Vaříme s umělou inteligencí: Je chatbot vaše nejlepší kamarádka, nebo chytrý záškodník?

11. března 2023 • 00:00

Doba jde stále vpřed a času knihoven plných kuchařek pomalu odzvonilo. Pojďte s námi zjistit, jestli je umělá inteligence šikovným pomocníkem, nebo do kuchyně zatím nepatří.

V první řadě je důležité si uvědomit, že chatbot je stále jen program. I když mu budete říkat Růženka nebo Karel a jeho komunikace s vámi bude velmi přátelská, na druhé straně počítače nikdo není. Proto od chatbota nečekejte žádné názory nebo vlastní nápady. Je to prostě jen program, který umí odpovídat na vaše dotazy na základě dat z internetu. A jak všichni víme, co kdo chce na internetu najít, to tam také najde. Takže odpoví vždy, ale druhá věc je jak…

Video se připravuje ...

Důležité je se správně ptát

Pokud chcete od chatbota dostat co nejlepší odpověď, musíte mu dát co nejlepší otázku. Například, když se zeptáte, co mám zítra uvařit, vychrlí na vás seznam jídel, která nemusejí odpovídat vašim preferencím, počtu strávníků a hlavně zdaleka se netrefí do toho, co zrovna máte v ledničce.

Svou otázku tedy pořádně poskládejte. Zkusme třeba: Ahoj chatbote. Poradíš mi, co mám uvařit k večeři pro čtyřčlennou rodinu, kde je z toho jedno dítě předškolního věku? Chci, ať recept obsahuje kuřecí maso, zeleninu a smetanu.

Chatbot vám na to odpoví:

Ahoj! Rád ti pomohu s nápadem na večeři. Jednoduchý recept, který splňuje tvoje požadavky, je kuřecí omáčka s brokolicí a smetanou podávaná s rýží. Tady je potřebných pár ingrediencí a postup.

Suroviny:

  • 4 kuřecí prsa, nakrájená na menší kousky
  • 2 šálky brokolice, nakrájené na menší kousky
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
  • 1 šálek smetany na vaření
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • rýže na přílohu

Postup:

Do pánve nebo hrnce s olejem na střední teplotě osmahněte cibuli a česnek, dokud nezměknou.

1. Přidejte nakrájená kuřecí prsa a smažte je, dokud nezezlátnou.

2. Přidejte nakrájenou brokolici a promíchejte.

3. Přidejte smetanu na vaření a nechte směs vařit 5 až 7 minut, dokud omáčka nezhoustne.

4. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.

5. Uvařte rýži jako přílohu.

6. Hotovou omáčku podávejte s uvařenou rýží.

7. Tento recept je jednoduchý, chutný a obsahuje kuřecí maso, zeleninu a smetanu, což splňuje tvé požadavky. Myslím, že bude vhodný i pro dítě předško….

A tady chatbotovi došla slova. Jako program má jen omezené množství znaků, které vám může zobrazit, takže u delších textů se někdy setkáte s nedokončenou „myšlenkou“. Naštěstí v tomto případě už všechny potřebné informace máme, ale kdyby chybělo něco podstatného, stačí mu napsat: Pokračuj a dokonči to.

Nezapomínejte, že chatbot je stále jen program. Nezapomínejte, že chatbot je stále jen program. • Autor: iStock.com

Jak si chatbot poradí se zákeřnými recepty?

Pokud chcete experimentovat se surovinami nebo si s chatbotem popovídat o vtipných receptech, i na to je připraven. Když se ho zeptáme: Chatbote, mám doma jen vepřovou krkovici, pivo, jahody a bazalku, co z toho mám uvařit?

Umělá inteligence i v takovém případě vychrlí odpověď:

Můžete si připravit grilovanou vepřovou krkovičku s bazalkovým pestem a jahodovým salátem!

Potřebujete:       

  • 500 g vepřové krkovičky
  • sůl a pepř
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g piniových oříšků
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 250 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíci medu
  • sůl a pepř

Postup:

1. Rozpalte gril nebo grilovací pánev na střední teplotu.

2. Vepřovou krkovičku nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Osolte a opepřete z obou stran.

3. Připravte bazalkové pesto: do mixéru dejte bazalku, česnek, piniové oříšky a olivový olej. Mixujte, dokud není hladké. Přidejte sůl a pepř podle chuti.

4. Grilujte vepřovou krkovičku asi 3 až 4 minuty na každé straně, dokud není pečená, ale stále šťavnatá. Poté na závěr krkovičku ještě otočte, aby získala křupavou kůrku.

