Kořenová zelenina: Královna zimní kuchyně, která výtečně chutná, ale nevyčerpá vaši peněženku

4. ledna 2023 • 00:00

Plná chuti, vitaminů a minerálních látek, to je kořenová zelenina neboli kořenovka. Patří k nejstarším pěstovaným druhům zeleniny na našem území a v české kuchyni se těší velké oblibě. Inspirujte se našimi recepty a navařte pro celou rodinu z mrkve, celeru, petržele i pastináku. Určitě si pochutnáte a pochopíte, proč se těmto plodinám přezdívá královská příloha.

Kořenová zelenina se pěstuje pro své podzemní části – kořeny, kořenové hlízy a bulvy. Dobře skladovaná úroda vydrží od své sklizně i několik měsíců, a tak je možné si ji vychutnat i v zimních měsících. Díky tomu nepřijdete o tolik potřebnou dávku vitaminů v nejchladnějším ročním období. Silná trojice v podobě mrkve, kořenové petržele a celeru je ale celoročně snadno dostupná ve většině prodejen potravin. Díky tomu si může výtečné pokrmy z ní připravené dopřát každý dosyta a nezáleží na čase.

My jsme pro vás vybrali neotřelé kombinace i osvědčené receptury, které v chladných lednových dnech jako když najdete. Na své si přijdou milovníci masitých pokrmů, polévek i vyznavači jiných způsobů stravování, jako jsou např. vegetariáni nebo vegani. Kořenová zelenina je zkrátka ideální surovinou, která se neztratí v žádné kuchyni. Proto na nic nečekejte a rozpalte sporáky. Dnes je na jídelním lístku kořenovka.

Milovníci masa

Protože v zimních měsících jsou vítána více než kdy jindy vydatná jídla, která opravdu zasytí, připravili jsme pro vás jako první výběr masitých pokrmů. Hledáte tip, co uvařit pro rodinu? Pak vyzkoušejte výtečného králíka na petrželi nebo podle receptu časopisu F.O.O.D. králíka na celeru. Velký úspěch také sklidíte, když hladovým strávníkům naservírujete kuře na čerstvém zázvoru s kořenovou zeleninouuzeným špekem provoněné nudličky vepřové kýty s celerovými hranolky či telecí na hořčici s kořenovou zeleninou.

Polévka k obědu i večeři

Husté polévky a silné zeleninové vývary k chladnému počasí zkrátka neodmyslitelně patří. Zasytí, dodají potřebnou energii i vitaminy a co je hlavní – pochutná si na nich celá rodina. Jejich pestrost je opravdu široká. Už víte, jaká bude klokotat na vašem sporáku – lahodná krémová, s luštěninami, masem, nebo se zavářkou? Vyzkoušejte nejlépe všechny. Na těle i na duši vás jistě zahřeje celerová polévka s jablky, mrkvový krém s kuřecím masem, květáková polévka s kořenovou zeleninou, řepná polévka s křenem, mrkvový krém s cizrnou, drůbeží vývar s kořenovou zeleninou a kapáním.

Zeleninové pokrmy pro vegetariány i vegany

Tyto pokrmy vás zajisté přesvědčí, že vařit jde i bez masa. Vyzkoušejte výtečný čočkový salát s pečenou mrkví a petrželí, černý kořen v sezamové krustě, mrkev s rýží, ricottou a rozmarýnem nebo celerové karbanátky, které můžete doplnit např. karotkovým pyré s pastinákem a pomerančovou kůrou. Ke svačině si zase jistě pochutnáte na pomazánce z pečeného celeru. Jako lehká večeře pro vegany je jako stvořená pečená mrkev s petrželovým pestem nebo pečený celer s hruškami. Přepadne-li vás chuť na sladký oběd, není nic snadnějšího než si připravit mrkvové lívanečky se zakysanou smetanou.

Autor: TR