Letní recepty s melounem: Využít se dá do dezertů, salátů i ke grilovanému masu a sýrům
Červený meloun je neodmyslitelným symbolem léta. Je lahodný a v horkých dnech nesmírně osvěžující. Skvělý je jen tak samotný, nakrájený na kostky nebo plátky. Jestli ale chcete trochu experimentovat, vyzkoušejte ho i jinak. Nehodí se totiž jen do ovocných salátů nebo smoothie. Překvapivě dobrý je také jako doplněk k masu nebo sýrům. A připravit z něj můžete i svěží letní dezerty.
Možností, jak se dá meloun v kuchyni využít, je až překvapivě hodně. Můžete ho přidávat do letních salátů (výborný je třeba se sýrem feta a olivovým olejem), grilovat, vyrobit z něj domácí limonádu nebo ho použít jako základ studené polévky. Do receptů se lépe hodí bezsemenná varianta melounu, která se snáze krájí i mixuje. Na druhou stranu je trochu škoda se melounových semínek úplně vzdát. Jsou totiž bohatá na bílkoviny, zdravé tuky i minerály a dají se jíst jen tak nebo opražená jako výživná letní svačinka. Pokud se tedy nechcete připravit o benefity, které semínka nabízejí, udělejte to chytře: Na osvěžující svačinu si dopřejte klasický meloun i se semínky, která můžete buď sníst rovnou, nebo si je usušit a opražit. A do melounových receptů použijte bezpeckovou verzi. Co dobrého si z melounu připravíte?
Meloun můžete přidat i do nealko mojita:
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Meloun jako chuťovka
Meloun v šunkovém kabátku

Co budete potřebovat:
- 1 vodní meloun bez pecek
- 20 plátků schwarzwaldské šunky
- listový salát podle chuti
- olivový olej
- citronovou šťávu
- mletý pepř a sůl
Postup:
1. Meloun nakrájejte na obdélníčky. Každý zabalte do plátku šunky, sepněte párátkem a opečte v pánvi na troše oleje ze všech stran dozlatova.
2. Listový salát pokapejte olejem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a promíchejte. Rozdělte ho na talíře a přidejte opečené šunkovo-melounové kousky.
Melounové lodičky pro dospělé

Co budete potřebovat:
- 500 g vodního melounu bez pecek
- 500 g žlutého vodního melounu
- 200 ml vodky
- 100 g tmavé čokolády
- 2 lžíce másla
Postup:
1. Červený meloun nakrájejte na kostky, dejte do mísy, zalijte vodkou a nechte chvilku stát. Mezitím nakrájejte žlutý meloun na trojúhelníky.
2. Čokoládu nalámejte na kousky a nechte ji spolu s máslem rozpustit ve vodní lázni.
3. Meloun s vodkou slijte, kostičky jednu po druhé namočte z poloviny do čokolády, skládejte je na potravinovou fólii nebo alobal a nechte čokoládu ztuhnout.
4. Připravte si kratší špejle, na každou napíchněte žlutý meloun a zapíchněte ji do červeného, aby vznikly lodičky. Podávejte vychlazené.
Osvěžující saláty
Melounovo-okurkový salát

Co budete potřebovat:
- 1 malý vodní meloun bez pecek
- 1 salátovou okurku
- 2 lžíce citronové šťávy
- hrst máty
- malou hrst čerstvého koriandru
- špetku soli
- špetku pepře
Postup:
1. Salátovou okurku omyjte, nakrájejte na kolečka a ta pak na poloviny nebo čtvrtiny. Meloun nakrájejte na kostičky a obojí dejte do mísy.
2. Přidejte špetku soli, pepř, citronovou šťávu a nasekané bylinky. Vše opatrně promíchejte a nechte vychladit.
Melounový salát s jahodami a mozzarellou