5. V malé misce smíchejte ocet a med. Přidejte sůl a pepř podle chuti.

6. Jahody nakrájejte na menší kousky a smíchejte je s jahodovým dresinkem.

7. Servírujte vepřovou krkovičku s bazalkovým pestem a jahodovým salátem. Dobrou chuť! Začátek formuláře...  

Jste překvapeni? My rozhodně ano, protože tento recept vůbec nevypadá špatně. Může jít jen o štěstí, ale chatbot na základě dat z internetu, jako jsou chuťové preference, hodnocení receptů, lokálně dostupných surovin nebo databáze hledanosti, vždy něco vymyslí.

I když chatbot může pomoct, práci za vás neudělá. I když chatbot může pomoct, práci za vás neudělá. • Autor: iStock.com

Kde jsou největší chyby?

Když vynecháme gramatiku, slovosled a nedodržování formy, tak u receptů by se chatbot mohl zdát na první pohled jako skvělý pomocník. Musíte si však dávat pozor na množství surovin, postupy a délku úprav pokrmů. U vaření s chatbotem musíte zapojit zdravý rozum a nebát se zeptat. Program velmi rád uzná, že udělal chybu, a snaží se vám navrhnout alternativy.

Dvakrát do stejné řeky nevstoupí

Chatbot se stejně jako celý internet vyvíjí a rozrůstá nesmírnou rychlostí. Proto od něj nečekejte, že vám dá vždy stále stejnou odpověď. Pokaždé budou obsah i forma mírně odlišné. Když jsme zadali stejné suroviny, odpověď byla úplně jiná.

 

Nebojte se experimentovat s chatbotem. Minimálně jako zábava poslouží skvěle! Nebojte se experimentovat s chatbotem. Minimálně jako zábava poslouží skvěle! • Autor: iStock.com

Žádnou kreativitu nečekejte

Pokud chcete od chatbota složit báseň, i to zvládne. Rozhodně se při čtení pobavíte. Tato umělá kreativita však u receptů umělé inteligenci chybí. Naservíruje vám jen to, na co se ho zeptáte v nejjednodušší formě. Občas svou odpověď okoření nějakým moudrem nebo varováním, ale stále se jedná jen o všeobecně známé informace.

Jednoduchým příkladem je:

Jaké nejzvláštnější recepty jsi hledal?

  • Jako umělá inteligence nevlastním osobní preference, ale mohu říci, že lidé hledají různé neobvyklé recepty, včetně tradičních jídel z jiných zemí, experimentálních ingrediencí a způsobů vaření. Některé z nejzvláštnějších receptů, které lidé hledají, zahrnují například:
  • Fermentovaná jídla - jako jsou kimči, kefír, kvašená zelenina a další. Fermentovaná jídla jsou oblíbená kvůli svým zdravotním přínosům a chuťovým vlastnostem.
  • Veganské a vegetariánské recepty - lidé hledají alternativy k masu a rybám a hledají nové a kreativní způsoby přípravy rostlinných jídel.
  • Pokrmy z jiných kultur - lidé hledají recepty z exotických zemí, jako jsou Thajsko, Indie nebo Mexiko, aby objevili nové a zajímavé chutě a ingredience.
  • Superfoods - lidé hledají recepty, které zahrnují potraviny s vysokým obsahem živin, jako jsou avokádo, quinoa, goji bobule a další, aby zlepšili své zdraví a pohodu.
  • Alternativní způsoby vaření - lidé hledají neobvyklé způsoby vaření, jako je sous-vide, grilování na dřevěných uhlících nebo vaření v páře, aby přinesli nové chuťové zážitky do své kuchyně. 

Chatbot odpověděl na otázku správně, ale vlastně si „nedomyslel“ pravý význam otázky.

Trocha pobavení na závěr

Chatbote, napiš nám nejlepší vtipy z kuchyňského prostředí.

Ráda bych vám přinesla pár vtipů z kuchyňského prostředí:

  • Proč se kuchaři dívají na hodinky? Protože je to jejich čas vařit!
  • Co uděláte, když ztratíte hřebínek ve špenátu? Nechte se ostříhat!
  • Proč byste neměli pozvat čerstvé bylinky na večeři? Protože by udělaly kopřivový salát!
  • Jak se říká přepracovanému pekaři? Nafouklík.
  • Co dělá kuchař, když mu něco nevyjde? Přidá víc soli a doufá, že to pomůže.
  • Co říká kuchař, když se mu něco podaří na první pokus? To musela být náhoda!

Doufám, že vás tyto vtipy pobavily!

Autor: TR