Brambůrky téměř bez oleje? Připravíte je i v mikrovlnné troubě!

7. února 2023 • 12:00

Řekněte NE nezdravým lupínkům fritovaným v oleji. Doma si snadno a rychle připravíte zdravější verzi s minimem tuku, z čerstvých brambor a navíc v mikrovlnce!

Brambory, batáty i řepa!

Lupínky jsou nejlepší z klasických brambor, ale pokud trváte na ještě zdravější verzi, sáhněte po červené řepě nebo sladkých batátech. Také můžete použít mrkev nebo celer.

Strouhání místo krájení

Domácí brambůrky jsou hotové raz dva v případě, že jsou plátky opravdu tenké. Vyměňte nůž za struhadlo a brambory nastrouhejte na kolečka. Díky jednotné šířce se vám také budou snadněji smažit.

Brambory nastrouhejte na tenké plátky. Brambory nastrouhejte na tenké plátky. • Autor: iStock

Zbavte brambory škrobu

Aby se vše povedlo, namočte brambory na 10 minut do vody. Odmáčí se přebytečný škrob a v mikrovlnné troubě nebudou tak prskat. Poté otřete do utěrky a pokapejte olivovým nebo jiným zdravějším olejem. Ideálně však takovým, který je chuťově neutrální, což je třeba řepkový.

Brambory zbavte škrobu pod vodou. Brambory zbavte škrobu pod vodou. • Autor: iStock

Okořeňte podle chuti

Sůl, pepř, mletá paprika i jiné koření, které máte rádi. Lehce posypte a vyskládejte na talíř, který vložte do mikrovlnky. Pokud na koření zapomenete, přidejte ho ihned po usmažení. Díky tomu se do chipsů krásně vsákne a neopadá z nich.

Brambůrky můžete osolit, opepřit a dokořenit tím, co máte rádi. Brambůrky můžete osolit, opepřit a dokořenit tím, co máte rádi. • Autor: iStock

Brambůrky hotové do 6 minut!

Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší stupeň a zapněte na 2 až 3 minuty. Poté obraťte, ale pozor, brambůrky jsou horké! Z druhé strany opékejte stejnou dobu, závisí na výkonu vaší mikrovlnky a tloušťce brambůrek.

Chipsy bez oleje vykouzlíte doma za pár minut. Chipsy bez oleje vykouzlíte doma za pár minut. • Autor: iStock

Přendejte na ubrousek

Ačkoli jsou brambůrky téměř bez oleje, přendejte je na ubrousek, který vsákne přebytečnou vlhkost. Poté už můžete rovnou servírovat!

Autor: TR