Léto je jako stvořené pro výlety. Jaké dobroty si do přírody připravit?

Léto je jako stvořené pro výlety. Jaké dobroty si do přírody připravit?
Autor: Regionální potravina
18. června 2018 • 00:00
Prezentace klienta • 

Naše krajina nabízí mnoho příležitostí protáhnout si tělo a podívat se na zajímavá místa. Hrady, zámky a přírodní krásy zkombinujte s ochutnávkou něčeho dobrého, ideálně jedinečného pro daný region. Výrobky oceněné Regionální potravinou můžete ochutnat a také zakoupit jako originální suvenýr. Máme pro vás 3 tipy na chutné výlety.

Do batůžku Pečínkovou Paštiku pro sílu na cesty

Pokud zavítáte na Pálavu, určitě kromě vína ochutnejte i výrobky Jiřího Fridricha. V jeho malé provozovně v Němčičkách najdete poctivé masné výrobky, mezi kterými se vyjímá Pečínková Paštika oceněná značkou Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2017. Česnek, kmín a cibulka doplňují harmonii chutí pomalu pečeného vepřového masa. Paštika ladí k vínu, chutná na chlebu, který se bude hodit jako vydatná svačina pro výlety za nedalekou Věstonickou venuší či na vyjížďku okolo nádrží Nové Mlýny.

Autor: Regionální potravina"

Po výšlapu se odměňte slaďoučkým medovníkem

Liberec, páté největší město u nás, má několik lákadel. Nejznámějším je nejspíše hora Ještěd, která je symbolem celého kraje. Na jejím vrcholku najdete unikátní stavbu spojující hotel a vysílač. Do nadmořské výšky 1012 metrů se vydejte po svých, protože pak se můžete odměnit v Cukrářství a pekařství Růžodol. Jejich dort Rafael medovník byl letos oceněn značkou kvality Regionální potravina Libereckého kraje. Zákusek překvapí lehkou sladkostí s jemnou kokosovou příchutí podpořenou praženými mandlemi. Navíc se k jeho výrobě používá med českých včel.

Autor: Regionální potravina"

Čertovský suvenýr z Rožnova pod Radhoštěm

Většina návštěvníků tohoto města se vydává na výšlap na Pustevny či do vyhlášeného Valašského muzea v přírodě. Pokud chcete změnu, vydejte se do místních pivních lázní. Zdi budovy pamatují již dobu Přemysla Otakara II., původně to byl hrad, na jehož základech se v 18. století vystavěl pivovar. Vyrábí se zde spodně kvašené dvanáctistupňové pivo, a to již 70 let. Vychutnejte si i vy rožnovské pivo Čert loni oceněné značkou Regionální potravina ve Zlínském kraji. Více o jeho výrobě se dozvíte při prohlídkách pivovaru.

Autor: Regionální potravina"

Květákový slaný koláč

V misce rozšlehejte 3 vejce, přidejte smetanu a dijonskou hořčici. Důkladně rozmíchejte, dochuťte solí, pepřem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem (stačí ho jen špetka – je velmi aromatický!) a nasekanými lístky oregana. Květákové růžičky předvařte v osolené vodě asi 2–3 minuty, aby zůstal "al dente". Jakmile květák slijete, prolijte ho velmi studenou vodou, díky tomu zůstanou růžičky bělostné a pevné na skus.

Listové těsto vyválejte natenko na velikost koláčové formy. Formu vyložte těstem a pravidelně na něj rozložte růžičky květáku. Mezi květák rozdělte špenátové listy a na půlky rozkrájená cherry rajčátka. Celý quiche poté zalejte připraveným krémem a zasypte nastrouhaným sýrem. Připravený quiche dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 30–40 minut. Podávejte ho ještě teplý, ale skvěle si na něm pochutnáte i druhý den zastudena.

Autor: Regionální potravina"

Regionální potravina je ocenění, které již devátým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství ČR jen těm opravdu nejlepším potravinám od malých a středních regionálních výrobců, kteří zvítězí v krajských soutěžích. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou charakteristické rysy výrobků značky Regionální potravina.

Na webových stránkách Regionální potraviny www.regionalnipotravina.cz najdete seznam všech držitelů, produktů či regionálních receptů. V interaktivním kalendáři jsou zaznamenány akce a veletrhy pro spotřebitele i výrobce.

Autor: Regionální potravina"