Konec plýtvání: Martin Škoda nakrmí ze zbytků sebe i své kolegy

22. dubna 2021 • 00:00

Každý zvládne vařit ze spousty luxusních surovin. Ale co z těch obyčejných a ze zbytků? To už je opravdová výzva. Martin Škoda, autor oblíbených kuchařek Škoda nevařit, tento talent zdědil po svém tatínkovi, který snad nikdy nic nepřipravoval podle klasického receptu.

Martin, stejně jako jeho otec, se často podívá jen do lednice a věci, které jsou potřeba zpracovat co nejdřív, promění v labužnické dílo. Díky tomu se nic nevyhodí!

V projektu Beze zbytku časopisu F.O.O.D. se můžete každý měsíc seznámit s někým inspirativním, kdo umí s jídlem zacházet ekologicky. V květnovém čísle navštívíme kuchyni Martina Škody, který byl k šetrnému vaření veden už od malička. Může za to hlavně jeho babička, která mu ukázala, jak moc práce je za každým rajčetem a jak ocenit domácí suroviny.

Návrat ke kořenům

Neplýtvat není žádný výdobytek moderní doby. Naši předci zvládli zvíře zpracovat tzv. „od čumáku po ocas“. Díky tomu, že víte, od koho vámi používané suroviny pochází, kolik je za tím úsilí a jaký je jejich příběh, zacházíte s nimi úplně jinak. Martin si to uvědomil také díky cestování po Asii, kde je tento přístup zcela běžný. 

Jeden den na fotce, druhý den na talíři

Protože Martin díky své práci některé dny navaří velký počet pokrmů, může se zdát, že se toho pak hodně musí vyhodit. Kdepak! Co jde, to profi fanda gastronomie (jak si sám říká) rozdá svým kolegům a ze zbylých surovin pak připraví pokrmy v dalších dnech. Ty doplní o kvalitní produkty, za nimiž se vydá na pěší výlet klidně i do 10 km vzdálených prodejen.  

Další tipy, jak naložit se zbytky, prozradí šéfkuchař restaurace The Eatery – Pavel Býček.

Projekt Beze zbytku

Garanty projektu Beze zbytku jsou šéfredaktorka časopisu Darina Křivánková, herec, moderátor a gastronomický nadšenec Lukáš Hejlík, odbornice na výživu a kvalitu potravin Karolína Fourová, specialistka na pečení chleba a gastronomická publicistka Juliana Fischerová a zakladatelka neziskové organizace Zachraň jídlo Anna Strejcová.

Květnové číslo časopisu F.O.O.D. můžete zakoupit v elektronické podobě nebo do schránky bez poštovného ZDE >>>.

Už máte květnové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte květnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: F.O.O.D., TR