Ta nejlepší dortová lízátka podle pekařky Lucie z druhé řady soutěže Peče celá země
Přichází na řadu další souboj receptů z druhé řady oblíbené soutěže Peče celá země. Po nelehkém úkolu v podobě upečení domácího pečiva s ochuceným máslem přišla na řadu kreativní výzva, jejíž téma byly tzv. cake pops neboli dortová lízátka. Nechte se inspirovat receptem, který jednoznačně vyhrál.
Dortová lízátka se vyznačují svou krémovou konzistencí z dortového těsta a jsou namočená v křupavé čokoládě s posypkou jemných křupavých ozdob. Soutěžící měli za úkol upéct dortová lízátka pěti různých chutí. Výzva to byla nejen kreativní, ale také vyžadující vysokou míru soustředění a smysl pro detail. Svůj úkol nejlépe splnila a pekařem týdne se stala Lucie, jejíž dortová lízátka porotu doslova uhranula.
Dortová lízátka podle Lucie
Čas na přípravu a pečení: 3,5 hodiny
Korpus:
- 12 vajec
- 480 g cukru
- 12 lžic oleje
- 480 g hladké mouky
- 15 g kypřicího prášku
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme s cukrem. V druhé míse vyšleháme žloutky s olejem. Ručně smícháme bílky se žloutky a nakonec přidáme mouku s kypřicím práškem. Pečeme na 170 °C asi 20 minut. Vychladlý korpus si rozdělíme na 5 částí.
Malinová lízátka
- 80 g malin
- 25 ml rumu
- 50 g kondenzovaného mléka
- 20 g kakaa
- hořká čokoláda
- sušené maliny
- tyčinky
Maliny, rum, kondenzované mléko a kakao smícháme s rozdrcenou částí korpusu. Uděláme 5 kuliček. Rozpustíme si čokoládu a lízátko v ní vždy namočíme a posypeme sušenými malinami.
Kokosová lízátka
- 100 g kokosového krému
- 30 ml vaječného likéru
- kokos
- smetana
- bílá čokoláda
- hořká čokoláda
Druhý díl korpusu rozdrtíme do misky a dle chuti přidáme kokosový krém a vaječný likér. Promícháme a přidáme smetanu a kokos tak, aby hmota nebyla suchá ani příliš lepkavá. Rozehřejeme si bílou čokoládu a kuličky do ní namočíme a necháme uschnout. Poté si dáme čokoládu do sáčku, do kterého uděláme minidírku a kuličky postříkáme jako mumii. Doprostřed už pak jen nalepíme očička, která vytvoříme z bílé čokolády. Na oči je potřeba jen udělat tečku a doprostřed „ťupku“ z hořké čokolády. Necháme zaschnout.
Kávová lízátka
- 180 g mascarpone
- 50 g mandlového cukru
- 5 g kávy
- kávový likér
- žlutá a bílá čokoláda
- barvivo
Korpus rozdrtíme, přidáme mascarpone, mandlový cukr, kávu a nakonec přidáme likér. Vytvoříme kuličky a necháme vychladit. Rozpuštěnou žlutou čokoládu dáme do hluboké sklenice, lízátka do ní ponoříme a necháme v lednici zatuhnout. Do sáčku s malou dírkou dáme zbytek čokolády a uděláme na kuličkách mřížku podobnou, jako má ananas. Ze zelené vytemperované čokolády si uděláme krátké čmárance, které budou po přilepení na lízátko dělat listy ananasu.
Borůvkovomaková lízátka
- 220 g tvarohu
- 100 g cukru
- 30 ml rumu
- 30 g máku
- 50 g borůvek
- bílá čokoláda
- gelové barvivo
Korpus rozdrtíme a přidáme tvaroh s cukrem a rumem. Zapracujeme mák a poté borůvky. Dáváme pozor, abychom je nerozmačkali. Vytvoříme kuličky a necháme vychladit. Rozpuštěnou bílou čokoládu si dáme do hluboké sklenice a uděláme na ní čáry z gelového barviva. Poté lízátko ponoříme do čokolády. Při ponořování s ním točíme a čokoláda nám tak udělá hezký vzor.
Ořechová lízátka
- 100 g kondenzovaného mléka
- 85 g višňové marmelády
- 20 g kakaa
- 100 g lískových ořechů
- rum
- cukr
- skořice
- čokoláda
Korpus si rozdrtíme do misky a přidáme kondenzované mléko, višňovou marmeládu a kakao. Promícháme a přidáme rum tak, aby hmota nebyla ani suchá, ani příliš lepkavá. Rozmixujeme nahrubo lískové ořechy a opražíme si je na pánvi, kde je při pražení posypeme cukrem a skořicí. Poté přimícháme do těsta. Vytvoříme kuličky, které vychladíme a poté namočíme do rozehřáté čokolády a posypeme ořechy.