Roman Paulus vaří už tuto neděli na F.O.O.D. pikniku. Co dobrého můžete ochutnat?

2. září 2023 • 00:15

Poslední prázdninová neděle, která letos vychází na 3. září, patří tradičně F.O.O.D. pikniku v pražském parku Ladronka. Ani letos nebude chybět moderátor Lukáš Hejlík a řada hvězd gastronomické scény v čele s michelinským šéfkuchařem Romanem Paulusem.

Jídla michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse, hvězdy Kuchyně Lidlu, můžete na F.O.O.D. pikniku ochutnávat již několik sezon. I letos bude vařit na pódiu, kde platí, že co se tady uvaří, to si návštěvníci festivalu snědí. Tématem letošního ročníku je rostlinná strava.

Podívejte se, jak to na F.O.O.D. pikniku vypadá>>>

Video se připravuje ...

Oáza v Lidl zóně

Několik vychytaných jídel připravených týmem Romana Pauluse budete moci ochutnat také v Lidl zóně, kde si lze i příjemně odpočinout  - dát si kávu, dozvědět se něco z praxe vědomého stravování i udržitelného přístupu k planetě a přitom smysluplně zabavit děti. Pod kuchařským dohledem si mohou si upéct vlastní pizzu a stejně jako dospělí vyšlapat na speciálním kole pohánějícím smoothiemaker svoje vlastní smoothie. Všem jsou potom určeny ukázky a ochutnávky veganského sortimentu privátní značky Vemondo. Na dospělé návštěvníky potom čeká pět workshopů, na nichž je lektorky programu Skutečně zdravá škola naučí připravit sladké nebo slané svačinové varianty, například mrkvovou či luštěninovou pomazánku, zeleninový salát se sýrem cottage a semínky, ovocné špízy.

Co dobrého se bude vařit a péct?

Roman Paulus, šéfkuchař s šesti michelinskými hvězdami, který již od roku 2013 připravuje Kuchyni Lidlu, bude vařit hned několik skvělých jídel. Těšte se na masité i bezmasé pokrmy, jako je dýňová polévka, dýňové kari s veganskými kuličkami, tofu smažené v burácích s restovanou zeleninou. A samozřejmě bude i sladké – jahodový a čokoládový cupcake a buchtičky s vanilkovým krémem.

Mapa F.O.O.D. pikniku 2023 Mapa F.O.O.D. pikniku 2023 • Autor: archiv

Přijďte na piknik, který se koná 3. září od 11 do 19 hodin, a ochutnejte sami. A komu to nevyjde, může si zkusit některé z receptů šéfkuchaře uvařit. Další inspiraci najdete ZDE.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem Dýňová polévka s kokosovým mlékem • Autor: Lidl

6 porcí

Příprava: 1 hodina

Suroviny:

  • 1 kg dužiny z dýně
  • 15 tobolek kardamomu
  • 2 lžíce semínek koriandru
  • 5 lžic dýňového oleje + na ozdobu
  • 120 g másla
  • 100 g květového medu
  • sůl
  • extra panenský olivový olej
  • 80 g čerstvého zázvoru
  • 1 červená šalotka
  • 100 g pórku - světlá část
  • 2 l kuřecího (zeleninového) vývaru
  • 250 ml kokosového mléka
  • 100 ml smetany (33 % tuku)
  • 250 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • pražená a solená dýňová semínka
  •  
  •  
  • Postup:

1. Dýni očistíme, vydlabeme, oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do pekáče. Přidáme celý kardamom, semínka koriandru, dýňový olej, 100 g rozpuštěného másla, med a sůl a pečeme v troubě rozpálené na 180 °C 40-50 minut do změknutí.

2. V rozpáleném hrnci s olivovým olejem a lžící másla orestujeme oloupaný a nakrájený čerstvý zázvor, nahrubo nasekanou šalotku a bílou část pórku nakrájenou na kolečka. Přidáme předpečenou dýni i s kořením, orestujeme, podlijeme vývarem a vaříme 25-30 minut. Necháme krátce provařit a poté rozmixujeme. Polévku slijeme přes kovové sítko a pomocí naběračky propasírujeme.

3. Ochutnáme a dle potřeby přidáme pomerančovou šťávu, osolíme a zjemníme kouskem másla. Horkou polévku nandáme do misek, pokapeme dýňovým olejem a posypeme několika dýňovými semínky.

Dýňové kari s veganskými kuličkami

Dýňové kari s veganskými kuličkami Dýňové kari s veganskými kuličkami • Autor: Lidl

4 porce

Příprava: 1 hodina

Suroviny:

  • 2 lžíce řepkového oleje Vita D'or
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g zázvoru
  • 2 rajčata
  • 20 g kari koření Kania
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml (1 plechovka) kokosového mléka Freshona
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 400 g dýně Hokkaido
  • 50 g bio červené čočky Bonitas
  • hrst čerstvého koriandru
  • veganské kuličky Vemondo Lidl k podávání
  • 400 g jasmínové rýže Golden Sun k podávání

Postup:

1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor dosklovita. Přidáme rajčata nakrájená na kostky, orestujeme, zaprášíme kari kořením a krátce opečeme. Podlijeme vývarem, přilijeme kokosové mléko, osolíme a přidáme nakrájenou vydlabanou dýni. Pomalu dusíme pod pokličkou asi 30 minut, dokud se dýně neuvaří.

2. Podle návodu na obalu připravíme veganské kuličky.

3. Po 15 minutách dušení do základu na omáčku přidáme červenou čočku a dovaříme. Poté dochutíme nasekaným koriandrem a podáváme ve vydlabané dýni s kuličkami. Rýži servírujeme v misce zvlášť, uvařenou podle návodu.

Roastbeef s grilovanou zeleninou

Pečený roastbeef Pečený roastbeef • Autor: Lidl

4 porce

Příprava: 1 hodina

Suroviny:

MASO:

  • 1 kg hovězího nízkého roštěnce v celku
  • pepř
  • sůl
  • rostlinný olej
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvý tymián
  • extra panenský olivový olej 

GRILOVANÁ ZELENINA:

  • cuketa
  • papriky
  • lilek
  • chřest
  • červená cibule
  • rajčata
  • extra panenský olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • čerstvé bylinky (tymián a bazalka)
  • balsamikový ocet

Postup:

1. Hovězí roštěnec v celku svážeme provázkem, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a koření do masa vmasírujeme. Krátce je opečeme ze čtyř stran v rozpálené grilovací pánvi. Pak přendáme do pekáče, posypeme čerstvým rozmarýnem a tymiánem, zakápneme olejem, zapíchneme do masa teploměr a pečeme:

  • v troubě rozehřáté na 130 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 30 °C
  • v troubě rozehřáté na 110 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 40 °C
  • v troubě rozehřáté na 90 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 55 °C
  • v troubě rozehřáté na 70 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 58 °C 

2. Pak maso přikryjeme alobalem a necháme „dozrát“ v troubě vyhřáté na 70 °C klidně ještě několik hodin. Nepřepeče se, ale bude lahodnější.

3. Na grilovanou zeleninu můžeme použít mnoho druhů zeleniny, ale jako nejběžnější se používají výše uvedené druhy. Lilek a červenou cibuli nakrájíme na silná kolečka, cuketu a papriky na špalíčky a rajčátka necháme na větvičce. Pouze lilek osolíme a všechnu zeleninu grilujeme v rozpálené části grilu, v případě potřeby dopékáme ve studenější části.

4. Teprve po ogrilování zeleninu zatepla nakládáme do marinády. Zeleninu zastříkneme olivovým olejem, osolíme, opepříme, přidáme nasekané bylinky, balsamikový ocet a promícháme.

5. Po upečení maso zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a servírujeme osolené a zakápnuté olivovým olejem společně s grilovanou zeleninou.

TIP: Při každé změně teploty troubě pomůžeme krátkým vyvětráním moc horkého vzduchu.

Jahodový cupcake s mascarpone

Jahodový cupcake s mascarpone Jahodový cupcake s mascarpone • Autor: Lidl

20 kusů

Příprava 1 hodina 20 minut

Suroviny:

MUFFINY:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g krystalového cukru
  • 15 g kypřicího prášku
  • 30 g vanilkového cukru
  • 4 vejce vel. M
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)

KRÉM A NÁPLŇ:

  • 500 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g jahod + cukr dle chuti

DOZDOBENÍ:

  • čerstvé jahody
  • hořká čokoláda
  • snítka máty

Postup:

1. Nejdříve připravíme muffiny. Mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr, celá vejce a smetanu promícháme. Těsto nešleháme, ale pouze promícháme, aby zůstalo vláčné.Tekuté těsto nalijeme do košíčků nebo forem na muffiny. Plníme asi do tří čtvrtin. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 20 minut při programu na horkovzuch. Necháme vychladnout.

2. Dále připravíme krém a náplň. Jahody (čerstvé nebo rozmražené) očistíme od lístků, krátce povaříme a rozmixujeme na pyré. Pokud preferujeme pyré bez semínek, procedíme ho přes sítko. Můžeme dle potřeby dochutit cukrem. Aby se muffiny dobře plnily, přendáme pyré nejlépe do cukrářského sáčku. Mascarpone se smetanou a cukrem vyšleháme v krém a přendáme ho do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou.

3. Upečené a vychladlé muffiny vydlabeme (výborně na to poslouží pomůcka na vyndávaní jádřinců jablek a hrušek). Připravené jahodové pyré naplníme do vydlabaného důlku a vršek dortíku zakryjeme vyšlehaným krémem z mascarpone. Nakonec dozdobíme měsíčkem jahody, zasypeme strouhanou čokoládou a zapíchneme lístek máty.

TIP: Před servírováním je vhodné vychladit cupcaky alespoň 30 minut v lednici.

Video se připravuje ...
Autor: red