3x moučník na víkend: Mřížkový koláč s červeným ovocem, kynutý s drobenkou a křehký s krémem a ostružinami

26. července 2024 • 05:47

Konec července je na pečení šťavnatých koláčů naprosto ideální období. Dozrává ovoce na zahrádkách, natrhat si ho můžete v lese a kdo nemá ani jednu z těchto možností, určitě sladké plody léta sežene na trhu. Stačí si vybrat, jaké těsto a ovoce v koláči zkombinujete, což není úplně jednoduché. Skvělé jsou totiž všechny!

Jaký letní koláč si upečete?

Mřížkový koláč s červeným ovocem

Křehký koláč s citronovým krémem a ostružinami

Kynutý koláč s malinami a borůvkami

Bublaninu můžete péct celé léto. Výborná je s jakýmkoli ovocem>>>

Video se připravuje ...

Mřížkový koláč s červeným ovocem

Co budete potřebovat: 

  • 140 g hladké mouky + na vysypání formy
  • špetku soli
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 100 g změklého másla + na vymazání formy 
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce smetany na vaření (12 %)
  • 2 lžíce malinové nebo jahodové marmelády
  • 400 g červeného bobulového ovoce
  • moučkový cukr na posypání

Mřížkový koláč s červeným ovocem Mřížkový koláč s červeným ovocem • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Mouku se špetkou soli, cukrem a nakrájeným máslem zpracujte na drobenku. Přidejte 2 rozšlehané žloutky a smetanu a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě koule po 2/3 a 1/3, každou zvlášť zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu do ledničky.

2. Větší kouli těsta rozválejte na kruhový plát o něco větší, než je kulatá koláčová forma. Pomocí válečku ho přeneste do vymazané a vysypané formy a vytvarujte až k okrajům. Dno propíchejte na několika místech vidličkou, vyložte kruhem pečicího papíru, zasypte suchými fazolemi a dejte asi na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

3. Fazole s papírem z těsta odstraňte a těsto nechte trochu prochladnout. Pak ho potřete marmeládou a zasypte ovocem.

4. Menší kouli těsta také rozválejte na plát a nakrájejte rádýlkem na proužky. Vytvořte z nich na koláči mřížku, potřete ji zbylým žloutkem, koláč vraťte do trouby a pečte ještě asi 30 minut dozlatova.

5. Upečený koláč nechte vychladnout a před podáváním ho pocukrujte..

Křehký koláč s citronovým krémem a ostružinami

Křehký koláč s citronovým krémem a ostružinami Křehký koláč s citronovým krémem a ostružinami • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • sůl

Na náplň: 

  • 300 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 3 vejce
  • 3 žloutky
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 citron
  • 200 g ostružin

Postup: 

1. Nakrájené máslo propracujte s moukou, cukrem, solí a vejcem, až vznikne hladké těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte 30 minut odležet v chladu.

2. Připravené těsto rozválejte na plát a vyložte jím dno kulaté formy. Vidličkou ho  na několika místech propíchejte, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 15 minut.

3. Mezitím v míse smíchejte smetanu, vejce, žloutky, cukr a šťávu vymačkanou z citronu. Směs nalijte na předpečené těsto ve formě, koláč vraťte zpět do trouby, snižte teplotu na 140 °C a pečte 30-40 minut. 

4. Upečený koláč nechte vychladnout a před podáváním ho ozdobte ostružinami.

Kynutý koláč s malinami a borůvkami

Kynutý koláč s malinami a borůvkami Kynutý koláč s malinami a borůvkami • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 42 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • špetku soli

Na náplň:

  • 200 g malin
  • 200 g borůvek
  • 50 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g polohrubé mouky

Na potření:

  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 1 lžíci tuzemáku

Postup:

1. Do mísy dejte teplé mléko, přidejte rozdrobené droždí, trochu cukru a mouky a nechte asi 15 minut vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, zbytek cukru, rozpuštěné zchladlé máslo a sůl. Postupně zapracujte mouku a umíchejte hladké a vláčné těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout.

2. Vykynuté těsto rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení, vytvarujte vyšší okraje a potřete je vejcem. Na těsto rozprostřete maliny a borůvky a zasypte je drobenkou připravenou z nakrájeného másla, krupicového cukru a mouky.

3. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 35 minut dozlatova. Po upečení potřete okraje ještě horkého koláče rozpuštěným máslem s rumem.

TIP: Na tento skvělý nadýchaný koláč můžete využít také další úrodu ze zahrádky, třeba rybíz, ostružiny nebo jahody.

Zkusit můžete i tento jednoduchý borůvkový koláč>>>

Autor: Anna Kopečková