5 nejlepších receptů z bílého chřestu. Zkuste alsaský slaný koláč, polévku nebo klasiku s holandskou omáčkou

23. května 2024 • 04:12

Jaro je synonymem pro období, kdy se na trhy a do našich kuchyní vrací bílý chřest. Tato delikatesa je ceněna pro svou jemnou chuť a všestrannost v kulinárním využití. Bílý chřest je sladší a má měkčí texturu než jeho zelený příbuzný, což z něj činí ideální surovinu pro různé gastronomické pochoutky. Máme pro vás pět osvědčených receptů, v nichž bílý chřest můžete skvěle využít. 

Jaké recepty pro vás máme?

Grilovaný bílý chřest s bylinkami a cibulkou

Tarte flambée s chřestem a slaninou

Bílý chřest s holandskou omáčkou

Chřestové rizoto

Chřestová polévka s krutony

Grilovaný bílý chřest s bylinkami a cibulkou

Grilovaný bílý chřest je skvělým způsobem, jak si užít jeho jemnou chuť s příjemným kouřovým nádechem z grilu. Aby byl ještě lepší, stačí ho doplnit bylinkami a cibulkou. 

Grilovaný bílý chřest Grilovaný bílý chřest • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 500 g bílého chřestu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • 1 velkou červenou cibuli
  • 1 lžičku nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lžičku nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Chřest omyjte, stonky oloupejte škrabkou a odkrojte nebo odlomte dřevnaté konce (v místě, kde se lámou, je přirozená hranice mezi měkkou a tuhou částí stonku).

2. V míse smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, nasekané bylinky, sůl a pepř. Přidejte nakrájenou červenou cibuli a očištěný chřest a nechte marinovat alespoň 10 minut, aby se chutě spojily.

3. Rozpalte gril na střední teplotu. Chřest vyjměte z marinády, umístěte na gril a krátce ho opečte ze všech stran, dokud nezačne být zlatohnědý a uvnitř stále křupavý.

4. Grilovaný chřest rozložte na servírovací talíř, pokapejte ho  zbylou marinádou, případně doplňte ještě hořčičnou omáčku pro zvýraznění chuti. Podávejte ho jako předkrm nebo jako doplněk k hlavním jídlům, ideálně s plátky křupavého bílého chleba nebo jako součást většího grilovacího menu.

Tarte flambée s chřestem a slaninou

Tarte flambée, známý také jako Flammkuchen, je tradiční alsaský pokrm, který kombinuje křupavé těsto s lahodnou směsí smetany, cibule a slaniny. V tomto receptu přidáme bílý chřest, který pokrmu dodá jarní svěžest a jedinečnou chuť.

Tarte flambée s bílým chřestem Tarte flambée s bílým chřestem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky 
  • 120 ml vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Na náplň:

  • 200 g bílého chřestu
  • 150 g zakysané smetany nebo crème fraîche
  • 100 g slaniny, nakrájené na proužky
  • 1 středně velkou cibuli, tence nakrájenou
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a olivový olej. Postupně přilévejte vodu a míchejte, dokud nevznikne hladké a pružné těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy. Zakryjte ho utěrkou a nechte 30 minut odpočinout. 

2. Mezitím omyjte chřest, odkrojte nebo odlomte dřevnaté konce a stonky oloupejte škrabkou. Chřest vložte na 3-4 minuty do vroucí osolené vody, ihned ho zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat. 

3. Troubu předehřejte na 250 °C. Připravené těsto rozválejte nejlépe na pečicím papíru na tenký plát a i s papírem ho přeneste na plech. Těsto rovnoměrně potřete smetanou nebo crème fraîche. Na smetanu rozložte nakrájenou cibuli, slaninu a připravený chřest. Vše osolte, opepřete a posypte muškátovým oříškem. Pečte v předehřáté troubě po dobu 10–12 minut, dokud není těsto zlatavé a křupavé. Tarte flambée podávejte ještě horký, nakrájený na kousky. 

Bílý chřest s holandskou omáčkou

Naprostá klasika, kterou byste si v chřestové sezoně neměli nechat ujít. 

Chřest s holandskou omáčkou Chřest s holandskou omáčkou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 g bílého chřestu
  • 3 žloutky
  • 40 ml bílého vína
  • 150 g másla
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Postup:

1. Chřest omyjte, stonky oloupejte škrabkou a odstraňte dřevnaté konce. Chřest vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 10 minut, dokud nebude měkký. 

2. Mezitím připravte holandskou omáčku. V jednom kastrůlku rozpusťte máslo. Ve vhodné misce smíchejte žloutky s bílým vínem, misku položte na kastrůlek s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala vody, a začněte šlehat. Do vyšlehaných žloutků pomalu vlévejte rozpuštěné máslo a stále šlehejte Jakmile bude omáčka hustá, dochuťte ji citronovou šťávou, solí a pepřem.

3. Uvařený chřest rozdělte na talíře, každou porci přelijte připravenou teplou omáčkou a podávejte s vařenými bramborami nebo pečivem. 

Holandskou omáčku si můžete udělat i jednoduše v mixéru>>>

Chřestové rizoto

Risotto s bílým chřestem Risotto s bílým chřestem • Autor: iStock

Rizoto, nebo chcete-li po italsku risotto, má mnoho chutných podob a toto je jedna z nich – s chřestem.

Co budete potřebovat:

  • 300 g bílého chřestu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malou cibuli
  • 200 g arborio rýže
  • 100 ml bílého vína
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce másla
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Postup:

1. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte v kastrolu na oleji. Přidejte rýži a za stálého míchání ji chvíli restujte, dokud nezačne být průhledná. Zalijte vínem a počkejte, až se odpaří. Postupně přidávejte horký vývar (vždy jen tolik, aby byla rýže ponořená, a když se vývar vyvaří, přidejte další) a míchejte, dokud rýže není al dente.

2. Přidejte očištěný chřest nakrájený na kousky a vařte ještě dalších 5 minut.

3. Rizoto odstavte z ohně, vmíchejte do něj parmazán a máslo, dochuťte ho solí a pepřem a podávejte.

Chřestová polévka s krutony

Výborná polévka se dá uvařit ze zeleného i bílého chřestu, případně z obou druhů dohromady. Vyzkoušejte variantu s bílým chřestem, která bývá jemnější a krémovější.

Chřestová polévka Chřestová polévka • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 500 g bílého chřestu
  • kousek másla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 bramboru
  • 100 ml smetany na vaření
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Na krutony:

  • 1 starší bagetu 
  • olivový olej

Postup:

1. Nejdříve připravte krutony. Bagetu natrhejte nebo nakrájejte na kousky, rozložte na plech vyložený papírem na pečení a pokapejte olivovým olejem. Plech dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 10–15 minut, dokud nejsou krutony zlatavé a křupavé.

2. Chřest omyjte, odlomte dřevnaté konce a stonky oloupejte škrabkou na brambory. Pak chřest nakrájejte na kousky a orestujte je v hrnci na másle.

3. Přidejte oloupanou a na kostky nakrájenou bramboru, vše zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte, dokud nejsou chřest a brambora měkké. 

4. Část chřestu a brambor z polévky vyndejte a dejte stranou. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém, vmíchejte do ní smetanu, přiveďte ji k varu a odstavte z ohně. Dochuťte ji solí a pepřem, vraťte do ní odložený chřest a brambory a podávejte ji s krutony.  

Polévku ze zeleného chřestu si můžete udělat podle videa>>>

Video se připravuje ...

 

Autor: Jana Dvořáková