Letní prázdniny jsou za dveřmi: Co zabalit s sebou do auta, když nechcete jen řízek v chlebu

2. června 2023 • 00:00

Blížící se letní prázdniny jsou ideálním časem pro rodinné výlety a dobrodružství. Když se vydáte na cestu autem, je důležité dobře se připravit na hladové chvilky. Zapomeňte na nudný řízek v chlebu a dejte přednost něčemu novému.

Cestování autem během letních prázdnin je skvělý způsob, jak objevovat nová místa a vychutnat si přírodu. Aby však byla vaše cesta co nejpříjemnější, měli byste se postarat také o spokojená bříška. Máme pro vás pár tipů, jak připravit lahodná jídla do ruky, na která nepotřebujete talíře ani jídelní stůl a která si užijete v autě i při zastávce v přírodě.

Tipy na červnové výlety >>>

Video se připravuje ...

Na co se můžete těšit:

Italský Caprese sendvič:

Italský Caprese sendvič Italský Caprese sendvič • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 plátky mozzarelly 
  • 2 velká rajčata
  • čerstvá bazalka podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balsamica
  • sůl a pepř podle chuti
  • 4 kusy italského chleba nebo jiného pečiva

Postup:

1. Rajčata nakrájejte na tenké plátky. Pečivo nasucho opečte v grilu nebo sendvičovači.

2. Na dva kusy pečiva umístěte po dvou plátcích sýra, jedno rajče a několik lístků bazalky.

3. Náplň zakápněte olivovým olejem a balsamicem, dále dle chuti osolte a opepřete.

4. Přiklopte suchým plátkem chleba.

5. Sendviče zabalte do fólie nebo do sáčku na potraviny a uložte do přenosné nádoby.

Řecký salát v sáčku

Salát můžete zabalit i do krabičky Salát můžete zabalit i do krabičky • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 okurka
  • 250 g cherry rajčat
  • 1/2 červené cibule
  • 100 g oliv bez pecky
  • 150 g fety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Okurku nakrájejte na plátky nebo kostičky, cherry rajčata rozpulte.

2. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

3. Do sáčku na potraviny vsypte okurku, cherry rajčata, cibuli, olivy a nakrájený feta sýr.

4. Salát zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. Přidejte oregano, osolte a opepřete podle chuti.

5. Sáček dobře uzavřete a nezapomeňte si přibalit vidličku.

Quiche se špenátem a sýrem

Quiche se špenátem a sýrem Quiche se špenátem a sýrem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 balení listového těsta
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 150 g sýra (např. ementál nebo gouda)
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Listové těsto rozprostřete do koláčové formy a opatrně vytvarujte okraje.

3. Špenát opláchněte a osušte, poté ho osmahněte na pánvi s trochou olivového oleje.

4. Na těsto nasypte vrstvu nastrouhaného sýra a rozprostřete špenát.

5. V misce rozšlehejte vejce se smetanou a přidejte sůl a pepř.

6. Vaječnou směsí přelijte špenát a sýr, raději pomalu, ať se náplň zbytečně nepřesune do stran.

7. Pečte v předehřáté troubě asi 30 až 35 minut, dokud quiche nezezlátne a neztuhne.

8. Hotový koláč nechte vychladnout a nakrájejte ho na kousky. Zabalte je do potravinářské fólie nebo krabičky.

Kuličky s bramborovou kaší

Švédské masové kuličky Švédské masové kuličky • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • 50 g strouhanky
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 2 lžíce oleje
  • 4 velké brambory
  • máslo a mléko na kaši
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. V míse smíchejte mleté maso, pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, strouhanku, majoránku, sůl a pepř.

2. Vše dobře promíchejte a z hmoty vytvarujte malé kuličky.

3. Na pánvi zahřejte olej a opatrně opékejte kuličky, dokud nejsou opečené ze všech stran.

4. Mezitím uvařte brambory ve slané vodě a poté je sceďte.

5. Přidejte máslo, mléko a sůl a rozšťouchejte je na kaši.

6. Do svačinového boxu nandejte masové kuličky a vedle nich bramborovou kaši. Dobře uzavřete a přibalte si lžíci.

Vaječná placka se zeleninou

Vaječná placka se zeleninou Vaječná placka se zeleninou • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 vařené brambory
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 6 vajec
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

1. Brambory a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo plátky. Papriku zbavte semínek, omyjte a také nakrájejte.

2. Brambory, cibuli a papriku osmahněte na pánvi s olivovým olejem, dokud nejsou zlatavé, a nechte vychladnout.

3. Ve velké míse rozšlehejte osolená a opepřená vejce.

4. Rozehřejte pánvičku s olejem. Vlijte do ní vaječnou směs a rozprostřete ji do rovnoměrné vrstvy.

5. Smažte na mírném ohni asi 8-10 minut, dokud spodní strana vajec neztuhne.

6. Placku opatrně obraťte pomocí talíře nebo pokličky, vsypte zeleninu a opékejte druhou stranu dalších 8-10 minut. Poté placku přehněte.

7. Vaječnou placku nechte vychladnout a nakrájejte ji na kousky. Zabalte ji do fólie nebo naskládejte do krabičky.

Tipy pro zabalení a skladování jídla:

Aby si jídlo udrželo co nejvíc čerstvosti Aby si jídlo udrželo co nejvíc čerstvosti • Autor: iStock.com

  • Používejte hermeticky uzavíratelné nádoby: Abyste si udrželi jídlo čerstvé a ochránili ho před nečistotami, balte ho do hermeticky uzavíratelných nádob. Ty také zabrání úniku tekutin, což je zvláště důležité při přepravě omáček nebo salátů.
  • Fólie a sáčky: Jídlo, které chcete zabalit a uchovat odděleně, můžete zabalit do fólie nebo sáčků na potraviny. Tím zabráníte případnému promíchání chutí a osychání.
  • Chladicí taška a led: Pokud s sebou vezete jídlo, které vyžaduje chlazení, nezapomeňte si připravit chladicí tašku s ledem. Udrží váš pokrm čerstvý a ochrání ho před přehřátím.

Pokud byste přece jen dostali chuť na řízek, zkuste ho podle našeho receptu >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR