3x moučník na víkend: Mřížkový koláč s červeným ovocem, kynutý s drobenkou a křehký s krémem a ostružinami
Konec července je na pečení šťavnatých koláčů naprosto ideální období. Dozrává ovoce na zahrádkách, natrhat si ho můžete v lese a kdo nemá ani jednu z těchto možností, určitě sladké plody léta sežene na trhu. Stačí si vybrat, jaké těsto a ovoce v koláči zkombinujete, což není úplně jednoduché. Skvělé jsou totiž všechny!
Jaký letní koláč si upečete?
Mřížkový koláč s červeným ovocem
Křehký koláč s citronovým krémem a ostružinami
Kynutý koláč s malinami a borůvkami
Bublaninu můžete péct celé léto. Výborná je s jakýmkoli ovocem>>>
Mřížkový koláč s červeným ovocem
Co budete potřebovat:
- 140 g hladké mouky + na vysypání formy
- špetku soli
- 3 lžíce krupicového cukru
- 100 g změklého másla + na vymazání formy
- 3 žloutky
- 2 lžíce smetany na vaření (12 %)
- 2 lžíce malinové nebo jahodové marmelády
- 400 g červeného bobulového ovoce
- moučkový cukr na posypání
Mřížkový koláč s červeným ovocem
Postup:
1. Mouku se špetkou soli, cukrem a nakrájeným máslem zpracujte na drobenku. Přidejte 2 rozšlehané žloutky a smetanu a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě koule po 2/3 a 1/3, každou zvlášť zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu do ledničky.
2. Větší kouli těsta rozválejte na kruhový plát o něco větší, než je kulatá koláčová forma. Pomocí válečku ho přeneste do vymazané a vysypané formy a vytvarujte až k okrajům. Dno propíchejte na několika místech vidličkou, vyložte kruhem pečicího papíru, zasypte suchými fazolemi a dejte asi na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
3. Fazole s papírem z těsta odstraňte a těsto nechte trochu prochladnout. Pak ho potřete marmeládou a zasypte ovocem.
4. Menší kouli těsta také rozválejte na plát a nakrájejte rádýlkem na proužky. Vytvořte z nich na koláči mřížku, potřete ji zbylým žloutkem, koláč vraťte do trouby a pečte ještě asi 30 minut dozlatova.
5. Upečený koláč nechte vychladnout a před podáváním ho pocukrujte..
Křehký koláč s citronovým krémem a ostružinami
Křehký koláč s citronovým krémem a ostružinami
Co budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- sůl
Na náplň:
- 300 ml smetany ke šlehání (33%)
- 3 vejce
- 3 žloutky
- 120 g krupicového cukru
- 1 citron
- 200 g ostružin
Postup:
1. Nakrájené máslo propracujte s moukou, cukrem, solí a vejcem, až vznikne hladké těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte 30 minut odležet v chladu.
2. Připravené těsto rozválejte na plát a vyložte jím dno kulaté formy. Vidličkou ho na několika místech propíchejte, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 15 minut.
3. Mezitím v míse smíchejte smetanu, vejce, žloutky, cukr a šťávu vymačkanou z citronu. Směs nalijte na předpečené těsto ve formě, koláč vraťte zpět do trouby, snižte teplotu na 140 °C a pečte 30-40 minut.
4. Upečený koláč nechte vychladnout a před podáváním ho ozdobte ostružinami.
Kynutý koláč s malinami a borůvkami
Kynutý koláč s malinami a borůvkami
Co budete potřebovat:
- 250 ml plnotučného mléka
- 42 g droždí
- 100 g krupicového cukru
- 250 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 100 g rozpuštěného másla
- špetku soli
Na náplň:
- 200 g malin
- 200 g borůvek
- 50 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 100 g polohrubé mouky
Na potření:
- 1 vejce
- 50 g másla
- 1 lžíci tuzemáku
Postup:
1. Do mísy dejte teplé mléko, přidejte rozdrobené droždí, trochu cukru a mouky a nechte asi 15 minut vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, zbytek cukru, rozpuštěné zchladlé máslo a sůl. Postupně zapracujte mouku a umíchejte hladké a vláčné těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout.
2. Vykynuté těsto rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení, vytvarujte vyšší okraje a potřete je vejcem. Na těsto rozprostřete maliny a borůvky a zasypte je drobenkou připravenou z nakrájeného másla, krupicového cukru a mouky.
3. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 35 minut dozlatova. Po upečení potřete okraje ještě horkého koláče rozpuštěným máslem s rumem.
TIP: Na tento skvělý nadýchaný koláč můžete využít také další úrodu ze zahrádky, třeba rybíz, ostružiny nebo jahody.
Zkusit můžete i tento jednoduchý borůvkový koláč>>>