaru
- 50 g strouhaného parmazánu
- 2 lžíce másla
- mletý bílý pepř
- sůl
Postup:
1. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte v kastrolu na oleji. Přidejte rýži a za stálého míchání ji chvíli restujte, dokud nezačne být průhledná. Zalijte vínem a počkejte, až se odpaří. Postupně přidávejte horký vývar (vždy jen tolik, aby byla rýže ponořená, a když se vývar vyvaří, přidejte další) a míchejte, dokud rýže není al dente.
2. Přidejte očištěný chřest nakrájený na kousky a vařte ještě dalších 5 minut.
3. Rizoto odstavte z ohně, vmíchejte do něj parmazán a máslo, dochuťte ho solí a pepřem a podávejte.
Chřestová polévka s krutony
Výborná polévka se dá uvařit ze zeleného i bílého chřestu, případně z obou druhů dohromady. Vyzkoušejte variantu s bílým chřestem, která bývá jemnější a krémovější.

Co budete potřebovat:
- 500 g bílého chřestu
- kousek másla
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 bramboru
- 100 ml smetany na vaření
- mletý bílý pepř
- sůl
Na krutony:
- 1 starší bagetu
- olivový olej
Postup:
1. Nejdříve připravte krutony. Bagetu natrhejte nebo nakrájejte na kousky, rozložte na plech vyložený papírem na pečení a pokapejte olivovým olejem. Plech dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 10–15 minut, dokud nejsou krutony zlatavé a křupavé.
2. Chřest omyjte, odlomte dřevnaté konce a stonky oloupejte škrabkou na brambory. Pak chřest nakrájejte na kousky a orestujte je v hrnci na másle.
3. Přidejte oloupanou a na kostky nakrájenou bramboru, vše zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte, dokud nejsou chřest a brambora měkké.
4. Část chřestu a brambor z polévky vyndejte a dejte stranou. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém, vmíchejte do ní smetanu, přiveďte ji k varu a odstavte z ohně. Dochuťte ji solí a pepřem, vraťte do ní odložený chřest a brambory a podávejte ji s krutony.
Polévku ze zeleného chřestu si můžete udělat podle videa>>>