Léto je jako stvořené pro výlety. Jaké dobroty si do přírody připravit?
Naše krajina nabízí mnoho příležitostí protáhnout si tělo a podívat se na zajímavá místa. Hrady, zámky a přírodní krásy zkombinujte s ochutnávkou něčeho dobrého, ideálně jedinečného pro daný region. Výrobky oceněné Regionální potravinou můžete ochutnat a také zakoupit jako originální suvenýr. Máme pro vás 3 tipy na chutné výlety.
Do batůžku Pečínkovou Paštiku pro sílu na cesty
Pokud zavítáte na Pálavu, určitě kromě vína ochutnejte i výrobky Jiřího Fridricha. V jeho malé provozovně v Němčičkách najdete poctivé masné výrobky, mezi kterými se vyjímá Pečínková Paštika oceněná značkou Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2017. Česnek, kmín a cibulka doplňují harmonii chutí pomalu pečeného vepřového masa. Paštika ladí k vínu, chutná na chlebu, který se bude hodit jako vydatná svačina pro výlety za nedalekou Věstonickou venuší či na vyjížďku okolo nádrží Nové Mlýny.
Po výšlapu se odměňte slaďoučkým medovníkem
Liberec, páté největší město u nás, má několik lákadel. Nejznámějším je nejspíše hora Ještěd, která je symbolem celého kraje. Na jejím vrcholku najdete unikátní stavbu spojující hotel a vysílač. Do nadmořské výšky 1012 metrů se vydejte po svých, protože pak se můžete odměnit v Cukrářství a pekařství Růžodol. Jejich dort Rafael medovník byl letos oceněn značkou kvality Regionální potravina Libereckého kraje. Zákusek překvapí lehkou sladkostí s jemnou kokosovou příchutí podpořenou praženými mandlemi. Navíc se k jeho výrobě používá med českých včel.
Čertovský suvenýr z Rožnova pod Radhoštěm
Většina návštěvníků tohoto města se vydává na výšlap na Pustevny či do vyhlášeného Valašského muzea v přírodě. Pokud chcete změnu, vydejte se do místních pivních lázní. Zdi budovy pamatují již dobu Přemysla Otakara II., původně to byl hrad, na jehož základech se v 18. století vystavěl pivovar. Vyrábí se zde spodně kvašené dvanáctistupňové pivo, a to již 70 let. Vychutnejte si i vy rožnovské pivo Čert loni oceněné značkou Regionální potravina ve Zlínském kraji. Více o jeho výrobě se dozvíte při prohlídkách pivovaru.
Květákový slaný koláč
|
V misce rozšlehejte 3 vejce, přidejte smetanu a dijonskou hořčici. Důkladně rozmíchejte, dochuťte solí, pepřem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem (stačí ho jen špetka – je velmi aromatický!) a nasekanými lístky oregana. Květákové růžičky předvařte v osolené vodě asi 2–3 minuty, aby zůstal "al dente". Jakmile květák slijete, prolijte ho velmi studenou vodou, díky tomu zůstanou růžičky bělostné a pevné na skus.
Listové těsto vyválejte natenko na velikost koláčové formy. Formu vyložte těstem a pravidelně na něj rozložte růžičky květáku. Mezi květák rozdělte špenátové listy a na půlky rozkrájená cherry rajčátka. Celý quiche poté zalejte připraveným krémem a zasypte nastrouhaným sýrem. Připravený quiche dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 30–40 minut. Podávejte ho ještě teplý, ale skvěle si na něm pochutnáte i druhý den zastudena.
Regionální potravina je ocenění, které již devátým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství ČR jen těm opravdu nejlepším potravinám od malých a středních regionálních výrobců, kteří zvítězí v krajských soutěžích. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou charakteristické rysy výrobků značky Regionální potravina.
Na webových stránkách Regionální potraviny www.regionalnipotravina.cz najdete seznam všech držitelů, produktů či regionálních receptů. V interaktivním kalendáři jsou zaznamenány akce a veletrhy pro spotřebitele i výrobce.