Kumquat: Exotický trpaslík, který umí překvapit. Hodí se k masu i do dezertů

24. února 2023 • 00:00

Drobný citrus se silným charakterem. Kumquat má nahořklou dužninu a sladkou kůru. Skvěle doplní rybu stejně jako sladký dezert. Když z něj připravíte marmeládu, máte příjemně překvapivou chuťovku k mnoha jídlům.

Citrusové ovoce pochází z oblasti východní Asie a jižní Číny. Intenzivně citrusově voní a má tenkou nasládlou slupku, která se nemusí loupat, ba naopak, je sladší než dužnina. Stačí ho tedy pečlivě omýt a odstranit semínka. Marmeláda z něj má hořkosladkost marmelády ze sevillských pomerančů. Je perfektní do sladkokyselých omáček. Plody lze také kandovat.

Video se připravuje ...

Výběr ovoce

Nejchutnější plody prozrazuje pevná slupka v intenzivním odstínu od sytě žluté po oranžovou.  A jsou baculaté.

Cukr a koření

Ve sladkých dezertech je vhodné jeho nahořklost vyvažovat větším množstvím cukru, zvláště pokud je budou jíst děti. Fenykl, růžový a zelený pepř, kardamom, chilli, ale také skořice s vanilkou, to jsou šťastná spojení s kumquatem. 

Čím zjemnit chuť

Smetana uhladí výraznou chuť kumquatu, ať už je to klasika z kravského mléka, nebo rostlinná alternativa, zejména mléko mandlové, kokosové a ovesné.  Podobnou službu udělá mascarpone, jemný tvaroh a nasládlé čerstvé sýry

Salátové kompozice

Kumquaty patří i do salátů. Při jejich komponování opatrně s nahořklou zeleninou, takže ideál je třeba ledový salát, kapie, sladké druhy rajčat. Zálivka s cukrem nebo sladícím sirupem je vyloženě žádoucí. Tomuto ovoci prospěje i grilovací kůra, kdy karamelizací trochu zesládne

Ovoce k masu

Nebojte se je kombinovat s drůbežím, jehněčím a rybím masem, nic neriskujete s bělomasými rybami a lososem. Velmi příjemné spojení je s dary moře, v prvé řadě s krevetami. Vzpomeňte si na nějaké, když získáte zvěřinu, zejména pernatou zvěř. Nejlepší úpravy s masem? V troubě a na grilu. 

Panna cotta s kumquatem a chia

Panna cotta s kumquatem a chia semínky Panna cotta s kumquatem a chia semínky • Autor: iStock.com

Na 4 porce

Doba přípravy: 45 minut + bobtnání přes noc + 2 hodiny chlazení

Suroviny:

  • 20 g chia semínek
  • 200 ml mandlového mléka
  • 8 lžic kumquatové marmelády
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 plátky želatiny 
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 kumquaty

Kumquatová marmeláda:

  • 500 g oloupaných kumquatů
  • 400 g krupicového cukru
  • šťáva z ½ citronu

Postup:

Den předem namočte chia semínka do mandlového mléka. Vyrobte si také marmeládu: Dužninu nakrájejte na kousky a dejte do kastrolu s cukrem a citronovou šťávou. Přiveďte k varu a za stálého míchání rozvařte, asi 10 minut. Sejměte pěnu, nechte 10 minut odpočinout  a marmeládu uzavřete do sterilizované zavařovačky a nechte vychladnout. 

Další den namočte želatinu do misky s vodou a nechte ji nabobtnat.  V rendlíku zahřejte smetanu s cukrem až téměř k bodu varu a odstavte. Želatinu vymačkejte rukama, vložte do smetany a důkladně promíchejte. Pak nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Do pohárů vrstvěte panna cottu, marmeládu, chia semínka nabobtnalá ve smetaně. Panna cottu dejte na 2 hodiny do ledničky. Podávejte ozdobenou očištěnými a na tenké plátky nakrájenými kumquaty. 

Náš tip: Na jistotu půjdete, když želatinu nejprve intenzivně rozmícháte v třetině smetany a až potom promícháte se zbytkem. 

Losos s kumquaty a fenyklem

Losos s kumquaty a fenyklem Losos s kumquaty a fenyklem • Autor: iStock.com

Na 4 porce

Doba přípravy: 10 minut + 20 minut pečení

Suroviny:

  • 800 g lososa
  • 1 citron
  • 4 kumquaty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce suchého bílého  vína
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžíce semínek fenyklu
  • 1 snítka kopru
  • sůl a pepř

Postup:

Lososa očistěte a všechny citrusy nakrájejte na tenké plátky. 

Zapékací mísu vytřete olejem. Vložte lososa, osolte a opepřete ho, zalijte vínem a šlehačkou, posypte fenyklem. Pečte 20 minut při 200 °C. Lososa podávejte s nasekaným koprem.

Jak nejlépe naporcovat lososa vám poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR, F.O.O.D.