Rohlík chce pomoci zákazníkům s dietními omezeními. Na léto snižuje ceny speciálních potravin

13. června 2023 • 14:02

Bez lepku, bez laktózy nebo bez cukru. Potraviny pro ty, kteří musí dodržovat speciální dietu, jsou drahé, jejich cena je mnohdy několikanásobně vyšší než u běžného sortimentu. Proto se největší český online prodejce potravin Rohlik.cz rozhodl těmto zákazníkům trochu ulevit a od června snížil ceny u téměř 40 položek z kategorie bezlepkových, bezlaktózových a diabetických produktů, a to na úroveň srovnatelnou se standardními značkovými potravinami. Zároveň Rohlík zavádí velmi užitečnou novinku pro všechny, kteří musejí ze zdravotních důvodů omezit příjem bílkovin.

„Stále více lidí musí dodržovat speciální dietu kvůli zdravotním problémům, jako je intolerance lepku nebo laktózy, či kvůli potřebě sledování glykemického indexu. Tito zákazníci často musí platit výrazně vyšší ceny za potraviny, které vyhovují jejich specifickým stravovacím požadavkům. Například bezlepková mouka stojí i třikrát více než její standardní značková alternativa. V kontextu rostoucích cen za potraviny a energie to může vést k výraznému ekonomickému zatížení těchto rodin. Může to ale také omezovat jejich přístup ke zdravým a vyváženým jídlům," komentuje generální ředitel Rohlíku Martin Beháň, co vedlo firmu k tomu výrazně snížit ceny vybraného sortimentu. 

Generální ředitel Rohlik.cz Martin Beháň Generální ředitel Rohlik.cz Martin Beháň • Autor: Rohlik.cz

Rohlík upravuje cenu u téměř 40 produktů, z nichž 35 má nově cenu nastavenou na úroveň standardních značkových produktů. U pěti z nich je ale nákupní cena natolik odlišná, že není možné se přiblížit cenám konvenčních alternativ. U těchto položek, jako je například bezlepkový rohlík, tak Rohlík snížil cenu na polovinu. 

Zároveň Rohlík garantuje, že ceny u vybraných položek zastropuje minimálně do konce letošního srpna. Věří, že tato proaktivní změna cenové politiky přispěje ke zlepšení ekonomické situace rodin, které musí speciální dietu dodržovat. Speciální potraviny jsou totiž často dražší než ty běžné. Například balení klasického toastového chleba stojí 44,90 Kč, zatímco v případě bezlepkového to je 129,90 Kč. Od června se dá na Rohlíku koupit za 64,90 Kč. 

Nižší ceny i širší sortiment

Z veřejných dat vyplývá, že lidí v české populaci, kteří musí dodržovat speciální dietní omezení, je až 18,7 %. Rohlík předpokládá, že do podpory speciální kategorie investuje několik milionů korun měsíčně – vybrané potraviny bude v zásadě dotovat. „Jsme největší online prodejce potravin v Česku. K tomu nám pomohli naši zákazníci a my jim máme co vracet. Navíc vnímáme i odpovědnost, kterou s sebou tato tržní pozice přináší,” doplňuje Beháň. „Máme možnost a příležitost změnit, jak jsou ceny speciálních potravin nastaveny a jak bude tento sortiment pro zákazníky dostupný. Tohle je naše odpověď na narůstající cenovou nerovnováhu mezi konvenčními a speciálními potravinami,” dodává s tím, že nejde jen o speciální ceny vybraného sortimentu, ale i rozšiřování sortimentu speciálních diet. Příkladem je A2 mléko, které obsahuje pouze A2 β-kasein, který byl dříve zastoupen v mateřském mléce savců. Díky původnímu aminokyselinovému řetězci se mléko A2 a výrobky z něj tráví odlišně a pro naše tělo by jejich zpracování mělo být méně náročné.

Na Rohlíku můžete nakupovat do vratných zálohovaných tašek vyrobených z recyklovaných plastových lahví Na Rohlíku můžete nakupovat do vratných zálohovaných tašek vyrobených z recyklovaných plastových lahví • Autor: Rohlik.cz

Unikátní filtr pro potraviny se sníženým obsahem bílkovin

Speciální kategorie zastropovaných cen ale není to jediné, co Rohlík pro zákazníky s dietními omezeními přichystal. Jako první a jediný na trhu zavedl rovněž filtr „potraviny se sníženým obsahem bílkovin“. Ten usnadní nakupování všem, kteří ze zdravotních důvodů potřebují omezit příjem bílkovin ve své stravě. Tato inovace je výsledkem spolupráce s Národním sdružením PKU a jiných dědičných metabolických poruch.               

Nízkobílkovinná dieta je jednou z nejpřísnějších diet na světě. Metabolické poruchy, jako je fenylketonurie (PKU), a další dědičné metabolické nemoci výrazně omezují výběr potravin, a nutí tak osoby s onemocněním pečlivě počítat a vážit obsah bílkovin ve stravě. Filtr „potraviny se sníženým obsahem bílkovin“ v e-shopu Rohlik.cz umožňuje těmto zákazníkům snadno prostřednictvím jednoho kliknutí vybrat nízkobílkovinné potraviny (s obsahem do 2 gramů bílkovin ve 100 gramech), což výrazně usnadní jejich každodenní život, zrychlí nakupování a pomůže chránit zdraví.            

Zdánlivě malé kroky, které pomáhají             

„Velký dík si zaslouží hlavně naši kolegové, kteří se do vývoje novinky hned pustili a velmi rychle ji dokázali zařadit na náš e-shop,” komentuje generální ředitel online obchodu Martin Beháň. Rohlík se pro tento krok rozhodl na základě dopisu, který obdržel přímo od Národního sdružení PKU a jiných DMP. Z textu vyplývalo, že i zdánlivě malou změnou, jakou je přidání nového filtru, lze zkvalitnit život stovkám osob, které smějí sníst pouze několik málo gramů bílkovin denně, aniž by došlo k ohrožení jejich zdraví. 

„Dlouhodobě sledujeme zájem Rohlíku o různé výživové trendy a důraz na přehledné a spolehlivé informace o složení produktů. Tato inovace výrazně usnadní nakupování našim pacientům a stane se důvěryhodným způsobem, jak získat potraviny, které nejsou ohrožením pro jejich zdraví," vysvětluje Ing. Šárka Štěrbová z Národního sdružení PKU a jiných DMP.                                            

Autor: red