Knedlíky s ovocem, které vás budou bavit! Tvarohové, kynuté i bez lepku

31. května 2018 • 00:00

Sladké ovocné knedlíky mají v Čechách velké množství příznivců. Nejenom, že uspokojí sladké chutě, ale také nabízí nespočet variací. Dají se naplnit mnoha druhy ovoce, posypat a zalít čímkoliv, co máte rádi, a těsto můžete obměňovat. Máte plnou lednici ovoce a nevíte, co s ním? Zkuste klasiku v podobě knedlíků kynutých a tvarohových i bezlepkovou verzi.

Meruňkové knedlíky

Máloco signalizuje léto více než sladké meruňky. Jejich chuť je nezaměnitelně spojena s letní lahůdkou – kynutými meruňkovými knedlíky. Recept na odlehčené tvarohové knedlíky s meruňkami ocení každý milovník tvarohové verze. Knedlíky jsou méně kalorické a obsahují i bílkoviny. Pokud ale chcete vyzkoušet něco nového, než je stará dobrá klasika, pusťte se do meruňkových knedlíků obalených strouhankou spolu s fenyklem a přepuštěným máslem.

Kynuté ovocné knedlíky 

Na své si přijdou i ti, kteří mají radši klasiku v podobě kynutých ovocných knedlíků. Osvědčený recept na plněné kynuté knedlíky se vám bude hodit na jakékoliv ovoce, třeba jahody, třešně, meruňky nebo borůvky. Kynuté ovocné knedlíky jsou skvělou variantou v případě ovoce, jako jsou například borůvky nebo švestky, které pustí hodně šťávy. Zkoušeli jste ale knedlíky z bramborového těsta? 

Pokud vás láká jihočeská klasika, zkuste kynuté knedlíky s borůvkovým žahourem. Pusťte se do nich  podle našeho receptu a krajovou specialitu máte za chvíli na stole.

Jahodové knedlíky

Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou si oblíbí i ti, kteří tvrdí, že příprava knedlíků je moc náročná. Knedlíky totiž neplníme, ale jenom polijeme rozvařeným ovocem. Dáváte-li přesto raději přednost plněné tradici, neměli byste minout recept na plněné tvarohové knedlíky s jahodami. Pokud chcete knedlíky co nejjednodušší, zkuste knedlíky krupicové s jahodovým přelivem. Pustit se můžete i do ovocných knedlíků z krupicové kaše s mákem a tvarohem, a spotřebovat tak zbylou krupičku. 

Borůvkové knedlíky

Nejen, že mají úspěch u všech bez rozdílu věku, ale ovocné knedlíky jsou navíc velice snadné a hotové do hodiny. Nemusíte je posypávat jen tvarohem, zkuste například zakysanou smetanu nebo řecký jogurt. Lákají vás úhledné knedlíky, podobné italským těstovinám ravioli? Jsou naprosto jednoduché a jejich příprava vám zabere 20 minut. Ochutnejte  knedlíky s borůvkami nebo jiným lesním ovocem podle amerického receptu.

Bezlepkové ovocné knedlíky

Jáhlové knedlíky s ovocnou omáčkou jsou skvělou bezlepkovou verzí pro celiaky. Spolu s omáčkou z borůvek a brusinek jsou skutečně výbornou pochoutkou, u které vám klasika od babičky chybět nebude. Alergiky na vejce zase potěší recept na broskvové knedlíky bez vajec, které můžete posypat tvrdým tvarohem nebo voňavým perníkem.

Autor: Tereza Langmajerová, KF