Kumquat: Exotický trpaslík, který umí překvapit. Hodí se k masu i do dezertů
Drobný citrus se silným charakterem. Kumquat má nahořklou dužninu a sladkou kůru. Skvěle doplní rybu stejně jako sladký dezert. Když z něj připravíte marmeládu, máte příjemně překvapivou chuťovku k mnoha jídlům.
Citrusové ovoce pochází z oblasti východní Asie a jižní Číny. Intenzivně citrusově voní a má tenkou nasládlou slupku, která se nemusí loupat, ba naopak, je sladší než dužnina. Stačí ho tedy pečlivě omýt a odstranit semínka. Marmeláda z něj má hořkosladkost marmelády ze sevillských pomerančů. Je perfektní do sladkokyselých omáček. Plody lze také kandovat.
Výběr ovoce
Nejchutnější plody prozrazuje pevná slupka v intenzivním odstínu od sytě žluté po oranžovou. A jsou baculaté.
Cukr a koření
Ve sladkých dezertech je vhodné jeho nahořklost vyvažovat větším množstvím cukru, zvláště pokud je budou jíst děti. Fenykl, růžový a zelený pepř, kardamom, chilli, ale také skořice s vanilkou, to jsou šťastná spojení s kumquatem.
Čím zjemnit chuť
Smetana uhladí výraznou chuť kumquatu, ať už je to klasika z kravského mléka, nebo rostlinná alternativa, zejména mléko mandlové, kokosové a ovesné. Podobnou službu udělá mascarpone, jemný tvaroh a nasládlé čerstvé sýry.
Salátové kompozice
Kumquaty patří i do salátů. Při jejich komponování opatrně s nahořklou zeleninou, takže ideál je třeba ledový salát, kapie, sladké druhy rajčat. Zálivka s cukrem nebo sladícím sirupem je vyloženě žádoucí. Tomuto ovoci prospěje i grilovací kůra, kdy karamelizací trochu zesládne.
Ovoce k masu
Nebojte se je kombinovat s drůbežím, jehněčím a rybím masem, nic neriskujete s bělomasými rybami a lososem. Velmi příjemné spojení je s dary moře, v prvé řadě s krevetami. Vzpomeňte si na nějaké, když získáte zvěřinu, zejména pernatou zvěř. Nejlepší úpravy s masem? V troubě a na grilu.
Panna cotta s kumquatem a chia

Na 4 porce
Doba přípravy: 45 minut + bobtnání přes noc + 2 hodiny chlazení
Suroviny:
- 20 g chia semínek
- 200 ml mandlového mléka
- 8 lžic kumquatové marmelády
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 plátky želatiny
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 kumquaty
Kumquatová marmeláda:
- 500 g oloupaných kumquatů
- 400 g krupicového cukru
- šťáva z ½ citronu
Postup:
Den předem namočte chia semínka do mandlového mléka. Vyrobte si také marmeládu: Dužninu nakrájejte na kousky a dejte do kastrolu s cukrem a citronovou šťávou. Přiveďte k varu a za stálého míchání rozvařte, asi 10 minut. Sejměte pěnu, nechte 10 minut odpočinout a marmeládu uzavřete do sterilizované zavařovačky a nechte vychladnout.
Další den namočte želatinu do misky s vodou a nechte ji nabobtnat. V rendlíku zahřejte smetanu s cukrem až téměř k bodu varu a odstavte. Želatinu vymačkejte rukama, vložte do smetany a důkladně promíchejte. Pak nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Do pohárů vrstvěte panna cottu, marmeládu, chia semínka nabobtnalá ve smetaně. Panna cottu dejte na 2 hodiny do ledničky. Podávejte ozdobenou očištěnými a na tenké plátky nakrájenými kumquaty.
Náš tip: Na jistotu půjdete, když želatinu nejprve intenzivně rozmícháte v třetině smetany a až potom promícháte se zbytkem.
Losos s kumquaty a fenyklem

Na 4 porce
Doba přípravy: 10 minut + 20 minut pečení
Suroviny:
- 800 g lososa
- 1 citron
- 4 kumquaty
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce suchého bílého vína
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžíce semínek fenyklu
- 1 snítka kopru
- sůl a pepř
Postup:
Lososa očistěte a všechny citrusy nakrájejte na tenké plátky.
Zapékací mísu vytřete olejem. Vložte lososa, osolte a opepřete ho, zalijte vínem a šlehačkou, posypte fenyklem. Pečte 20 minut při 200 °C. Lososa podávejte s nasekaným koprem.