Skvělá vánočka podle Terezy Rak alias Srdce z jeřabin: Vyzkoušejte ověřený rodinný recept
Vánočka je víc než jen pečivo. Je symbolem rodinných vánočních tradic a může do domu přinést štěstí a blahobyt. Doma u Terezy Rak, známé ze sociálních sítí jako Srdce z jeřabin, se vánočka peče podle rodinného receptu Tereziny maminky. Je velmi vydatná, krásně nadýchaná a říkají jí ňamkavá. Třeba bude chutnat i vám.
Tradičně se vánočka plete z devíti pramenů a má tři patra, která symbolizují Nejsvětější Trojici. Také ingredience ve vánočce mají svou symboliku – vejce představují nový život, rozinky a mandle přinášejí štěstí a blahobyt, mléko a máslo štědrost. Vyzkoušejte ověřený recept, podle kterého peče vánočku Tereza Rak. A je jen na vás, jestli ji upletete z devíti nebo ze šesti pramenů.
Těsto na vánočku se dá připravit i v domácí pekárně:
Vánočka mojí maminky
Příprava: 60 minut, kynutí: 4–6 hodin, pečení: asi 60 minut
Co budete potřebovat (na 2 vánočky):
- 1 kg hladké mouky
- 1 kostku droždí
- 250 g másla nebo rostlinného tuku (někdo rostlinný tuk odsuzuje, ale mně pak přijde vánočka vláčnější)
- 250 g cukru (dávám trochu více, protože ji pak jíme samotnou)
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 l mléka
- špetku soli
- hrst rozinek
- vejce na potření
- mandle na posypání
Postup:
1. Do hrníčku rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, lžičku mouky a zalijte je trochou teplého mléka. Hrníček přikryjte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
2. Na plotně rozehřejte v hrnci máslo. Mezitím prosejte do větší mísy mouku, přidejte trochu soli, celé množství cukru i vanilkový cukr. Do teplého (ne horkého) másla vmíchejte postupně 4 žloutky. Celou tuto směs dejte do velké mísy společně se vzešlým kváskem. Nakonec přidejte mléko a rozinky. Všechny přísady musí být teplé.
3. Vypracujte hladké těsto, vraťte ho do mísy a přikryjte utěrkou. Těsto nechte kynout 4 až 6 hodin na teplém místě.
4. Po vykynutí rozdělte těsto na dvě poloviny a každou pak ještě na šest stejných dílů, ze kterých vyválíte prameny. Z těch pak upleťte dvě vánočky podle tohoto návodu:
5. Vánočky nechte ještě na chvíli pod utěrkou kynout.
6. Rozehřejte troubu na 160 °C (horkovzduch). Vánočky potřete vajíčkem a posypte mandlemi. Vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, dokud se na špejli nelepí těsto.
TIP: Pokud chcete plést vánočku z devíti pramenů, upleťte první patro ze čtyř pramenů, druhé ze tří jako copánek a poslední dva prameny spleťte do provázku. Jednotlivá patra sestavte na sebe.
Recept pochází z knihy Rok plný tvoření – pro sebe, svou rodinu a společné vzpomínky. Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.
Máte rádi i vánoční štólu. Tato je měkká hned po upečení: