S Michalem Davidem pod pokličkou: Kdybych se nevěnoval hudbě, založil bych si restauraci

2. dubna 2025 • 04:51

Michal David patří bezesporu mezi české nejúspěšnější zpěváky, skladatele a hudební producenty. Spolupracuje nejen s tuzemskými, ale i se špičkovými zahraničními umělci. Koncerty, zahraniční projekty, nové album, produkce muzikálů, skládání písní, to je jen částečný výčet jeho práce. Přesto se zvládá věnovat i svému velkému hobby – vaření. Nám dokonce prozradil svůj oblíbený recept.

Pane Davide, o vás se ví, že rád vaříte. Je to tak?

To je pravda! Vaření by mohla být, dalo by se říct, má druhá profese. Kdybych se nevěnoval hudbě, založil bych si restauraci. Vařím moc rád, je to můj velký koníček a vážně si to užívám.

Michal David rád vaří klasiku, například svíčkovou:

Video se připravuje ...

Máte dvě domácnosti, tedy i dvě kuchyně. Jaký je rozdíl mezi vařením doma v Čechách a doma na Kanárech?

Víceméně žádný. Ale někteří přátelé, kteří jsou na Kanárech například už delší dobu, mi občas zavolají, ať jim uvařím třeba segedínský guláš nebo kachnu se zelím.

Jaké je vaše oblíbené jídlo, které rád připravujete pro sebe a rodinu?

Vnuk Sebastian miluje svíčkovou na smetaně, tak mu ji občas uvařím. Já jsem příznivcem thajské kuchyně a jakýchkoli pálivých a ostrých pokrmů. Mám ale strašně rád i ústřice nebo tatarský biftek. Prozradím vám rodinný recept:

Davidův tataráček

Co budete potřebovat:

  • 400 g kvalitní hovězí svíčkové nebo roštěnce
  • 1 cibuli
  • 1 žloutek
  • 1 lžíci plnotučné hořčice
  • 3 lžíce kečupu
  • 4 stroužky česneku (do tataráku a na potření topinek)
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce koňaku – brandy
  • na dochucení worcester, sůl, pepř, mletou sladkou papriku, trochu chilli
  • topinky

Postup:

1. Mleté hovězí vložíme do mísy, přidáme jemně nakrájenou cibuli, žloutek, mleté koření, utřený česnek podle chuti, kečup s hořčicí, worcester a olej. Nakonec přilijeme koňak nebo brandy, promícháme a tatarák necháme 15 minut uležet.

2. Mezitím osmažíme topinky, které „vysušíme“ papírovými ubrousky od přebytečného oleje a počesnekujeme. Poté na ně naložíme tatarskou směs.

Váš vnuk Sebastian je také muzikant. Zapojuje se do práce i v kuchyni?

Sebastian skvěle hraje na kytaru a už vystupuje se mnou na koncertech. Je to skvělý parťák nejen na pódiích, ale také v kuchyni. Nedávno jsem ho naučil spaghetti carbonara. On je miluje, tak jsem mu předvedl pravý italský recept, který mě naučil známý italský kuchař Emanuele Ridi. Teď si je Séba už umí uvařit sám. A má je vážně skvělé!

Vnuk Sebastian už s ním i koncertuje Vnuk Sebastian už s ním i koncertuje • Autor: archiv Michala Davida

Bavilo vás vždycky vaření? Od koho jste se učil?

Začalo mě to bavit někdy tak v devadesátkách. Většinou, když jsem někde na dovolené v nějaké exotické zemi, „podplatím kuchaře“, ať mě naučí nějaký recept na dobré jídlo. Naposledy mě naučil jeden Indonésan na Maledivách Butter Chicken a Biryani. Takže jsem se učil a stále učím od skvělých profesionálních a věhlasných kuchařů.

Na jaké oblíbené jídlo si pamatujete z dětství?

Budete se asi smát, ale na krupicovou kaši.

Často cestujete, jaké nezvyklé jídlo jste kdy ochutnal?

Přiznám se, že jednou jsme byli v michelinské restauraci na hranicích Rakouska a Německa u pana kuchaře Kleina. Byla to večeře asi o dvaceti malých chodech. Vše super, než přinesli takový malý růžový pokrm. Když jsem to spolkl, musel jsem to okamžitě zapít vodkou. Jinak by to bylo venku. Byla to strašná síla. Mořská chuť, ale neskutečně intenzivní. Pak mi řekli, že to byl syrový mořský ježek. Byl to vážně zážitek!

Bez čeho byste se v kuchyni neobešel?

Těch věcí je hodně, ale určitě bez chilli, masa a pochopitelně zeleniny.

Chodíte rádi s rodinou do restaurací?

Ano, a rádi poznáváme nové restaurace. Často při našich zahraničních cestách navštěvujeme slavné kuchaře. Nedávno jsem měl štěstí se setkat s majitelem restaurace Nusr-Et v Istanbulu nebo s kuchařem Nobu Matsuhisou v Londýně. Oba mají nejlepší bifteky na světě!

Michal David se slavným majitelem restaurace Nusr-Et Nusretem Gökçem Michal David se slavným majitelem restaurace Nusr-Et Nusretem Gökçem • Autor: archiv Michala Davida

Pane Davide, na čem teď pracujete, na co se mohou posluchači těšit?

Nedávno jsem vypustil charitativní píseň na prevenci rakoviny. Nazpívaly ji se mnou světové hvězdy jako Kimbra, Billy Idol, Lara Fabian, Il Divo, Richard Marx, Rasmus a Billy Ray, Braison a Noah Cyrus. Je to píseň „Pár přátel“ nazpívaná v anglickém jazyce pod názvem „Oh What A Dream We Had“. Byla to skvělá parta špičkových umělců, většina z nich má nominace a ceny Grammy. Textař Charlie Midnight, který napsal text, byl letos také nominován na cenu Grammy za píseň, kterou napsali společně s filmovým skladatelem Hansem Zimmerem pro Barbru Streisand. Přednedávnem, v březnu, jsem vydal své nové album „Život je náš“. Natáčel jsem ho v Londýně s kapelou Robbieho Williamse a Jamese Blunta. Všechny fanoušky zvu na velké koncerty v O2 areně 13. a 14. června. Takže se nenudím.

Video se připravuje ...

Autor: Veronika Moučková