Letní recepty s melounem: Využít se dá do dezertů, salátů i ke grilovanému masu a sýrům

5. července 2025 • 04:59

Červený meloun je neodmyslitelným symbolem léta. Je lahodný a v horkých dnech nesmírně osvěžující. Skvělý je jen tak samotný, nakrájený na kostky nebo plátky. Jestli ale chcete trochu experimentovat, vyzkoušejte ho i jinak. Nehodí se totiž jen do ovocných salátů nebo smoothie. Překvapivě dobrý je také jako doplněk k masu nebo sýrům. A připravit z něj můžete i svěží letní dezerty.

Možností, jak se dá meloun v kuchyni využít, je až překvapivě hodně. Můžete ho přidávat do letních salátů (výborný je třeba se sýrem feta a olivovým olejem), grilovat, vyrobit z něj domácí limonádu nebo ho použít jako základ studené polévky. Do receptů se lépe hodí bezsemenná varianta melounu, která se snáze krájí i mixuje. Na druhou stranu je trochu škoda se melounových semínek úplně vzdát. Jsou totiž bohatá na bílkoviny, zdravé tuky i minerály a dají se jíst jen tak nebo opražená jako výživná letní svačinka. Pokud se tedy nechcete připravit o benefity, které semínka nabízejí, udělejte to chytře: Na osvěžující svačinu si dopřejte klasický meloun i se semínky, která můžete buď sníst rovnou, nebo si je usušit a opražit. A do melounových receptů použijte bezpeckovou verzi. Co dobrého si z melounu připravíte?

Meloun můžete přidat i do nealko mojita:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC

Meloun jako chuťovka

Meloun v šunkovém kabátku

Meloun v šunkovém kabátku Meloun v šunkovém kabátku • Autor: Se souhlasem nejmelouny.cz

Co budete potřebovat:

  • 1 vodní meloun bez pecek
  • 20 plátků schwarzwaldské šunky
  • listový salát podle chuti
  • olivový olej
  • citronovou šťávu
  • mletý pepř a sůl

Postup:

1. Meloun nakrájejte na obdélníčky. Každý zabalte do plátku šunky, sepněte párátkem a opečte v pánvi na troše oleje ze všech stran dozlatova.

2. Listový salát pokapejte olejem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a promíchejte. Rozdělte ho na talíře a přidejte opečené šunkovo-melounové kousky.

Melounové lodičky pro dospělé

Párty lodičky Párty lodičky • Autor: Se souhlasem nejmelouny.cz

Co budete potřebovat:

  • 500 g vodního melounu bez pecek
  • 500 g žlutého vodního melounu
  • 200 ml vodky
  • 100 g tmavé čokolády
  • 2 lžíce másla

Postup:

1. Červený meloun nakrájejte na kostky, dejte do mísy, zalijte vodkou a nechte chvilku stát. Mezitím nakrájejte žlutý meloun na trojúhelníky.

2. Čokoládu nalámejte na kousky a nechte ji spolu s máslem rozpustit ve vodní lázni.

3. Meloun s vodkou slijte, kostičky jednu po druhé namočte z poloviny do čokolády, skládejte je na potravinovou fólii nebo alobal a nechte čokoládu ztuhnout.

4. Připravte si kratší špejle, na každou napíchněte žlutý meloun a zapíchněte ji do červeného, aby vznikly lodičky. Podávejte vychlazené.

Osvěžující saláty

Melounovo-okurkový salát

Melounovo-okurkový salát Melounovo-okurkový salát • Autor: Se souhlasem nejmelouny.cz

Co budete potřebovat:

  • 1 malý vodní meloun bez pecek
  • 1 salátovou okurku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • hrst máty
  • malou hrst čerstvého koriandru
  • špetku soli
  • špetku pepře

Postup:

1. Salátovou okurku omyjte, nakrájejte na kolečka a ta pak na poloviny nebo čtvrtiny. Meloun nakrájejte na kostičky a obojí dejte do mísy.

2. Přidejte špetku soli, pepř, citronovou šťávu a nasekané bylinky. Vše opatrně promíchejte a nechte vychladit.

Melounový salát s jahodami a mozzarellou

Melounový salát s jahodami a mozzarellou Melounový salát s jahodami a mozzarellou • Autor: Se souhlasem nejmelouny.cz

Co budete potřebovat:

  • 500 g červeného vodního melounu 
  • 200 g žlutého vodního melounu
  • 2 avokáda
  • 300 g mini mozzarelly
  • 200 g polníčku
  • šťávu z 1 citronu
  • hrst čerstvých jahod
  • balzamikový ocet
  • olivový olej
  • mletý pepř a sůl

Postup:

1. Oba druhy melounu nakrájejte na kostičky. Avokádo překrojte, zbavte pecky, slupky a nakrájejte na plátky. Promíchejte ho s melounem a zakapejte citronovou šťávou. Poté přidejte polníček, nakrájené jahody, osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem.