Co budete potřebovat:
- 500 g červeného vodního melounu
- 200 g žlutého vodního melounu
- 2 avokáda
- 300 g mini mozzarelly
- 200 g polníčku
- šťávu z 1 citronu
- hrst čerstvých jahod
- balzamikový ocet
- olivový olej
- mletý pepř a sůl
Postup:
1. Oba druhy melounu nakrájejte na kostičky. Avokádo překrojte, zbavte pecky, slupky a nakrájejte na plátky. Promíchejte ho s melounem a zakapejte citronovou šťávou. Poté přidejte polníček, nakrájené jahody, osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem.
2. Salát rozdělte na talíře, přidejte kuličky mozzarelly a nakonec vše zakapejte balzamikovým octem. Podávejte ihned.
Zkuste také:
Meloun naslano
Grilovaný hermelín s pikantním melounem

Co budete potřebovat:
- 300 g vodního melounu bez pecek
- 4 hermelíny
- 1 chilli papričku
- salát podle chuti
- mletý pepř a sůl
Postup:
1. Každý sýr zabalte zvlášť do alobalu, rozložte je na gril nebo do trouby na plech a pečte za průběžného otáčení, dokud se sýr nezačne nafukovat.
2. Meloun nakrájejte na kostičky a rozmačkejte vidličkou. Dejte ho do rendlíku, přidejte nasekanou chilli papričku, sůl, pepř a krátce povařte, aby se část tekutiny odpařila a rozmačkaná dužnina zůstala.
3. Sýry opatrně rozbalte, dejte na talíře, ostrým nožem je nakrojte, aby mohly vytékat, a přidejte melounovou omáčku a zelený salát.
Kuřecí plátky s melounovou chilli omáčkou

Co budete potřebovat:
- 400 g vodního melounu bez pecek
- 600 g kuřecích prsních řízků
- 1 cibuli
- 1 lžíci balzamikového octa
- špetku mletého chilli
- grilovací koření na kuře
- olej
- mletý pepř a sůl
Postup:
1. Meloun nakrájejte na malé kousky. Cibuli nasekejte nadrobno. Osmažte ji na oleji a přidejte chilli. Promíchejte, nechte rozvonět a přidejte meloun. Směs osolte, bohatě opepřete a přidejte balzamikový ocet. Nechte směs probublávat, aby se odpařilo co nejvíce tekutiny.
2. Mezitím nakrájejte kuřecí prsa na medailonky. Osolte je, opepřete, posypte kořením a opečte na pánvi na oleji z obou stran dozlatova (nebo je potřete olejem a rychle opečte na grilu).
3. Medailonky podávejte s melounovou omáčkou a přílohou podle vlastní chuti.
Osvěžující dezerty
Tvarohová melounová zmrzlina

Co budete potřebovat:
- 300 g vodního melounu bez pecek
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 100 g moučkového cukru
- 60 g čokolády
Postup:
1. Tvaroh se smetanou prošlehejte v míse. Přidejte cukr, na kousky nakrájený meloun a vše rozmixujte.
2. Směs dejte do obdélníkové krabičky, navrch nakapejte rozpuštěnou čokoládu a vidličkou ji vmíchejte tak, aby ve směsi zůstalo mramorování.
3. Krabičku překryjte fólií, zmrzlinu vložte do mrazáku a po dvou hodinách jí vidličkou trochu promíchejte. Poté postup ještě jednou opakujte po dvou hodinách a nechte mrazit další dvě hodiny. Celkem tedy zmrzlina bude v mrazáku 6 hodin. Zmrzlinu podávejte ozdobenou čerstvým melounem.
Melounové poháry s čokoládou

Co budete potřebovat:
- 1 vodní meloun bez pecek
- 600 g zakysané smetany
- 100 g tmavé čokolády
- 2 lžíce másla
- nasekané ořechy
- limetovou šťávu
Postup:
1. Zakysanou smetanu rozdělte do 4 misek. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a přidejte k ní máslo. Až se máslo rozpustí, promíchejte ho s čokoládou. Směs pak nalijte k zakysané smetaně ve skleničkách.
2. Do pohárů přidejte na kousky nakrájený meloun a nasekané ořechy. Nakonec vše pokapejte limetovou šťávou.
Zkuste také:
Zdroj: Nejmelouny.cz, F.O.O.D., Recepty.cz