Skvělá vánočka podle Terezy Rak alias Srdce z jeřabin: Vyzkoušejte ověřený rodinný recept

20. prosince 2024 • 04:45

Vánočka je víc než jen pečivo. Je symbolem rodinných vánočních tradic a může do domu přinést štěstí a blahobyt. Doma u Terezy Rak, známé ze sociálních sítí jako Srdce z jeřabin, se vánočka peče podle rodinného receptu Tereziny maminky. Je velmi vydatná, krásně nadýchaná a říkají jí ňamkavá. Třeba bude chutnat i vám. 

Tradičně se vánočka plete z devíti pramenů a má tři patra, která symbolizují Nejsvětější Trojici. Také ingredience ve vánočce mají svou symboliku – vejce představují nový život, rozinky a mandle přinášejí štěstí a blahobyt, mléko a máslo štědrost. Vyzkoušejte ověřený recept, podle kterého peče vánočku Tereza Rak. A je jen na vás, jestli ji upletete z devíti nebo ze šesti pramenů

Těsto na vánočku se dá připravit i v domácí pekárně:

Video se připravuje ...

Vánočka mojí maminky

Příprava: 60 minut, kynutí: 4–6 hodin, pečení: asi 60 minut

Co budete potřebovat (na 2 vánočky):

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 kostku droždí
  • 250 g másla nebo rostlinného tuku (někdo rostlinný tuk odsuzuje, ale mně pak přijde vánočka vláčnější)
  • 250 g cukru (dávám trochu více, protože ji pak jíme samotnou)
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 l mléka
  • špetku soli
  • hrst rozinek
  • vejce na potření
  • mandle na posypání

Vánočka podle receptu maminky Terezy Rak Vánočka podle receptu maminky Terezy Rak • Autor: Smart Press

Postup:

1. Do hrníčku rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, lžičku mouky a zalijte je trochou teplého mléka. Hrníček přikryjte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.

2. Na plotně rozehřejte v hrnci máslo. Mezitím prosejte do větší mísy mouku, přidejte trochu soli, celé množství cukru i vanilkový cukr. Do teplého (ne horkého) másla vmíchejte postupně 4 žloutky. Celou tuto směs dejte do velké mísy společně se vzešlým kváskem. Nakonec přidejte mléko a rozinky. Všechny přísady musí být teplé.

3. Vypracujte hladké těsto, vraťte ho do mísy a přikryjte utěrkou. Těsto nechte kynout 4 až 6 hodin na teplém místě.

4. Po vykynutí rozdělte těsto na dvě poloviny a každou pak ještě na šest stejných dílů, ze kterých vyválíte prameny. Z těch pak upleťte dvě vánočky podle tohoto návodu:

5. Vánočky nechte ještě na chvíli pod utěrkou kynout.

6. Rozehřejte troubu na 160 °C (horkovzduch). Vánočky potřete vajíčkem a posypte mandlemi. Vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, dokud se na špejli nelepí těsto.

TIP: Pokud chcete plést vánočku z devíti pramenů, upleťte první patro ze čtyř pramenů, druhé ze tří jako copánek a poslední dva prameny spleťte do provázku. Jednotlivá patra sestavte na sebe. 

V knize Rok plný tvoření najdete spoustu krásných nápadů. V knize Rok plný tvoření najdete spoustu krásných nápadů. • Autor: Smart Press

Recept pochází z knihy Rok plný tvoření – pro sebe, svou rodinu a společné vzpomínky. Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.

Máte rádi i vánoční štólu. Tato je měkká hned po upečení:

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková