Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být strašidelné, až děsivé, ale i elegantní a krásné
Halloween, svátek plný kouzel, převleků a tajemných světýlek, se blíží. Slaví se 31. října a kromě vyřezaných dýní a strašidelných převleků k němu patří i dorty. A ty zdaleka nemusí být jen oranžovo-černé a zdobené netopýry, duchy a dýněmi. Našli jsme pro vás spoustu dalších, velmi povedených. Třeba se necháte inspirovat a nějaký si také sami upečete. Máme pro vás i recept.
Když se řekne halloweenský dort, většina z nás si představí tmavou čokoládu, oranžový krém, pavučiny z polevy, duchy z pusinek a malé netopýry. Takové dorty bývají hravé a s nadsázkou děsivé.
Pokud se rozhodnete péct dort doma, budete potřebovat dobrý piškotový základ:
Styl, elegance i pastelové tóny
Všechno ale nemusí být oranžovo-černé a pokryté dýněmi. Stále oblíbenější jsou elegantní halloweenské dorty, které si hrají s jemnými odstíny šedé, vínové nebo zlaté. Kombinace temné čokolády, zlatých detailů a hedvábného máslového krému působí luxusně a hodí se i na stylovější oslavy pro dospělé. Někteří cukráři dokážou vytvořit dorty, které připomínají spíš umělecké dílo než strašidelnou pochoutku.
A pak tu jsou dorty, které potěší ty nejmenší. Malé holčičky často sní o Halloweenu v pastelových barvách – s růžovými netopýrky, třpytivými hvězdičkami nebo usměvavými dýněmi. I tyto dorty mají halloweenský nádech, ale nepůsobí tak děsivě.
Kouzlo spočívá v nápadu
Halloween je především o fantazii a dorty nejsou výjimkou. Ať už zvolíte temně čokoládovou klasiku, elegantní zlaté tóny, nebo něžný růžový dort pro malou čarodějku, důležité je, že v sobě nese trochu kouzla, humoru a radosti ze společného tvoření. Protože nejpovedenější halloweenský dort není ten nejstrašidelnější a nejdokonalejší, ale ten, který vznikl s láskou. Můžete si ho upéct podle našeho receptu a spoustu inspirace najdete i v galerii v úvodu článku.
Čokoládový dort na Halloween
Dort na Halloween zvládnete udělat i sami.
Nejdříve upečte sněhové duchy
Co budete potřebovat:
- 2 bílky z velkých vajec
- 110 g krupicového cukru
- kapku vanilkového extraktu
- černý potravinářský fix nebo gelovou barvu na dokončení
Postup:
1. Troubu předehřejte na 120 °C, plech vyložte pečicím papírem.
2. Z bílků ušlehejte za postupného přidávání cukru tuhý sníh a ke konci šlehání do něj přidejte i vanilkový extrakt.
3. Když je sníh lesklý, naplňte ho do zdobicího sáčku s větším otvorem a nastříkejte na plech s většími rozestupy 8–10 malých „duchů“ s ostrou špičkou. Mohou mít i ocásky, ale pozor, jsou křehké. Z malé části sněhu udělejte na plech i malé tečky (vždy dvě těsně vedle sebe), z nichž pak uděláte oči.
4. Dejte je do trouby a sušte podle velikosti 1–2 hodiny (oči budou usušené dříve). Duchové jsou usušení, když jsou pevní a jdou snadno odloupnout od papíru. Po vychladnutí jim udělejte fixou nebo gelovou barvou pomocí štětečku oči a ústa.
Upečte korpus
Co budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 50 g přírodního kakaa
- 1 lžičku jedlé sody
- 80 g másla
- 30 g rostlinného oleje
- 230 g krupicového cukru
- 2 vejce M
- 240 g podmáslí
- 1 lžičku vanilkového extraktu
Postup:
1. Do mísy prosejte mouku a kakao a přimíchejte jedlou sodu. V další míse utřete změklé máslo s olejem a cukrem do světlé hmoty. Postupně do ní zašlehejte vejce a vanilkový extrakt a nakonec vmíchejte střídavě moučnou směs a podmáslí.
2. Těsto dobře promíchejte a nalijte do dortové formy o průměru 20 cm, jejíž dno jste si vyložili pečicím papírem. Dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 40–50 minut.
3. Upečený korpus nechte prochladnout ve formě, pak ho opatrně nožem uvolněte po obvodu, vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Připravte si krém
Co budete potřebovat:
- 500 g smetany ke šlehání (min. 31 % tuku)
- 80 g kakaa
- 80 g cukru
- 150 g másla
- špetku soli
- špetku mleté skořice
- 200 g hořké čokolády
Postup:
1. Všechny suroviny kromě čokolády za stálého míchání přiveďte k varu a minutu povařte.
2. Směs odstavte z plotny, přidejte do ní rozlámanou čokoládu, nechte ji lehce povolit a pak vše rozmixujte ponorným mixérem.
3. Směs nechte odležet v ledničce nejméně 12 hodin a pak ji vařečkou nebo stěrkou vymíchejte dohladka (nešlehejte).
Sestavení dortu
1. Korpus dvakrát vodorovně prokrojte, získáte tím tři pláty. Spodní plát potřete částí krému, zakryjte dalším plátem, opět ho potřete částí krému a zakryjte posledním plátem.
2. Vršek dortu potřete zbylým krémem a naaranžujte na něj sněhové duchy. Na spoje mezi pláty pak přitiskněte sněhová očička.
A co takhle čokoláda?
Halloweenská čokoláda a pralinky od Mosaic pralines
Nechcete dort nebo ho nestíháte upéct? Děti můžete potěšit i mléčnou čokoládou se vzorem usměvavých dýní od Mosaic pralines! Za touto výjimečnou čokoládou stojí cukrářka a chocolatierka Dana Pánovcová – maminka pětiletého chlapečka se vzácným syndromem, která svůj nelehký osud proměnila v inspirující příběh o odvaze, lásce a chuti tvořit. Každá halloweenská tabulka je ručně malovaný originál, který potěší malé i velké mlsouny. V limitované edici najdete i trojici pralinek v podobě pavoučka, ducha a lebky. Každá z nich v sobě skrývá jemnou mléčnou čokoládu a tekuté karamelové srdce. Vše koupíte na Mosaicpralines.cz
Mohla by se vám hodit i čokoládová poleva: