F.O.O.D. piknik je zpět! Gastronautům patří Ladronka

30. srpna 2023 • 12:10

Poslední prázdninová neděle patří tradičně velkému festivalu jídla v pražském parku Ladronka. F.O.O.D. piknik je výborná příležitost pro všechny, kdo si rádi vychutnají dobré jídlo v dobré společnosti, ať už jsou zapálenými gastronauty, nebo prostě jen milují solidní kuchyni a zajímá je, čím novým ji můžou obohatit.

3. září 2023, pražský park Ladronka, od 11:00 do 19:00

Festival se odehraje pod pozitivní a čistě přírodní energetickou sprchou moderátora a gastronauta Lukáše Hejlíka, který je pro návštěvníky předchozích ročníků již dobrým známým. O chutě se postará na 120 stánků a food trucků, připraveno je 900 piknikových košů plných dobrot za speciální festivalové ceny a eko kelímky štěstí, z nichž každý druhý vyhrává. Pětkrát se bude losovat tombola Lidl Plus a dětská tombola časopisů Sluníčko a Mateřídouška, které chystají cvičení na pódiu a velkou dětskou zónu s hračkami, dílničkami a soutěžemi. A protože F.O.O.D. piknik obhajuje certifikát Čistý festival, je jasné, že pamatuje na hygienický komfort návštěvníků, včetně těch nejmenších. Toalety s čistou vodou a dezinfekcí, jakož i koše na tříděný odpad jsou samozřejmostí, ekologické kelímky štěstí sníží plastový odpad a dobře budou sloužit i doma.

Podívejte se, jak to na F.O.O.D. pikniku vypadalo v minulých letech>>>

Video se připravuje ...

Tipy, co ochutnat

Hlavním tématem letošního ročníku je rostlinná strava, trend, kterému patří budoucnost a pomůže nám chránit naše zdraví i planetu. Rozhodně to neznamená, že se musíme vzdát masa, však ho také na pikniku budeme mít spoustu a v jeho nejchutnějších úpravách, jako jsou top burgery a grilovačky. Určitě doporučujeme okusit koláče a chléb z Pekárny Kabát, od jejíhož stánku to voní do daleka, autentické suroviny od japonské značky Kikkoman, díky nimž při domácím vaření snadno chytíte správné chutě „asie“, lahůdkové konzervované ryby tradiční španělské značky Isabel a zdravější čočkové chipsy s příchutí zakysané smetany či papriky od Bohemia chips, které mají o 40 procent méně tuku v porovnání se solenými. Festival samozřejmě pamatuje na milovníky italské kuchyně. Ta je samozřejmě o kvalitních surovinách, nikoli jejich předlouhých seznamech, proto i kdybyste doma neměli nic jiného než tuto základní trojici, pochutnáte si: rýhované těstoviny Rummo, které dokonale udrží na vaší pastě omáčku, passatu či některý jiný rajčatový výrobkek Mutti z italské Parmy a olivový olej Monini. Ty mimochodem patří mezi nejjemnější druhy olivových olejů, a proto jsou výbornou volbou pro všechny, kdo si na ně teprve zvykají, například děti. Žízeň na festivalu zaženou domácí a také italské limonády Limmi i nezbytná Coca Cola, výběrová káva, dospělí si mohou dopřát skvělá vína, pivo z Budvaru a třeba koktejly z Becherovky.

Na pódiu bude vařit Roman Paulus Na pódiu bude vařit Roman Paulus • Autor: archivy F.O.O.D. a partnerů

Oáza v Lidl zóně

Po průzkumu festivalového areálu si můžete příjemně odpočinout v Lidl zóně - dát si kávu, ochutnat jídla připravená týmem šéfkuchaře Romana Pauluse, dozvědět se něco z praxe vědomého stravování i udržitelného přístupu k planetě a přitom smysluplně zabavit děti. Pod kuchařským dohledem si mohou si upéct vlastní pizzu a stejně jako dospělí vyšlapat na speciálním kole pohánějícím smoothiemaker svoje vlastní smoothie. Všem jsou potom určeny ukázky a ochutnávky veganského sortimentu privátní značky Vemondo. Na dospělé návštěvníky potom čeká pět workshopů, na nichž je lektorky programu Skutečně zdravá škola naučí připravit sladké nebo slané svačinové varianty, například mrkvovou či luštěninovou pomazánku, zeleninový salát se sýrem cottage a semínky, ovocné špízy.

