Kuchařka kačera Donalda: Fenomén devadesátkových dětí, který má své místo v kuchyni dodnes

16. května 2023 • 10:00

Patříte mezi porevoluční děti nebo jste své ratolesti v této době vychovávali? Pokud ano, nemohl vás minout fenomén kreslených postaviček Walta Disneyho. Jejich obliba byla tak velká, že děti doprovázely nejen na aktovce do školy a na povlečení je ukolébaly k spánku, ale dokonce je přivedly i do kuchyně. Zavzpomínejte s námi na svou možná první kuchařku – Kuchařku kačera Donalda.

Kulík, Dulík a Bubík, tři kačeří bráchové žijící na panství u strýčka Skrblíka, v časopise pro změnu u strýčka Donalda. Vzpomínáte? Kdo by je nemiloval. Disneyovky většinu z nás doprovázely každé víkendové ráno v televizi a poté svým způsobem po celý den. Byla by hloupost Mickeyho, Rychlou rotu, kačery a mnohé další nevyužít i dál. S disneyovskou tematikou jsme se mohli setkat všude, a tím myslíme úplně všude. Většina takových předmětů a knih však upadla v zapomnění, až na jednu. Kuchařka kačera Donalda přetrvává svou popularitou dodnes.

Video se připravuje ...

Kuchařka na českém trhu vyšla roku 1991 u nakladatelství Egmont a vtipnou formou dětským kuchařům představila základní recepty. Nechybělo ani ponaučení, jak se v kuchyni chovat, jak se na vaření připravit, a hlavně jak si u toho užít co nejvíc zábavy. Pojďme se společně pousmát nad krásnými vzpomínkami a připomenout si naše první kuchařské pokusy.

Skrývá se tato kuchařka i ve vaší knihovně? Skrývá se tato kuchařka i ve vaší knihovně? • Autor: Kuchařka kačera Donalda

Hlavní je příprava

Jak dlouho bude příprava jídla trvat a zda ho vůbec zvládneme, i na to myslí tato kuchařka. Jste začínající kuchtík, nebo už velký kuchař? Pro všechny však platí 10 pravidel.

Než se začne vařit Než se začne vařit • Autor: Kuchařka kačera Donalda

Pořádná svačina

Obložená houska s tuňákem je svačina, kterou si každé dítě zvládne připravit samo. Jen na otevření konzervy je potřeba rodič. Ten se ovšem hodí také na to, až bude zapomenutou sváču vyndávat ze školního batohu… Věříme, že tuňák se ozve brzy sám.

S obloženou houskou jsou nejen kačeři připraveni na další dobrodružství S obloženou houskou jsou nejen kačeři připraveni na další dobrodružství • Autor: Kuchařka kačera Donalda

Něco sladkého

V kačeří kuchařce není opomenuto ani sladké a nějaké to pečení. Jde o základní recepty, které v mnoha rodinách zůstanou po roky. Například dukátky, které zvládne i čarodějnice bez kouzel, se dají připravit jak k snídani, tak jako dezert.

Když se do toho vloží čarodějnice Když se do toho vloží čarodějnice • Autor: Kuchařka kačera Donalda

Když přijde na hlavní chod

Co by to bylo za kuchařku, kdyby se v ní neobjevily recepty na hlavní chod. Kačeří parta sází na osvědčené suroviny, jako jsou těstoviny nebo filé, ale nebojí se ani kotlet a jiných druhů mas. Pokud i dnes chcete nasytit sebe nebo rodinu nějakou rychlou pochoutkou, u kačerů najdete odpověď.

Špagety a filé milují všechny děti a i dospělí Špagety a filé milují všechny děti a i dospělí • Autor: Kuchařka kačera Donalda

Autor: TR, Prostě fenomén