Svatební trendy pro rok 2023: Od luxusního dortu po zážitková jídla na míru

24. května 2023 • 00:00

Patříte mezi ty, kteří si letos plánují říct své ano? Ještě nevíte, co nabídnete svatebním hostům a jaký dort zvolit? Inspirujte se svatebními trendy pro letošní rok, a připravte tak nezapomenutelný zážitek nejen pozvaným, ale hlavně sobě.

Svatba by měla být pro mnohé tím nejhezčím dnem v životě, ale často jí předchází mnoho stresu a chaosu. Co si máte obléct, vám sice neporadíme, ale jak zařídit hostinu, to víme přesně! Inspirujte se letošními gastronomickými svatebními trendy, a připravte tak nezapomenutelný zážitek sobě i svým hostům.

Historie svatebních dortů: Tyto dorty byly v kurzu před lety. Které vládnou nyní?

Video se připravuje ...

Svatební dort, koruna hostiny

Jednoduchá elegance: Minimalistický design dortů je stále oblíbený. Páry se často rozhodují pro jednoduché a elegantní dorty s čistými liniemi a jemnými detaily. Místo výrazných zdobení se klade důraz na precizní provedení a kvalitu surovin.

Barevné akcenty: Přidání barevných akcentů do svatebního dortu je v roce 2023 trendy. Místo tradiční bílé nebo krémové barvy se dorty zdobí pastelovými odstíny či výraznými barvami, které ladí s celkovou barevnou paletou svatby.

Přírodní motivy: Dorty s přírodním námětem, jako jsou květiny, listy nebo přírodní textury, jsou populární. Zdobení dortu květinami a rostlinami přináší do designu svěžest a organický vzhled.

Květiny dodají svatebnímu dortu na eleganci Květiny dodají svatebnímu dortu na eleganci • Autor: iStock

Netradiční tvary: Kromě tradičních dortových vrstev se letos objevují i netradiční tvary. Páry si často vybírají dorty ve tvaru geometrických obrazců, srdce, květin nebo iniciál jejich jmen.

Výrazné textury: Hrátky s texturami na dortech jsou také trendy. Zdobení, jako jsou kresby, ražby nebo reliéfy, přidává dortům na zajímavosti a dalších dimenzích.

Alternativní ingredience: Snoubenci si stále častěji volí dorty s alternativními přísadami. Dorty bezlepkové, veganské nebo bez laktózy jsou častým výběrem pro nadcházející manžele s určitými dietními omezeními, ale letos letí i dorty s chilli nebo jinými netradičními surovinami.

Personalizace: Výjimečnost dortů na míru je velkým trendem. Nevěsta a ženich si často nechávají vyrobit dorty se svými jmény, monogramy nebo vlastními designy, aby dodali této svatební sladkosti osobní význam.

Jak na hostinu

Krásná květinová dekorace v rustikálním stylu Krásná květinová dekorace v rustikálním stylu • Autor: iStock

Interaktivní jídlo: Stále častěji se páry rozhodují pro zážitkové jídlo, které zapojuje svatební hosty. To může zahrnovat interaktivní stanice s možností přípravy jídla, jako jsou sushi, palačinky, těstoviny nebo tacos. Hosté si mohou vybrat ingredience, a vytvořit si tak své vlastní jídlo přímo na místě.

Lokální a sezonní suroviny: Většina párů si cení lokálních a sezonních surovin. Tento trend podporuje udržitelnost a umožňuje nabídnout čerstvé jídlo s výraznější chutí. Proto se i místní farmy a trhy stávají častým zdrojem potravin pro svatební menu.

Kreativní prezentace: Prezentace jídel se stává významným prvkem svatebního menu. Kuchaři a cateringové společnosti věnují pozornost estetice a vizuálnímu dojmu. Například barevné a umělecky uspořádané šťavnaté saláty, neotřelé dezerty nebo jídla podávaná na netradičním nádobí, často inspirovaném přírodou. Proto se nebojte servírovat na dřevě či kamenných podnosech.

Alternativní stravování: Vzhledem k rozmanitosti stravovacích preferencí hostů i jejich omezením, co se týče jídla, bývají veganská, vegetariánská nebo bezlepková menu skoro nutností, aby bylo zajištěno, že všichni hosté se mohou pohodlně a bez obav najíst.

Fusion kuchyně: Svatební menu může obsahovat kombinaci různých kulinářských tradic a stylů. Fusion kuchyně je oblíbená volba pro páry, které chtějí nabídnout jedinečný mix chutí a kultur v rámci svého jídelního lístku.

Exotické nápoje: Kromě klasických alkoholických drinků se objevují i exotické nápoje a koktejly inspirované různými světovými kuchyněmi. Snoubenci se letos nebojí nabídnout neobvyklé míchané nápoje a speciality, které hostům přinesou nový zážitek.

Báječný koktejl ze šampaňského, který si zamilujete!

Video se připravuje ...

Autor: TR