Ta nejlepší dortová lízátka podle pekařky Lucie z druhé řady soutěže Peče celá země

24. března 2022 • 12:00

Přichází na řadu další souboj receptů z druhé řady oblíbené soutěže Peče celá země. Po nelehkém úkolu v podobě upečení domácího pečiva s ochuceným máslem přišla na řadu kreativní výzva, jejíž téma byly tzv. cake pops neboli dortová lízátka. Nechte se inspirovat receptem, který jednoznačně vyhrál.

Dortová lízátka se vyznačují svou krémovou konzistencí z dortového těsta a jsou namočená v křupavé čokoládě s posypkou jemných křupavých ozdob. Soutěžící měli za úkol upéct dortová lízátka pěti různých chutí. Výzva to byla nejen kreativní, ale také vyžadující vysokou míru soustředění a smysl pro detail. Svůj úkol nejlépe splnila a pekařem týdne se stala Lucie, jejíž dortová lízátka porotu doslova uhranula.

Video se připravuje ...

Dortová lízátka podle Lucie

Čas na přípravu a pečení: 3,5 hodiny

Korpus:

  • 12 vajec
  • 480 g cukru
  • 12 lžic oleje
  • 480 g hladké mouky
  • 15 g kypřicího prášku

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme s cukrem. V druhé míse vyšleháme žloutky s olejem. Ručně smícháme bílky se žloutky a nakonec přidáme mouku s kypřicím práškem. Pečeme na 170 °C asi 20 minut. Vychladlý korpus si rozdělíme na 5 částí.

Malinová lízátka

  • 80 g malin
  • 25 ml rumu
  • 50 g kondenzovaného mléka
  • 20 g kakaa
  • hořká čokoláda
  • sušené maliny
  • tyčinky

Maliny, rum, kondenzované mléko a kakao smícháme s rozdrcenou částí korpusu. Uděláme 5 kuliček. Rozpustíme si čokoládu a lízátko v ní vždy namočíme a posypeme sušenými malinami.

Kokosová lízátka

  • 100 g kokosového krému
  • 30 ml vaječného likéru
  • kokos
  • smetana
  • bílá čokoláda
  • hořká čokoláda

Druhý díl korpusu rozdrtíme do misky a dle chuti přidáme kokosový krém a vaječný likér. Promícháme a přidáme smetanu a kokos tak, aby hmota nebyla suchá ani příliš lepkavá. Rozehřejeme si bílou čokoládu a kuličky do ní namočíme a necháme uschnout. Poté si dáme čokoládu do sáčku, do kterého uděláme minidírku a kuličky postříkáme jako mumii. Doprostřed už pak jen nalepíme očička, která vytvoříme z bílé čokolády. Na oči je potřeba jen udělat tečku a doprostřed „ťupku“ z hořké čokolády. Necháme zaschnout.

Kávová lízátka

  • 180 g mascarpone
  • 50 g mandlového cukru
  • 5 g kávy
  • kávový likér
  • žlutá a bílá čokoláda
  • barvivo

Korpus rozdrtíme, přidáme mascarpone, mandlový cukr, kávu a nakonec přidáme likér. Vytvoříme kuličky a necháme vychladit. Rozpuštěnou žlutou čokoládu dáme do hluboké sklenice, lízátka do ní ponoříme a necháme v lednici zatuhnout. Do sáčku s malou dírkou dáme zbytek čokolády a uděláme na kuličkách mřížku podobnou, jako má ananas. Ze zelené vytemperované čokolády si uděláme krátké čmárance, které budou po přilepení na lízátko dělat listy ananasu.

Borůvkovomaková lízátka

  • 220 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 30 ml rumu
  • 30 g máku
  • 50 g borůvek
  • bílá čokoláda
  • gelové barvivo

Korpus rozdrtíme a přidáme tvaroh s cukrem a rumem. Zapracujeme mák a poté borůvky. Dáváme pozor, abychom je nerozmačkali. Vytvoříme kuličky a necháme vychladit. Rozpuštěnou bílou čokoládu si dáme do hluboké sklenice a uděláme na ní čáry z gelového barviva. Poté lízátko ponoříme do čokolády. Při ponořování s ním točíme a čokoláda nám tak udělá hezký vzor.

Ořechová lízátka

  • 100 g kondenzovaného mléka
  • 85 g višňové marmelády
  • 20 g kakaa
  • 100 g lískových ořechů
  • rum
  • cukr
  • skořice
  • čokoláda

Korpus si rozdrtíme do misky a přidáme kondenzované mléko, višňovou marmeládu a kakao. Promícháme a přidáme rum tak, aby hmota nebyla ani suchá, ani příliš lepkavá. Rozmixujeme nahrubo lískové ořechy a opražíme si je na pánvi, kde je při pražení posypeme cukrem a skořicí. Poté přimícháme do těsta. Vytvoříme kuličky, které vychladíme a poté namočíme do rozehřáté čokolády a posypeme ořechy.

Video se připravuje ...

Autor: AP