Děti i dospělí si mohou na speciálním kole vyšlapat své vlastní smoothie Děti i dospělí si mohou na speciálním kole vyšlapat své vlastní smoothie • Autor: archivy F.O.O.D. a partnerů

Rostlinně a udržitelně

Poselství rostlinných alternativ je koncentrováno v LIVE studiu, „malé festivalové scéně“ moderované Veronikou Šmehlíkovou, známou v kulinárních kruzích jako Koko. S odborníky pohovoří o mýtech, které kolem rostlinné stravy panují, a o trendech, s nimiž máme počítat v blízké i vzdálené budoucnosti. Zjistíte tady spoustu užitečných informací. Pâtifu & Vegi Steak, jejichž delikátní rostlinné paštiky a steaky můžete ochutnat na stánku, vás provede označováním rostlinných výrobků. Health Academy připravuje zastavení nad dětskými příkrmy a Beavia povídání o fermentovaných potravinách, na jejich workshopu se mimochodem naučíte nakládat kimchi. Odborníci z Violife Professional na zase workshopu názorně předvedou, jak nakládat a vařit s rostlinnými alternativami másla, smetany, tuků a sýrů. Nejen jídlem je ale živa planeta. Aby nám dlouho vydržela, je pro ni klíčovou cestou udržitelnost ve všech myslitelných směrech. To je důvodem, proč se na festival vracejí jako hlavní partneři dodavatel udržitelné energie – elektřiny a plynu společnost epet a automobilová značka Hyundai, která předvede své elektromobily včetně nejnovějšího modelu KONA.

Mapa F.O.O.D. pikniku 2023 Mapa F.O.O.D. pikniku 2023 • Autor: archiv

Hvězdy na pódiu:

Roman Paulus (Lidl)

Roman Paulus Roman Paulus • Autor: archivy F.O.O.D. a partnerů

Šéfkuchař s šesti michelinskými hvězdami, který již od roku 2013 připravuje Kuchyni Lidlu. Uvaří tofu smažené v burácích s restovanou zeleninou, veganské kuličky s thajským červeným kari, dýňovou polévku se zázvorem a kokosovým mlékem a lososa marinovaného v rumu s quinoou a chilli.

Miluše Makó (Gourmet Academy)

Miluše Makó je mistryně vegetariánské a veganské kuchyně Miluše Makó je mistryně vegetariánské a veganské kuchyně • Autor: archivy F.O.O.D. a partnerů

Na české gastronomické scéně vyšla jako hvězda vegetariánské a veganské kuchyně. Uvaří bao buns s trhanou hlívou a fermentovanou majonézou.

Veronika Beskydiarová (Gourmet Academy)

Na F.O.O.D. pikniku bude i Veronika Beskydiarová alias BESKY Na F.O.O.D. pikniku bude i Veronika Beskydiarová alias BESKY • Autor: archivy F.O.O.D. a partnerů

BESKY je pseudonym vítězky soutěže MasterChef 2021. Ochutnejte její dezert do skleničky se slaným karamelem.

Gianfranco Coizza (Gourmet Academy)

Gianfranco Coizza z Gourmet Academy Gianfranco Coizza z Gourmet Academy • Autor: archivy F.O.O.D. a partnerů

Sardinský kuchař, který vás naučí autentickou klasiku, kterou milujeme - spaghetti alla carbonara.

Lukáš Čížek (Gourmet Academy)

Lukáš Čížek z Gourmet Academy Lukáš Čížek z Gourmet Academy • Autor: archivy F.O.O.D. a partnerů

Je mistrem fusion neboli směru spojujícího západní vaření s japonským kulinárním minimalismem. Chystá telecí svíčkovou se zauzeným dýňovým pyré, bramborový koláč a šalotkovou omáčku.

Martin Staněk (Gourmet Academy)

Martin Staněk z Gourmet Academy Martin Staněk z Gourmet Academy • Autor: archivy F.O.O.D. a partnerů

Ve školách vaření je tento šéfkuchař jako doma, vede dospělé a umí pro vaření nadchnout děti. Na piknik si tentokrát připravil hovězí pupek se žlutým kari.

Martin Kortus (Laboratorio)

Šéfkuchař a šéf školy vaření Riccarda Lucqueho Martin Kortus Šéfkuchař a šéf školy vaření Riccarda Lucqueho Martin Kortus • Autor: archivy F.O.O.D. a partnerů

Šéfkuchař a šéf školy vaření Riccarda Lucqueho ukáže, jak jednoduše a výtečně lze pohostit velké i malé. Chystá si meloun s kozím sýrem a řadu informací.

Martin Zavodňan (AEG)

Martin Zavodňan ví všechno o mase a parních troubách Martin Zavodňan ví všechno o mase a parních troubách • Autor: archivy F.O.O.D. a partnerů

Ambasador značky AEG. Snad všechno ví o mase a o parních troubách. Na pódiu připraví vepřové líčko pečené na černém pivě s knedlíkovou plackou a carpaccio na bagetce s hovězím špekem.

Jiří Richter (Becherovka)

Jiří Richter bude míchat koktejly z Becherovky Jiří Richter bude míchat koktejly z Becherovky • Autor: archivy F.O.O.D. a partnerů

Špičkový barman bude míchat koktejly z Becherovky.

David Izák (S Davidem za grilem)

David Izák je mistr grilování David Izák je mistr grilování • Autor: archivy F.O.O.D. a partnerů

Šéfkuchař s vlastní školou grilování bude grilovat flank steak a k němu umíchá salsu chimichurri.

Aleš Dvořák (Budvar)

Létající sládek Aleš Dvořák Létající sládek Aleš Dvořák • Autor: archivy F.O.O.D. a partnerů

Létající sládek, který zná dokonale českou pivní scénu. Podělí se o své zkušenosti s ležákem. A nejen s ním.

 
Autor: red