Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé vaření plné chutí

10. června 2023 • 00:00

Vojtěška, rostlina se vzrůstem podobným trávě a bohatým zeleným listím, je v kulinářském světě méně známou surovinou. Možná ji znáte spíše pod názvem alfalfa. Přestože v minulosti sloužila především jako krmivo pro hospodářská zvířata, dnes je objevena jako bohatý zdroj výživných látek pro lidskou stravu.

Vojtěška má dlouhou historii sahající až do dávných dob Inků, kteří ji považovali za posvátnou plodinu. Byla jedním z klíčových zdrojů potravy až do příchodu Španělů do Jižní Ameriky. Poté však tato bylinka upadla v zapomnění až do nedávné doby, kdy byla znovuobjevena jako ceněná superpotravina. Dnes se pěstuje v mnoha zemích a její výživová hodnota je dobře známa po celém světě. Vojtěška je obzvláště oblíbená mezi vegetariány a vegany díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny a živin. Navíc je bezlepková, což z ní činí skvělou alternativu pro ty, kteří mají celiakii nebo jsou citliví na lepek.

Zkuste i jiné zdravé suroviny >>>

Video se připravuje ...

Dále tato fialová kráska obsahuje esenciální aminokyseliny, vitaminy B2, E a minerály jako hořčík či železo. Obsah vlákniny ve vojtěšce je také výrazný, což přispívá ke zdravému trávení a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Díky nízkému obsahu tuků a nulovému obsahu cholesterolu vojtěška také příznivě působí na srdce. Využívání vojtěšky ve stravě může pomoci při snižování hmotnosti, udržování energie a posílení imunitního systému.

Semena vojtěšky se často používají ke klíčení. I nenaklíčená semena se ale dají výborně využít při vaření. Jako inspiraci pro vás máme několik receptů: 

Vojtěšková kaše s ovocem

Vojtěšková kaše s ovocem Vojtěšková kaše s ovocem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 šálek vojtěšky
  • 2 šálky vody nebo mléka
  • 1 lžíce medu nebo sladidla podle chuti
  • čerstvé ovoce (jahody, banány, borůvky) a ořechy na ozdobu

Postup:

1. Vojtěšku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.

2. V hrnci přiveďte vodu nebo mléko k varu.

3. Přidejte vojtěšku a snižte plamen na střední. Vařte 15-20 minut nebo dokud vojtěška nezměkne a voda se nevsákne.

4. Přidejte med nebo sladidlo a promíchejte.

5. Vojtěškovou kaši podávejte s čerstvým ovocem posypanou ořechy.

Vojtěškový salát se zeleninou

Vojtěškový salát se zeleninou Vojtěškový salát se zeleninou • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 šálek vojtěšky
  • 2 šálky nakrájené zeleniny (rajčata, okurky, cibule, paprika…)
  • 1 avokádo nakrájené na plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Vojtěšku vařte podle instrukcí na obalu, dokud není měkká.

2. V míse smíchejte vařenou vojtěšku s nakrájenou zeleninou.

3. Ve skleničce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.

4. Polijte směsí zeleninu a vojtěšku a důkladně promíchejte.

5. Salát nechte rozležet v lednici a servírujte ozdobený avokádem a s pečivem.

Vojtěškové burgery s avokádovým dipem

Vojtěškové burgery s avokádovým dipem Vojtěškové burgery s avokádovým dipem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 šálek vařené vojtěšky
  • ½ šálku strouhanky
  • ½ najemno nasekané cibule
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení

Avokádový dip:

  • 1 zralé avokádo
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 utřený stroužek česneku
  • sůl a pepř podle chuti

Ostatní:

Postup:

1. V míse smíchejte vařenou vojtěšku, strouhanku, cibuli, česnek, vejce, dijonskou hořčici, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.

2. Ze vzniklé hmoty vytvarujte burgery a na pánvi s olejem je opečte z obou stran dozlatova.

3. Na avokádový dip rozmačkejte avokádo, přidejte citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř. Vše promíchejte.

4. Vojtěškové burgery naskládejte do rozkrojených a opečených housek s ostatními surovinami a avokádovým dipem.

Vojtěškové muffiny se špenátem a sýrem

Vojtěškové muffiny se špenátem a sýrem Vojtěškové muffiny se špenátem a sýrem • Autor: iStock.com

  • 1 šálek vařené vojtěšky
  • 1 šálek nasekaného čerstvého špenátu
  • ½ šálku strouhanky
  • ½ šálku strouhaného sýra (čedar, gouda nebo podobný)
  • ½ nadrobno nasekané cibule
  • 2 vejce
  • ¼ šálku mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. V míse smíchejte vařenou vojtěšku, špenát, strouhanku, sýr, cibuli, vejce, mléko, prášek do pečiva, sůl a pepř. Promíchejte, dokud nevznikne hladká směs.

2. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formičky na muffiny olejem.

3. Nalijte směs do formiček a pečte 20-25 minut nebo dokud muffiny nejsou zlatavé a pevné na dotek.

4. Muffiny nechte vychladnout a podávejte jako zdravou svačinu nebo snídani.

Máte rádi muffiny? Zkuste je podle našeho videoreceptu >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR