Brambůrky téměř bez oleje? Připravíte je i v mikrovlnné troubě!

23. května 2017 • 11:11

Řekněte ne nezdravým lupínkům fritovaným v oleji. Doma si snadno a rychle připravíte zdravější verzi s minimem tuku, z čerstvých brambor a navíc v mikrovlnce!

Brambory, batáty i řepa!

Lupínky jsou nejlepší z klasických brambor, ale pokud trváte na ještě zdravější verzi, sáhněte po červené řepě nebo sladkých batátech.

Skvěle chutnají i chipsy ze sladkých brambor. Skvěle chutnají i chipsy ze sladkých brambor. • Autor: iStock

Strouhání místo krájení

Domácí brambůrky jsou hotové raz dva v případě, že jsou plátky opravdu tenké. Vyměňte nůž za struhadlo a brambory nastrouhejte na kolečka.

Brambory nastrouhejte na tenké plátky.Brambory nastrouhejte na tenké plátky. • Autor: iStock

Zbavte brambory škrobu

Aby se vše povedlo, namočte brambory na 10 minut do vody. Odmáčí se přebytečný škrob a v mikrovlnné troubě nebudou tak prskat. Poté otřete do utěrky a pokapejte olivovým nebo jiným zdravějším olejem.

Brambory zbavte škrobu pod vodou. Brambory zbavte škrobu pod vodou. • Autor: iStock

Okořeňte podle chuti

Sůl, pepř, mletá paprika i jiné koření, které máte rádi. Lehce posypejte a vyskládejte na talíř, který vložte do mikrovlnky.

Brambůrky můžete osolit, opepřit a dokořenit tím, co máte rádi. Brambůrky můžete osolit, opepřit a dokořenit tím, co máte rádi. • Autor: iStock

Brambůrky hotové do 6 minut!

Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší stupeň a zapněte na 2 až 3 minuty. Poté obraťte, ale pozor, brambůrky jsou horké! Z druhé strany opékejte stejnou dobu, závisí na výkonu vaší mikrovlnky a tloušťce brambůrků.

Chipsy bez oleje vykouzlíte doma za pár minut. Chipsy bez oleje vykouzlíte doma za pár minut. • Autor: iStock

Přendejte na ubrousek

Ačkoliv jsou brambůrky téměř bez oleje, přendejte je na ubrousek, který vsákne přebytečnou vlhkost. Poté už můžete rovnou servírovat!