2. Salát rozdělte na talíře, přidejte kuličky mozzarelly a nakonec vše zakapejte balzamikovým octem. Podávejte ihned. 

Zkuste také:

Salát s melounem a fetou

Salát s grilovaným melounem

Meloun naslano

Grilovaný hermelín s pikantním melounem

Pečený hermelín s pikantním melounem Pečený hermelín s pikantním melounem • Autor: Se souhlasem nejmelouny.cz

Co budete potřebovat:

  • 300 g vodního melounu bez pecek
  • 4 hermelíny
  • 1 chilli papričku
  • salát podle chuti
  • mletý pepř a sůl

Postup:

1. Každý sýr zabalte zvlášť do alobalu, rozložte je na gril nebo do trouby na plech a pečte za průběžného otáčení, dokud se sýr nezačne nafukovat.

2. Meloun nakrájejte na kostičky a rozmačkejte vidličkou. Dejte ho do rendlíku, přidejte nasekanou chilli papričku, sůl, pepř a krátce povařte, aby se část tekutiny odpařila a rozmačkaná dužnina zůstala.

3. Sýry opatrně rozbalte, dejte na talíře, ostrým nožem je nakrojte, aby mohly vytékat, a přidejte melounovou omáčku a zelený salát.

Kuřecí plátky s melounovou chilli omáčkou

Kuřecí plátky s melounovou chilli omáčkou Kuřecí plátky s melounovou chilli omáčkou • Autor: Se souhlasem nejmelouny.cz

Co budete potřebovat:

  • 400 g vodního melounu bez pecek
  • 600 g kuřecích prsních řízků
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • špetku mletého chilli
  • grilovací koření na kuře
  • olej
  • mletý pepř a sůl

Postup:

1. Meloun nakrájejte na malé kousky. Cibuli nasekejte nadrobno. Osmažte ji na oleji a přidejte chilli. Promíchejte, nechte rozvonět a přidejte meloun. Směs osolte, bohatě opepřete a přidejte balzamikový ocet. Nechte směs probublávat, aby se odpařilo co nejvíce tekutiny.

2. Mezitím nakrájejte kuřecí prsa na medailonky. Osolte je, opepřete, posypte kořením a opečte na pánvi na oleji z obou stran dozlatova (nebo je potřete olejem a rychle opečte na grilu).

3. Medailonky podávejte s melounovou omáčkou a přílohou podle vlastní chuti.

Osvěžující dezerty

Tvarohová melounová zmrzlina

Melounová zmrzlina Melounová zmrzlina • Autor: Se souhlasem nejmelouny.cz

Co budete potřebovat:

  • 300 g vodního melounu bez pecek
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 60 g čokolády

Postup:

1. Tvaroh se smetanou prošlehejte v míse. Přidejte cukr, na kousky nakrájený meloun a vše rozmixujte.

2. Směs dejte do obdélníkové krabičky, navrch nakapejte rozpuštěnou čokoládu a vidličkou ji vmíchejte tak, aby ve směsi zůstalo mramorování.

3. Krabičku překryjte fólií, zmrzlinu vložte do mrazáku a po dvou hodinách jí vidličkou trochu promíchejte. Poté postup ještě jednou opakujte po dvou hodinách a nechte mrazit další dvě hodiny. Celkem tedy zmrzlina bude v mrazáku 6 hodin. Zmrzlinu podávejte ozdobenou čerstvým melounem.

Melounové poháry s čokoládou

Melounové poháry s čokoládou Melounové poháry s čokoládou • Autor: Se souhlasem nejmelouny.cz

Co budete potřebovat:

  • 1 vodní meloun bez pecek
  • 600 g zakysané smetany
  • 100 g tmavé čokolády
  • 2 lžíce másla
  • nasekané ořechy
  • limetovou šťávu

Postup:

1. Zakysanou smetanu rozdělte do 4 misek. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a přidejte k ní máslo. Až se máslo rozpustí, promíchejte ho s čokoládou. Směs pak nalijte k zakysané smetaně ve skleničkách.

2. Do pohárů přidejte na kousky nakrájený meloun a nasekané ořechy. Nakonec vše pokapejte limetovou šťávou.

Zkuste také: 

Melounový sorbet

Zdroj: Nejmelouny.cz, F.O.O.D., Recepty.cz

Autor: Anna Kopečková