Nudí vás už klasická vajíčková pomazánka? Zkuste recept, díky kterému bude chutnější i zdravější
Možná ještě stále přemýšlíte, jak zužitkovat vařená vejce, která vám zbyla po Velikonocích. Jestli vás už nudí klasická vajíčková pomazánka, můžete vyzkoušet tento recept na pomazánku z natvrdo uvařených vajec, která je zdravější díky mrkvi a tvarohu a pikantnost jí dodávají česnek a čerstvá pažitka, které zároveň vyvažují sladkost mrkve.
Vajíčková pomazánka je klasika, která se po Velikonocích připravuje v mnoha rodinách. Její základ kromě vařených vajec obvykle obsahuje máslo (klasické nebo pomazánkové), majonézu, čerstvý sýr typu lučina, tvaroh, případně zakysanou smetanu. Díky tomu získá pomazánka na krémovosti. Většinou se přidává i trocha hořčice, čerstvé bylinky (jarní cibulka, pažitka) a samozřejmě sůl a pepř. Někdo do pomazánky přidává kousek salámu, plísňový sýr, kyselou okurku, nasekanou cibuli, trochu nastrouhaného křenu nebo třeba vařenou či pečenou červenou řepu. Vyzkoušejte verzi, kterou možná ještě neznáte. Je jednoduchá, zdravá a díky mrkvi také hezky barevná.
Mrkvová pomazánka s vejci a tvarohem
Mrkvová pomazánka s vejci a tvarohem
Co budete potřebovat na 4 porce:
- 250 g mrkve
- 250 g tvarohu ve vaničce (část můžete nahradit čerstvým sýrem typu lučina)
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 1 větší stroužek česneku
- mletý pepř
- sůl
- nasekanou pažitku
Postup:
1. Mrkev očistěte škrabkou na zeleninu a nastrouhejte na jemné straně struhadla do misky.
2. K nastrouhané mrkvi přidejte měkký tvaroh a oloupaná vařená vejce protlačená přes sítko nebo nasekaná nadrobno.
3. Vše osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a nasekanou čerstvou pažitku a dobře promíchejte.
4. Pomazánku namažte na plátky chleba a podle chuti ještě ozdobte nasekanou pažitkou.
Vařená vajíčka se dají zužitkovat i do tohoto skvělého salátu z červené řepy:
Zdroj: Recepty.cz