Leknín, motýl nebo sova: Neuvěřitelné dekorace z ovoce a zeleniny, které můžete i sníst!

25. července 2021 • 00:00

Říká se, že fantazii se meze nekladou. A skutečně! Jestliže jde o čarokrásné vykrajování ovoce a zeleniny, v naší galerii se můžete přesvědčit o tom, že lidská představivost snad opravdu nemá hranic. Pokud tedy chystáte slavnostní tabuli nebo jen hledáte inspiraci, čím překvapit své blízké, neváhejte a prolistujte se pohoštěním, které bere dech.

Vyřezávání ovoce a zeleniny nazývané carving má dlouholetou historii. Tato nelehká disciplína vyžadující obrazotvornost, zručnost a trpělivost má svůj původ ve východoasijských zemích. Ozdobné vykrajování se však stalo populárním po celém světě a přiučit se mu můžete i u nás.

Nemusíte se hned pouštět do veleděl. Zkuste nejprve hezky nakrájet ananas, máme pro vás hned 4 tipy >>>

Video se připravuje ...

Nejvhodnějšími plody pro tuto techniku jsou velkými i malými mlsouny oblíbené vodní a cukrové melouny, na kterých si v létě obzvlášť rádi pochutnáme a jež jsou díky jejich aktuální sezóně i u nás velmi snadno dostupné. Skvěle se hodí ale také jablka, papaya, mango, ananas, řepa, ředkev, mrkev, okurky či ředkvičky. K tvorbě vám ze začátku postačí zeleninový nůž, ale pokud vás vyřezávání chytí za srdce, můžete si pořídit i speciální dlátka a jiné náčiní určené přímo pro carving.

Vyřezávané dekorace z ovoce a zeleniny rozzáří každou slavnostní tabuli Vyřezávané dekorace z ovoce a zeleniny rozzáří každou slavnostní tabuli • Autor: iStock

Pak již jen stačí ozbrojit se trpělivostí a začít tvořit. Ohromující barvami hýřící ornamenty a dekorace s motivy z říše rostlin, ryb a zvířat pak na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Tak co říkáte, necháte se unést na vlně fantazie a vyzkoušíte připravit originální pohoštění i na váš stůl?

Na ovoce také můžete vyrobit krásnou mísu z provázku >>>

Video se připravuje ...

Autor: VDŠ